120 milyar liralık piyasayı yönetiyor şimdi ‘kendini yenilemeye’ yükleniyor

Güncelleme Tarihi:

120 milyar liralık piyasayı yönetiyor şimdi ‘kendini yenilemeye’ yükleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2010 00:00

Büyüklüğü 120 milyar lirayı aşan 4 temel piyasayı düzenleyen EPDK, 2010’u yenilenme yılı ilan etti. Yeni hizmet binasına taşınan ve logosunu yenileyen EPDK, 15 aylık süreçte pek çok yeniliğe hazırlanıyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, enerji mevzuatını yenileyeceklerini belirtirken, TÜBİTAK ile de otomasyon çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

YILBAŞINDA yeni hizmet binasına taşınan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurumsal kimliğini değiştirerek logosunu yeniledi. Kurum tüm enerji mevzuatının yenilenmesi için sektör dernekleri ile toplantı maratonu başlatırken, piyasaları izlemek ve denetlemek üzere kapsamlı bir otomasyon çalışması başlattı. Türkiye enerji sektörünün yıllık ekonomik büyüklüğü 120 milyar lirayı aşan dört temel piyasasını düzenleyip ve denetlediklerini hatırlatan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 2010 yılını kurumsal ve mevzuat açısından bir yenilenme yılı olarak ilan ettiklerini belirtti.
Gelirimiz sektörden
Bu kapsamda neden yeni bir binaya taşındıklarını Köksal, şöyle anlattı: “Biz bütçeden pay almayan, tüm gelirleri sektörden alan ve fazlasını da Maliye’ye aktaran bir Kurumuz. Bu kapsamda kamu adına özel sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek durumundayız. Bunun için öncelikle enerji sektörünün beklentilerini karşılayan daha işlevli bir binaya taşındık.”
Yeni mevzuat yolda
Bununla eş zamanlı olarak petrol, elektrik, doğal gaz ve LPG sektörünün derneklerinin yöneticileri ile toplantılara başladıklarını belirten Köksal, devam eden çalışmaları şöyle özetledi: “Sektörden tüm yönetmelik, tebliğ, kurul kararı gibi uygulamalarımız hakkında değerlendir-melerini alıyoruz. Onlardan profesyonel bir çalışma yaparak piyasa faaliyetlerini, yatırım yapmalarını kolaylaştıracak ne tür düzenleme, yenilenme, değiştirmek talepleri varsa bildirmelerini istedik. Bu çerçevede enerji mevzuatını yeniliyoruz. Kurumsal yapımızı güçlendirmek ve piyasa faaliyetlerini düzenleme ve denetleme yetkinliklerimizi daha da arttırmak için TÜBİTAK’la birlikte kapsamlı bir otomasyon çalışması başladık.”
TÜBİTAK’la otomasyon
Köktaş, otomasyon projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Bu proje için TÜBİTAK’ın üç kurumunda, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji, Bilgi Teknolojileri ve Ulusal Metroloji Enstitüleri’nde 30’a yakın mühendis çalışmalara başladı. Tüm bilgisayar altyapımızı yeniliyoruz. Elektronik imza uygulamasına başladık. Bu sürecin sonunda bütün piyasa faaliyetlerini eş zamanlı olarak izliyor olacağız. Bu yapı özel enerji şirketlerinin piyasa izleme ve otomasyon yapıları ile de uyumlu olacak. Mesela bir akaryakıt dağıtım şirketinin yurda girişten depoya ve pompaya kadarki izleme sistemi bizim ana sistemimize entegre edilecek. Mesela elektrik piyasasındaki tüm ekonomik faaliyetleri ekranlarımızda günlük, saatlik olarak görüyor olacağız. Yani tüm piyasa elimizin altında olacak.”
15 ayda tamamlanacak
Köktaş, kuruma ulaşan bütün bu bilgileri tasnif ederek sektörel gelişmeleri periyodik raporlar halinde kamuoyuna açıklayacaklarını belirtirken, “Proje kapsamında hızlı bir çalışma ile tüm bu işlemleri 15 aylık bir süreç içerisinde aşama aşama sonuçlandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

9 üyenin 4’ü yenilenecek

Haberin Devamı

EPDK İkinci Başkanı Yusuf Tülek ve Kurul Üyesi Metin Başlı’nın 6 yıllık görev süreleri önceki gün sona ererken, Üyeler Mustafa Yılmaz ve Hüseyin Karataş’ın görev süreleri de önümüzdeki şubat ayında bitecek. Böylece Başkan dâhil 9 üyesi bulunan Kurula önümüzdeki aylarda 4 yeni atama yapılacak.

Yeni logodaki 3 halka piyasaları temsil ediyor

EPDK’nın yeni logosu birbirine dayalı ve bütünleyici iri fontlardan oluşuyor. Renk olarak milli renkler turkuaz ve kırmızı kullanıldı. E harfindeki üç halka petrol ve LPG, doğal gaz ve elektrik piyasalarını sembolize eden kırmızı, petrol yeşili ve mavi renklerinden oluştu. D harfinde kırmızı kullanılarak düzenleme ve denetleme işlevine vurgu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!