12 şirket ’One minute’ patenti aldı 900 farklı ürüne kadar çıkabilecek

Güncelleme Tarihi:

12 şirket ’One minute’ patenti aldı 900 farklı ürüne kadar çıkabilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos çıkışının sembolü haline gelen "One minute"i marka olarak kullanmak üzere patent başvurusunda bulunanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

"One minute" sözünü marka olarak tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü’ne ilk başvuru yapanlardan biri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan oldu. Ancak, Abdullah Unakıtan, 5 Şubat’ta yaptığı başvuruyu Bakan Unakıtan’ın isteğiyle geri çekti. Abdullah Unakıtan’ın başvurusunu Mehmet Elmas’a devrettiği öğrenildi.

Bedavadan reklam

"One Minute" markasının şu anda 12 sahibi bulunuyor. Bu isimler arasında BİM Mağazaları, Star Ak, Akspor ve Şahım Gıda şirketleri de yer alıyor. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Kutay Kumbasar, "One minute" için, "Akıllıca bir marka, çünkü bedavadan reklamı yapılmış" yorumunu yaptı.

900 ’one minute’ markası

Yaklaşık 900 civarında ’One minute’ markası verebileceklerini belirten Kumbasar, markaların farklı gruplara, farklı sektörlere göre verildiğini söyledi. Kumbasar, "Örneğin bir ceketin markası ’One minute’se, bir beyaz eşyanın da markası ’One minute’ olabilir. Önemli olan aynı grupta iki ürüne o markanın verilmemiş olması" dedi. Sisteme hergün 300 civarında başvuru yapıldığını kaydeden Kumbasar, "One minute için başvurular giderek artıyor. İnsanlar geç uyanıyorlar. Başvuru yapmak istiyorlar. Televizyonlarda, gazetelerde bunun haberleri çıktıkça başvuranların sayısı arttı" diye konuştu.

Tescil masrafı 575 TL

Öte yandan Kumbasar, krizin ortaya çıkış tarihiyle birlikte marka başvurularının düştüğünü söyledi. Marka başvurularına zam yapmadıklarını ifade eden Kumbasar, başvuruların başlangıçta 115 TL, tesciline karar verilirse 460 TL ücreti olduğunu belirtti. "One minute" markası, TPE sisteminde henüz 99 kodu altında gözüküyor. 99, henüz sınıflandırılmamış markalar anlamına geliyor. Yetkililer, "Bunların sınıflarını ayıklamamız gerekiyor. Bu dosyalar marka uzmanları tarafından sınıflandırma yapılana kadar 99 kodu altında yer almaya devam edecek" dedi.

’Baraklava’ Obama baklavası çıkıyor

TÜRK Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Kutay Kumbasar, "One minute kadar popülerliği yükselen bir marka var mı?" sorusuna, "Barack Obama da çok popüler. Obama ismiyle başvuru sayısı da oldukça yüksek" yanıtını verdi. "Obama" markasını şu ana kadar 13 kişinin koruma altına aldığı görülüyor. Obama için yapılan başvurulardan en dikkat çekici olanı ise Dedeoğlu Gıda’nın yaptığı "Baraklava Obama baklavası" markası. Obama ismini tescilletenler arasında dikkat çeken bir diğer marka ise, Güven Demir isimli bir vatandaşın koruma hakkını aldığı "Barack Obama Savaşma Seviş" markası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!