12 depoda 1 milyar metreküp gaz depolanacak

Güncelleme Tarihi:

12 depoda 1 milyar metreküp gaz depolanacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00

Tuz Gölü Havzası’ndaki tuz domlarının (tuz ihtiva eden arazilerde görülen kubbeler) doğalgaz yeraltı deposu olarak kullanımı için geliştirilen Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi kapsamında oluşturacak 12 depoda, yaklaşık 1 milyar metreküp işletme gazı depolanacak.

DOĞALGAZ YERALTI DEPOSU: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, CHP Milletvekili Zekeriya Akıncı’nın soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, Silivri dışında herhangi bir yeraltı depolama tesisi bulunmadığını anımsattı. Tuz Gölü Havzası’ndaki tuz domlarının doğalgaz yeraltı deposu olarak kullanımı için geliştirilen Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Güler, "7.5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında 12 adet depo oluşturularak, yaklaşık 1 milyar metreküp işletme gazının depolanması sağlanacaktır" dedi.

HER SÖZLEŞMEDE FARKLI İNDİRİMLER: Güler, Türkiye’nin anlaşmalarındaki doğalgaz alım miktarlarının, ülke genelindeki ihtiyaç ve talepler dikkate alınarak, yapılan çalışmalar sonucu belirlendiğini kaydetti. Anlaşmalarda, yıllık sözleşme miktarı ve yıllık asgari alım miktarının bulunduğuna işaret eden Güler, satıcı tarafın, günlük bazda vermekle yükümlü olduğu doğalgazı (mücbir sebep, anlaşmalı bakım onarım hariç) verememesi halinde, bu miktarın, sözleşmelerin ilgili maddeleri uyarınca, eksik miktar olarak değerlendirildiğini ve indirimler uygulandığını belirtti.

DOĞALGAZINKALİTESİ: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, alınan doğalgazın kalitesinin sözleşmede yer alan değerlere uygun olmaması durumunda, eksik teslimattaki gibi sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca indirim uygulandığını ifade etti. Her sözleşmede farklı indirimler bulunduğunu, bu indirimlerin, eksik teslimat ve eksik kalitede uygulandığını vurgulayan Güler, bugüne kadar İran ve Rusya’nın, bu indirimleri faturalarında gösterdiğini, alınmayan gazın parasının ödenmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

İran ile sorunlar tahkimde

Bakan Güler, İran ile ilgili konuların da tahkim sürecinde olduğunu ve henüz sonuçlandırılmadığını belirtti. Güler, İran’dan alamadıkları doğalgaz nedeniyle oluşan açığın, mevcut arz kaynaklarından ve LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) sağlanarak karşılandığını ifade etti. Güler, BOTAŞ Genel Müdürlüğünün, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü ile anlaşması uyarınca, Kuzey Marmara ve Değirmenköy’de, doğalgaz deposu bulunduğunu, toplam anlaşma miktarının 1,6 milyar metreküp olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!