12 bin 200 kalem mal sattık, dünyada henüz girilmeyen 3 ülke kaldı

Güncelleme Tarihi:

12 bin 200 kalem mal sattık, dünyada henüz girilmeyen 3 ülke kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 00:00

İki günde 7 milyar dolarlık ticaret hacmi beklenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010’da konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyada Türk ürünlerinin satılmadığı 3 ülke kaldı. Bugüne kadar 12 bin 200 farklı kalem ürün ihraç ettik” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) organizasyonu ile Türkiye İhracatçılar meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlenen “Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010”da ikili iş görüşmeleri başladı. 7 milyar dolarlık ticaret hacmi beklenen görüşmelerden önce konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyada ihracat yapmadığımız 3 ülke kaldı. Bugüne kadar 12 bin 200 farklı ürün ihracatı gereçleştirdik. Dünyanın en küçük adalarına bile ihracat yaptık” dedi.
İhracatçı rekor peşinde
Tek yönlü veya iki yönlü bir ilişkinin, Türkiye’yi küresel dünyada rekabetçi yapmayacağının farkında olduklarını belirten Büyükekşi, şöyle konuştu: “Bugün tüm dünyada Türkiye’ye karşı ilgi gitgide yükseliyor. Akıllı fırsatları gören girişimciler, Türkiye’yi yakından izliyorlar. Türkiye ile iş yapmanın ve değer üretmenin sunduğu nimetlerden faydalanıyorlar. Son 1 yıldır ihracatçılar Türk ürünlerinin satılmadığı ülkelere gidip rekor kırmayı istiyordu. Bizde ihracat yapılmayan ülkeleri söyledik. Bugün dünya genelinde adı duyulmamış küçük adalara bile ihracat yapıyoruz. Türk ürünlerinin satılmadığı 3 ülke kaldı.”
Yatırıma yöneldiler
Son dönemlerde düzenledikleri organizasyonlarla Türkiye’ye binlerce işadamını çektiklerini anlatan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010’un yüksek hacimli ticari bağlantılarının yanı sıra, birçok yeni yatırım kararı da gündeme gelmeye başladı. Türkiye’ye gelen işadamları buradaki fırsatları görüp yatırım için düğmeye basıyor. Zirve bittikten sonra yatırımcılara Türkiye’yi gezdiriyoruz.”
Rekorlar kitabı için
Dünyada ekonomik krizin etkilerinin konuşulduğu bir ortamda 40 ülkeden 23 bakan, 14 bakan yardımcısı ve 136 ülkeden 2 bin 300 işadamının Türkiye’ye geldiğini vurgulayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “Burada 2 bin 200 Türk işadamıyla ikili görüşmeler yapılacak. Bu organizasyonla Guiness Rekorlar Kitabı’na geçebilecek bir buluşmaya ev sahipliği yapıyoruz. Hiçbir ülkenin böylesi bir krizden çıkış için kendine has reçetesi olmadı. Küresel krizden çıkış yöntemi de ancak küresel olabilirdi. Onun için bugün böyle bir toplantının yapılması dünya ticareti açısından son derece önemli.”

Haberin Devamı

Türkiye Avrupa’ya örnek oluyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE ve AB’nin ekonomik bağlarının daha da güçlendirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Avrupa Halklar Partisi Başkanı Wilfried Martens, şu bilgileri verdi: “Avrupa’nın Türkiye ile ekonomik entegrasyonunu destekliyoruz. Avrupa ağır bir ekonomik krizden geçiyor. Ciddi kararlar alınıyor. Türkiye, birçok konuda Avrupa’ya örnek teşkil ediyor. Ekonomik işbirliği, bunun en önemli araçlarından biri oluyor. Türkiye ve AB’nin ekonomik bağlarının daha da güçlendirilmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor.”

300 bin adet futbol topu aldı

YILLARDIR Çin’den Paraguay’a spor malzemesi ithalatı yaptıklarını anlatan Nogal S.A şirketinin Genel Müdürü Guillermo Leoz, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’den ithal ettiğimiz ürünler çok beğenildi. Bu yüzden artık Çin’den ithalatı bıraktık. Tamamen Türkiye’ye yöneldik. dün yaptığımız görüşmelerde 300 bin adet futbol topu alımı için anlaşma yaptık. Bu sadece bir başlangıç önümüzdeki dönemde daha farklı projeler için Türk üreticilerin kapısını çalacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Simidin susamını Sudan’dan getirecek

SUDAN’da tarım aletleri konusunda faaliyet gösteren Elmoutashi firması Türkiye’ye susam satmaya hazırlanıyor. Şirketin Genel Müdürü Ali Hassan Elmoutashi Türkiye’den bugüne kadar bine yakın susam makinesi aldıklarını ve bunun için 20 milyon dolar ödediğini söyledi. Özellikle Konya ve civarından bu makineleri temin ettiklerini belirten Elmoutashi, bu yıl içinde 1 milyon dolarlık alım yapmayı planladıklarını da vurguladı. Tarım makineleri konusunda Sudan’da Türk yatırımcılarla ortaklık yapmayı istediklerini söyleyen Elmoutashi, “Sudan’ın 3-4 eyaletinde faaliyet gösteriyoruz. Sudan susam konusunda çok önemli bir üretici. Hedefimiz Türkiye’de bir şirket kurarak Sudan’daki susamı ülkenize getirmek. Türk simitleri bundan sonar Sudan susamlarıyla yapılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!