110 milyon dolara olgunlaştık halka açılıp Londra’da üs kuruyoruz

Güncelleme Tarihi:

110 milyon dolara olgunlaştık halka açılıp Londra’da üs kuruyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 00:00

Türkiye’de borsanın tek aracı kurumu olmaya hazırlanan İş Yatırım, Londra’yı üs yapacak. Özkaynaklarının 110 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, "Artık olgunlaştık ve halka arz kaçınılmaz" dedi. Londra’daki şirketleri Maxis Securities’i merkez yapacaklarını açıklayan Koç, bunun Türkiye için ilk olacağını belirtti.

NİSAN ayında sermayesinin yüzde 29.73 oranında hissesini halka arz etmeye hazırlanan İş Yatırım Menkul Değerler Londra’da yüzde 100 iştiraki olarak kurduğu Maxis Securities şirketini yurtdışı üssü olarak kullanacak. Halka arzında konsorsiyum liderliği yaparak yine Türkiye’de bir ilki yapacak olan İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç, buradan elde edilecek geliri, yurtdışı yatırımı ve yurtiçindeki şube ağının genişletilmesinde kullanacaklarını söyledi. İş Yatırım’ın halka arzıyla birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) alanında tek şirket olacağına dikkat çeken Koç, "Özkaynaklarımız 110 milyon dolara ulaştı, belli bir olgunluğa ulaşınca halka açılma kaçınılmaz" dedi.

LONDRA’DA ARACI KURUM KURDU: Londra’da kurdukları Maxis Securities şirketi ile Türkiye’de ilk kez bir aracı kurumun yurtdışında ilk kez şirket kurduğuna dikkat çeken İlhami Koç, amaçlarını şöyle özetledi: "Londra sermaye piyasalarının ana merkezi. Buradan yine Türkiye kökenli işleri yapmayı planlıyoruz. Çünkü birçok fon Londra’da kurulu şirketle çalışmayı tercih ediyor. Bizim bir de bölgesel vizyonumuz var. Amacımız Londra’yı merkez yaparak, bölgesel birtakım işlerimizi Londra üzerinden gerçekleştirmek."

KÖRFEZ’DE YATIRIM PLANLIYOR: Körfez bölgesine de yatırım yapmayı ve burada da bir ofis açmayı planladıklarını söyleyen Koç, "Bahreyn ya da Dubai’de olabilir. Bu yatırımı da Londra üzerinden yapmayı öngörüyoruz. Ancak henüz kesin alınmış bir kararımız yok" dedi. Kazakistan Alma Ata’da bir ofisleri bulunduğunu hatırlatan Koç, burada Aliance Bank ve Inter Gaz’ın tahvil ihraçlarında eş lider olarak görev aldıklarını söyledi. Bu alanda büyük fırsatlar olduğunu dile getiren Koç, yatırımların bu yönde devam edeceğini ifade etti.

BELLİ OLGUNLUĞA ULAŞTIK: Şirketin belli bir büyüklüğe ulaştığını anlatan Koç, İş Yatırım’ın ana ortağı İş Bankası’nın genel yaklaşımının iştiraklerde belli bir olgunluk düzeyine gelen şirketleri halka açmak olduğunu hatırlattı. İlhami Koç, İş Yatırım’ın yurtdışındaki yatırım bankaların küçük bir modeli olduğunu, mevduat ve kredi dışında finansal piyasalarda birçok alana imza atıklarını belirterek, "Mevduat toplamayan ve kredi vermeyen bir çeşit yatırım bankası gibiyiz. Artık olgunlaştık ve halka arz kaçınılmaz" dedi. Ayrıca belli büyüklüğe gelen şirketlere yaptıkları ziyaretlerde halka açık olmanın faydalarını anlattıklarını dile getiren Koç, "Biz belli boyuttaki şirketlere halka açık hale gelin diyoruz. Bunun faydalarından bahsediyoruz. Kurumsallık, hissedarlara hesap verebilir hale gelebilmek çok önemli. Bizde belli bir boyuta ulaştık. Halka arzımızı yapmazsak, başkalarına anlatırken inandırıcılığımız olmaz. Arzımız birazdan bundan kaynaklandı" dedi.

Girişim sermayesi alanı çok büyüyecek

TÜRKİYE’de private equity (girişim sermayesi) yapan tek kurum olduklarını söyleyen İlhami Koç, bu alana 2000 yılında yatırım yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu alanda Türkiye’de gidilecek çok yol var. Özellikle dünyanın en büyük şirketi olan Teksas Pasific Co’nun Türkiye’deki yatırımının ardından bu alanın önü açıldı. Biz 2000 yılında başladığımız ve sermaye koyduğumuz şirketlerden çıkmaya başladık. Cinemax’ta dolar bazında yüzde 30, Tüyap yatırımımızda da yine dolar bazında yüzde 45 getiri elde ettik. Türkiye yeni keşfedildi. Varlık fiyatları Türkiye’de çok arttı. Gayrimenkulde bunu gözlüyoruz."

Yabancı işlemlerde 4 milyar dolara ulaştı

İş Bankası tarafından 1996 yılında kurulan İş Yatırım, yabancı menkul işlemlerinde hacmini 4 milyar dolara taşıdı.

Özkaynakları 150 milyon YTL (110 milyon dolar) olan İş Yatırım, hisse senetleri piyasasında yüzde 6’nın üzerinde, Vadeli İşlemler Borsası’nda (VOB) ise yüzde 25 pazar payına sahip bulunuyor.

Bireysel müşteri sayısı ise 400 binin üzerinde olan İş Yatırım’ın kurumsal yatırımcı alanında da en büyük müşteri ağına sahip.

Şirketin aracılık faaliyetlerinin yüzde 20’si yurtdışından, yüzde 30-40 kadarı küçük müşteriden, kalan kısmı ise kurumsal müşteriler oluşturuyor.

Piyasada daha fazla ürün işlem görecek

SERMAYE
piyasalarının önümüzdeki dönemde birçok yeni ürünle tanışacağını anlatan İlhami Koç, tahvil ihraçları ve mortgage sonrası iptoteğe dayalı ürünlerin gündeme geleceğini söyledi. Koç, "Önümüzdeki dönemde farklı risk kategorilerine yönelik ürünler göreceğiz. Ayrıca sermaye piyasası kurulu korumalı fonları çıkarıyor. Ana para garantili fonlarda yeni bir ürün olacak. Biz genel olarak daha fazla ürünün işlem gördüğü bir piyasa bekliyoruz" dedi.

Kurumsal yatırımcı artacak, BES yapıyı değiştirecek

TÜRKİYE’de yatırımcı modelinin değişeceğini anlatan İlhami Koç, "Dünyada bireyselden kurumsala kayış çok sayıda portföy yönetim şirketi kurulması ile başladı. Bireysel yatırımcılarda bu şirketler üzerinden yatırım yapmaya başladı. Bizde de böyle olacak. Şu anda portföy yönetim şirketlerini bankalar ve aracı kurumlar kuruyor. Bireylerin de portföy yönetim şirketleri kurma yönünde çabaları var. Böylece bu kurumlar aracılığı ile kurumsal yatırımcı artacak. Ayrıca kurumsal tarafta emeklilik fonları dolayısıyla sisteme uzun vadeli bir para girişi oluyor. Bireysel emeklilik uzun vadeli yatırım. Bu alanda hızla ilerliyor. Bu da sermaye piyasalarının yapısını değiştirecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!