100 bin yeni müşteriye ulaştı 19.7 milyar lira kredi kullandırdı

Güncelleme Tarihi:

100 bin yeni müşteriye ulaştı 19.7 milyar lira kredi kullandırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 00:00

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Bankamızın, 1 milyon 300 bini aşkın KOBİ müşterisi var. 2011’de 100 bine yakın yeni müşteriye ulaştık. Eylül 2011 itibarıyla, KOBİ tanımına giren firmalara toplam 19.7 milyar TL kredi kullandırdık” dedi.

Haberin Devamı

GARANTİ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 1997 yılında KOBİ’leri ayrı bir segment olarak gören ilk özel Türk Bankası olduklarını hatırlatarak, “KOBİ’leri her zaman odak noktamızda tutuyoruz. Bankamız KOBİ tanımına göre, ortaklar dahil 1 milyon 300 bini aşkın KOBİ müşterimiz var” dedi. 2011’de 100 bine yakın yeni müşteriye ulaştıklarını belirten Karadere, Eylül 2011 itibarıyla, Türkiye’nin resmi KOBİ tanımına giren firmalara kullandırdıkları toplam kredi tutarının da 19.7 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.
Sektör payı yüzde 33 oldu
Karadere şunları söyledi: “Bankacılık sektörünün KOBİ’lere verdiği önem gittikçe artıyor. KOBİ’lerin sektör içindeki payı istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Resmi KOBİ tanımına göre Aralık 2010’da KOBİ sektör payı yüzde 31.8 iken, 2011 yılı Eylül ayında bu oranın yüzde 33’e yükseldi. Garanti Bankası olarak  gerek finansal destek gerekse danışmanlık ihtiyaçlarında her dönemde KOBİ’lerin yanında yer almaya devam ediyoruz.”
Ticari kredide enerji ve inşaat
Karadere’ye göre, Garanti Bankası’nın ticari kredi dağılımında enerji ve inşaat sektörleri ön plana çıkıyor. KOBİ müşterilerimiz de ise inşaat kredi çalışması yapılan sektörler arasında en üst sırada yer alırken, bu sektörü gıda ve tarımsal ürünler ile tekstil sektörü takip etmektedir.
Takipteki krediler yüzde 2’ye indi
Tahsili gecikmiş alacakların oranının düşüş trendinde olduğuna dikkat çeken Karadere, ”Resmi KOBİ tanımına uyan müşterilerimizi ele aldığımızda, sorunlu kredi oranımızı yüzde 5.5 seviyelerinden, yüzde 2 seviyelerine kadar indirerek önemli oranda azalttık. Burada önemli olan müşterinin proaktif davranarak bankaya başvurması, borcunu zaman dilimine yayma talebini iletmesi. Bizim açımızdan da sahada olmak, müşteriyi iyi tanımak, ihtiyacını iyi analiz etmek önemli. Karşılıklı iletişim halinde olunca, sorunlu kredileri erken tespit edip, önlem almak, takip oranlarının azalmasında etkili oluyor” ifadesini kullandı.
Yaratıcı çözümler önerdi
Nafiz Karadere, “Garanti Bankası olarak en sıkıntılı dönemlerde ile KOBİ’lere kredileri kesmedik. Aksine sunduğumuz yaratıcı çözümler ve KOBİ’lerin özel durumlarına yönelik kredi seçenekleriyle, iyi günlerde olduğu gibi zor günlerde de KOBİ’lerin yanında olduk. Olmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Düşük büyüme ve dışarıdaki çalkantı talebi daraltır

Haberin Devamı

GARANTİ Bankası Genel Müdür Yardımcıcısı Nafiz Karadere, 2012 yılında büyüme oranının düşecek ve dış piyasalardaki çalkantının devam edecek olması nedeniyle, iç piyasalarda da 2011’e oranla talep daralması beklenebileceğine dikkat çekiyor. Karadere’nin değerlendirmesi şöyle:
“Bu daralmanın, KOBİ Banka-cılığı’na da etkisi olacaktır. Satışlardaki zorlanmaya paralel olarak, KOBİ’lerde satış vadelerinin uzayacağını ve ek işletme sermayesi ihtiyacının artacağını öngörmek mümkün. Gelecek dönemde, KOBİ’lerin borçlanma oranlarının artacağını ve bankaların alacak tahsilatlarında 2011’e göre biraz daha zorlanacaklarını söyleyebiliriz.”

Avrupa ihracatımızı daraltacak tahsilatta zorluk yaşanabilir

Haberin Devamı

NAFİZ Karadere’ye göre, Avrupa’daki kriz, Türkiye ekonomisini iki yönden etkileyecek: Her şeyden önce ihracatımızın yüzde 41’inden fazlası Avrupa’ya yapılıyor. Bu nedenle ihracat üzerinde bir daralma etkisi söz konusu olacak. Ayrıca özel sektörün yurtdışından borç bulma imkanları hem zorlaşacak hem de pahalılaşacak. Karadere, sözlerini şöyle sürdürdü: “Krizin KOBİ’lerle aramızı bozması söz konusu değil ancak Türkiye ekonomisi, 2012’de yüzde 2-3 civarında büyüyecek. Bu da piyasalarda özellikle yılın ilk yarısında bir daralma olarak kendisini hissettirebilir. Satışlarda zorlanma, tahsilatlarda zorluk getirebilir. KOBİ’lerin böyle ortamlarda bankalarıyla daha yakın temasta olmalarını öneririm.”

Haberin Devamı

17 farklı destek paketini hizmete sunuyor

GARANTİ KOBİ Bankacılığı olarak, 10 milyon TL’ye kadar yıllık ciroya sahip firmaların yanı sıra, firma ortakları ve şahıs şirketleri ile pazara dönük üretim yapan çiftçileri, küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeleri de “KOBİ” olarak tanımladıklarını belirten Karadere, bu doğrultuda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Farklı iş alanlarına sahip KOBİ’lerin, farklı ihtiyaçlarını gözönüne alarak; tarım, sağlık, turizm, lojistik, ihracat, mobilya, otomotiv yan sanayi, taksi, proje kredileri, gıda toptancıları, imalat ve hizmet gibi KOBİ’lere özel 17 ayrı destek paketini hizmetlerine sunuyoruz.  Kadın girişimcilere yönelik ürün ve hizmet geliştiren ilk banka olarak, özel faizle ihtiyaç ve yatırım kredisi sağlayan Kadın Girişimci Destek Kredisi veriyoruz.”

Haberin Devamı

31.500 KOBİ’ye 1.5 milyar lira KOSGEB kredisi verdi
 
GARANTİ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadare, çeşitli kurum ve kuruluşlardan bir çok konuda KOBİ’lere yönelik finansal desteklerin bir çoğuna aracılık ettiklerini belirtti. Karadere, “Bugüne kadar KOSGEB programları kapsamında yaklaşık 31.500 KOBİ’ye 1,48 milyar TL ve 356 milyon ABD Doları kredi kullandırarak, KOSGEB kredilerinde KOBİ’lerin en çok tercih ettiği banka konumuna geldik” dedi.

Finansmana ulaşabilmek için yaşanan teminat sorunu artık ortadan kaldırılmalı

NAFİZ Karadere’ye göre, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin finansmana ulaşabilmesindeki en büyük handikaplardan biri “teminat” sorunu. Karadere, “Ancak teminat sorununu ortadan kaldıracak finansal garanti fonksiyonu taşıyan “Kredi Garanti Fonu” ve benzer sistemlerin, önümüzdeki dönemde öneminin artacağını ve kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!