100 bin lira kredide 5 bin lira ‘masraf’

Güncelleme Tarihi:

100 bin lira kredide 5 bin lira ‘masraf’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 15:49

YARGITAY 13’ncü Hukuk Dairesi’nin faizlerin düşmesiyle birlikte daha önce kullandırılan konut kredilerini yeniden yapılandırma talepleriyle ilgili olarak bankaları uyarmasının altında, müşterilere haksız yere yansıtılan ekspertiz ücretleri, dosya bedelleri ve erken kapatma cezalarının toplamda 5 bin 500 TL’ye ulaşması yatıyor.

Haberin Devamı

Bankalar, faiz oranlarının yüzde 0.78’lere gerilemesiyle birlikte, yüksek faiz oranlarıyla daha önce kullandıkları konut kredilerini yeniden yapılandırmak isteyen müşterilerinin karşısına, ikinci kez masraf adı altında, dosya bedeli ve ekspertiz ücreti çıkarıyor. Ayrıca, yeniden yapılandırılan kredilere erken kapatma işlemi uygulayarak, yüzde 2’lik ceza yansıtma yoluna gidiyor. Bu yola, müşteriler için yeniden yapılandırma cazip olmaktan çıkarılıp, yüksek kredi faizleriyle borç ödemeye devam etmeleri sağlanıyor.

YARGITAY'DAN BANKALARA SERT UYARI

Bu da, 100 bin TL’lik bir konut kredisinin yeniden yapılandıran Serhat Demirci’ye uygulandığı gibi müşterilerin karşısına 400 TL ile 1000 TL arasında değişen ekspertiz ücretlerini, 2 bin 500 TL’yi bulan dosya bedellerini ve 2 bin TL’ye ulaşan yüzde 2’lik kredi kapatma cezalarını yansıtmalarından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Oysa, bankalar yeniden yapılandırmalarda aynı kredi için ikinci kez ekspertiz ücreti ve dosya bedeli yansıtma hakkı bulunmuyor. Ayrıca, konut kredilerinde uygulanan yüzde 2’lik ceza da erken kapatmaları kapsıyor.

Yeniden yapılandırma, erken kapatma uygulaması kapsamında olmadığı için böyle bir ceza yansıtma hakları bulunmuyor. Yargıtay 13’ncü Hukuk Dairesi de yeniden yapılandırmalarda kredi müşterilerinin karşısına çıkarılan bu toplamda 5 bin ile 5 bin 500 TL arasında değişen bedelleri bankaların talep etme hakkı olmadığına dikkat çekerek, “Mahkemeleri boşu boşuna oyalamayın” uyarısında bulunuyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!