100 bin çocuğa giyimle el uzattı, BM de yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

100 bin çocuğa giyimle el uzattı, BM de yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 00:00

BMD’ye üye 30 marka “Türkiye’nin markaları Türkiye’nin çocuklarını giydiriyor” projesi ile 100 bin çocuğu giydirmek için yola çıkınca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye’de yaşayan 4 bin 500 mültecinin de giydirilmesi için talepte bulundu. BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Kampanyamız uluslararası nitelik kazandı” dedi.

‘TÜRKİYE ’nin markaları Türkiye’nin çocuklarını giydiriyor’ ile 100 bin çocuğu giydirmeye hazırlanan Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) projesine Birleşmiş Milletler (BM) de 4 bin 500 mülteci çocuğun giydirilmesi için başvurdu. BMD üyesi firmalar; Mardin, Diyarbakır, Çankırı, Van ve Gümüşhane illerininin yanında İstanbul’un Pendik, Esenyurt, Sultanbeyli, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinde yaşayan 100 bin yoksul çocuğu giydirmek için hummalı bir çalışmaya başladı. BMD’nin çalışmalarını duyan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de sosyal projeden yararlanmak için başvuruda bulundu.

Ankara merkezli BM Komiserliği’nin, Türkiye’de 30-32 ilde zorunlu ikamet eden 6-18 yaş arasındaki yaklaşık 4 bin 500 kadar sığınmacı ve mülteci için yardım talep ettiğini belirten BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu isteğin bir bölümünü karşılama olanağımız olacak. BMD yardımlarının gönderileceği iller olan Van, Çankırı ve İstanbul’daki yaklaşık 1300 kadar 6-18 yaş arası sığınmacı ve mülteciye 2010 yılı içinde yardım yapacağız. Böylece BMD yardımları bir bakıma uluslararası bir nitelik kazanarak BM kayıtlarına girmiş olacak. BM Komiserliği’nin desteğiyle her biri için özel poşetler hazırlanacak. 100 bin çocuğun yaş, beden ve cinsiyet özellikleri doğrultusunda kışlık ihtiyaçlarını karşılayan özel poşetler hazırladık. Projeyi duyurduğumuzdan buyana sürekli benzer talepler geliyor. Pek çok kişi tanıdığı yoksul çocuklara yardım etmemizi istiyor. Sayı sürekli artıyor ama insanlarımızdaki bu duyarlılık çok çok iyi.”

Değeri 20 milyon lira

BMD’nin haziran ayında çalışmalarına başladığı projeyi LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük önermiş ve projeyi yürüten komitenin başına ise Ziylan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan geçmiş. Hazır giyim üretimi yapan markaların projeye üretim desteği verdiğini, üretimi olmayan markaların ise diğer BMD üyesi üreticilerinden destek aldığını belirten Yılmaz Yılmaz şöyle konuştu: “Her bir çocuk için özel olarak onun bedeninde dikilmiş ürünleri içeren poşetleri Kurban Bayramı’na kadar 100 bin çocuğa teslim edeceğiz. ”

500 bin ürün dağıtılacak

Her pakette teslim edilecek çocuğun ismi yazıyor.
İl valileri ve ilçe kaymakamlarıyla görüşülerek ihtiyaç sahipleri belirlendi.
Tespit edilen 100.000 öğrenci kız/erkek, yaş grupları ve ayak numaralarına göre tek tek kayda geçirildi ve özet tablolar çıkarıldı.
500 bin ürün (1 mont, 1 gömlek, 1 pantolon, 1 çift ayakkabı ve 2 çift çorap olmak üzere toplam 6 parça) üretildi.
25 bin koli olarak dağıtılacak paketlerin bir kısmını projeye ilgiyi artırmak için patronlar elleriyle taşıyarak TIR’lara yükledi.

Her yerden yardım talebi geliyor

PEK çok ilden yardım talebi aldıklarını anlatan BMD Genel Sekreteri Ekrem Utku, “Ağrı, Bingöl, Düzce, Elazığ, Şırnak, Sakarya gibi illerin de aralarında olduğu onlarca yerleşim birimindeki kurumlardan yardım talepleri yağıyor. Bu yardımlara 2011 yılındaki yapılacak olan kampanya kapsamında yanıt verilecek” dedi.

Destek yağdı

PROJEYE deste veren firmalar şöyle sıralanıyor: “Atasay, Ayakkabı Dünyası, Aydınlı Grup, Torunlar Holdign, Colin’s, Collezione, Çetinkaya, Çilek, Damat, Derimod, Desa, Faik Sönmez, Flo+Polaris, İnci, İpekyol, Kiğılı, Koton, LC Waikiki, Mavi, Muya, Penti, Ramsey, Rodi Mood, Saat& Saat, Twigy, Vakko, Vepa Group, Wenice, YKM, Zen Pırlanta.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!