10 milyon dolar yatırdı, ev telefonları ‘yarı cep’ oldu

Güncelleme Tarihi:

10 milyon dolar yatırdı, ev telefonları ‘yarı cep’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 00:00

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “10 milyon dolar yatırım yaptığımız Wirofon’la Türkiye’nin dördüncü ‘yarı GSM operatörü’ olduk. Bu hizmetle kablosuz internet noktalarından ev telefonu hatları da mobile dönüştü. Abonelerimizin tümü bundan yararlanacak” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Telekom, cep telefonuyla kablosuz internet (Wi-Fi) noktalarında ev telefonu hattı üzerinden arama yapılabilmesini sağlayan yeni ürünü ‘Wirofon’la sabit hatları mobile dönüştürdü. Türk Telekom grup şirketlerinden Argela’nın geliştirdiği bu teknolojiyle, Türkiye ve dünyadaki tüm Wi-Fi noktalarından ev telefonu tarifeleriyle yapılacak aramalar, ev telefonu faturalarına yansıtılacak. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Wirofon’un çıkardıkları ilk yakınsama ürünü olduğunu belirterek, “10 milyon dolar yatırım yaptığımız Wirofon’la Türkiye’de dördüncü ‘yarı GSM operatörü’ olduk. Daha önce sabit telefonların yerini mobil telefonların almasından söz ediliyordu. Bu kez de mobilin yerini sabitin aldığı bir teknolojiyi sunuyoruz” dedi.

İhraç edebiliriz

Haberin Devamı

Wirofon teknolojisi ile internet olan her yerden bilgisayarla da görüşme yapılabileceğini aktaran Doany, şunları söyledi: “Müşterilerimizin tamamına bu hizmeti sunacağız. Ev ve işyerlerini sayarsak 17 milyon kişiden bahsediyoruz. Wirofon çok yakında açıklayacağımız yeni ürün ve servislerinin ilk adımını oluşturuyor. Dünyadaki pek çok operatörün kullanımı için de bu ürünü ihraç ediyor olmamız çok önemli.”

Türkiye’ye yatırım

Yatırımlarla ilgili soruları da yanıtlayan Paul Doany, sadece şirket satın alarak uluslararası platformda söz sahibi olmayı tercih etmediklerini kaydetti. Doany, şöyle konuştu: “Bulgaristan ve Makedonya’da şirket satın almaktansa Türkiye’de yeni hizmetler geliştirerek uluslararası arenada söz sahibi olmak bizim için daha önemli. Makedonya’daki ihaleyi alsaydık bunun kâra katkısı 30 milyon Euro olacaktı. Türkiye’de yurtdışına yaptığımız yatırımın onda birini yaparak aynı katkıyı kolaylıkla sağlayabiliriz. Ama önümüzdeki dönemde Endonezya, Malezya ve Hindistan’daki operatörlerle bazı işbirlikleri olabilir.”

Daha ucuza konuşturacak

Wirofon’un kendileri için şemsiye marka olduğunu dile getiren Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Eren Demircan da, bu hizmeti ev telefonlarına yönelik başlattıklarını, önümüzdeki dönemde hem ofisler, hem de bireyleri kapsayacak ürünleri olacağını bildirdi. Demircan, şöyle konuştu: “Wirofon, kendi sabit hattını kullanarak yurtdışından internet üzerinden arama servisi olan Wiro’nun yurtiçindeki versiyonu. Kablosuz internet (Wi-Fi) olan alanlarda kullanılabiliyor. Çok daha ucuza konuşma imkanı sağlıyor. Bu asla GSM’nin müşteriye sunduğu değeri değiştirecek bir şey değil. Wiro hizmetimizi bugüne kadar 21 bin kişi kullandı.
85 ülkeden arama yapıldı.”

Haberin Devamı

2 milyar TL yatırım yapacağız yakınsamaya ağırlık vereceğiz

TÜRK Telekom Operasyon Başkanı Celalettin Dinçer, Wirofon teknolojisinin tamamen Türk Telekom bünyesinde geliştirildiğini vurgulayarak, grup olarak 2008’in başından bugüne kadar 2.9 milyar TL yatırım yaptıklarını söyledi. Dinçer, “Bu yıl 2 milyar TL yatırım yapacağız. Yatırımlarımızı tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Yakınsama çözümlerine ağırlık veriyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojiyi ve çözümleri dünyaya ihraç eder hale geldik. Hindistan’a da ihracat yapıyoruz” dedi.

Ev telefonu tarifelerinden konuşturacak

Wirofon teknolojisiyle Türk Telekom müşterileri, Türkiye ve dünyadaki tüm kablosuz internet noktalarından ev telefonu tarifelerinden arama yapabilecek.
Wirofon teknolojisiyle internet olan her yerden bilgisayarla da görüşme yapılabilecek.
Wirofon’dan yararlanmak için Türk Telekom’a ait bir sabit hat numarası ile SIP Protokolü destekli veya Windows Mobile işletim sistemli, Wi-Fi uyumlu bir mobil telefon veya internet bağlantısı olan bir bilgisayar sahibi olmak yeterli.
Wirofon için ek bir abonelik bedeli ödenmeyecek.
Wirofon abonesi olacak ilk 100 bin kişiye yurtiçi ev telefonlarına yapılan aramaların her ay 1000 dakikası hediye ediliyor.
Kampanya dahilinde GSM aramasının da dakikası tüm vergiler dahil 9 kuruştan fiyatlandırılıyor.

Haberin Devamı

Vitamin’i Arapça yaptı

TÜRK Telekom eğitim yazılımı Vitamin’de ise, yeni dönemde Arapça versiyonuyla dünyada 20 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor. Paul Doany, Vitamin’in Arapça versiyonunun hazır olduğunu belirterek, “ABD’den Meksika’ya, Porto Riko’dan Güney Amerika’ya açılmayı düşünüyoruz. Dünya çapında 20 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!