10 milyar liraya kadar olan off-shore zararı karşılanacak

Güncelleme Tarihi:

10 milyar liraya kadar olan off-shore zararı karşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hazırlanan yasa taslağı ile, Merkez Bankası nezdindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların Off-Shore (kıyı bankacılığı) işlemlerinde mevduatı olanların, zararlarının yaklaşık 10 milyar liraya kadar olan kısımlarının karşılanması planlanıyor.

Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın, kamuoyunda Off-Shore'zedeler olarak isimlendirilen mevduat sahiplerinin zararlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Off-Shore'zedeler ile ilgili olarak hazırlanan yasa taslağının, bayramdan sonra tasarılaştırıldıktan sonra, TBMM'ye sevkedilmesi amaçlanıyor.

Edinilen bilgiye göre, Fon'un elindeki beş bankadan dört tanesininOff-Shore'u bulunurken, bu dört bankada toplam 4 bin Off-Shore hesabı sahibi bulunuyor.

Bu dört bankadan ikisinde sorun bulunurken, bu sorunlar iki bankanın, kıyı bankacılığı hesabıyla ilgili ne iştiraki, ne de şubesinin bulunmamasından kaynaklanıyor.

Yetkililer, bu iki bankanın kıyı bankacılığı hesaplarının, tamamenkendine has hükmü şahsiyeti bulunduğunu, üçüncü bir bankaya sanki mevduat yatırılmış gibi bir durumun söz konusu olduğunu belirtiyorlar.

ZARARLARIN KARŞILANMASI

Yapılan hesaplamalara göre, mevduat sahibi başına 10 milyar liralık bir tazmin ile, 4 bin Off Shore'zededen, küçük ve orta boyuttahesabı bulunan yaklaşık 2 bin kişinin tüm zararlarının karşılanacağı tahmin ediliyor.

Zararların hangi yöntem ile karşılanacağı üzerinde çalışmaların halen devam ettiği belirtilirken, zararların büyük olasılıkla Mevduat Sigorta Fonu'ndan karşılanacağı ifade ediliyor.

Off-Shore'zedelere, mevduat sahibi başına yaklaşık 10 milyar liralık ödemenin yapılması durumunda, bunun toplam maliyeti 40 trilyonlirayı bulacak.

Fon'un düzenli gelir kaynaklarının bulunduğunu hatırlatan yetkililer, Dünya Bankası'ndan, Mali Sektör Uyum Kredisi çerçevesinde kaynak sağlanacağını, bu kredi ile Hazine'den tahvil alınacağını, yineayrıca Fon'daki bankaların satışından da gelir elde edileceğini vurguluyorlar.

Bağımsız denetim kuruluşlarının, 15 Mart'a kadar, Fon'daki bankaların bilançolarını ve mali yapılarını bir rapor halinde Merkez Bankası ve Hazine'ye sunacağını hatırlatan yetkililer, Merkez Bankası ve Hazine uzmanlarının hazırladığı raporlarla bu raporların karşılaştırılacağını da ifade ediyorlar.

KIYIYA ÇEKİ DÜZEN

Bu arada, önümüzdeki aylarda, kıyı bankacılığına çeki düzen vermek için bazı düzenlemelere gidilecek.

KKTC'deki kıyı bankacılığı sisteminin, Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) standartları çerçevesinde faaliyet gösterebilecek bir kıyı bankacılığı merkezi haline getirilmesi de planlanıyor. a.a.

MERKEZ Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın ortaklaşa hazırladıkları yasa taslağı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankaların Off-Shore (kıyı bankacılığı) işlemlerinde mevduatı olanların, zararlarının yaklaşık 10 milyar liraya kadar olan kısımlarının karşılanması planlanıyor. böylece, 4 bin kadar off-shorezedenin 2 bini parasını kurtarabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!