1 trilyon dolarlık ülke oluruz, Avrupa’da zirveye oynarız

Güncelleme Tarihi:

1 trilyon dolarlık ülke oluruz, Avrupa’da zirveye oynarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2005 00:00

Devlet Bakanı Ali Babacan Türkiye ekonomisinin yakaladığı büyüme trendiyle 8-10 yıl sonra 1 trilyon dolar GSMH’ye ulaşacağını ve bu büyüklükle Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biri olacağını söyledi.

DEVLET Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin yılda yüzde 6-7 büyüme hızıyla 8-10 yıl sonra toplam 1 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) ulaşacağını, nüfus aynı kalacağı için de kişi başına milli gelirin 10 bin doları rahatlıkla aşacağını söyledi. Dün İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 4’üncüsü düzenlenen ve ‘Sürdürülebilir Rekabet Gücü ve Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Türk Sanayi’ ana temasını taşıyan Sanayi Kongresi dün başladı. Açılışta konuşan Bakan Babacan, son dönemde yoğunlaşan ‘Makro iyileşme mikro ekonomiye yansımıyor’ eleştirilerini de yanıtladı ve bu konuda, ‘Bunların bazılarına kısmen katılıyoruz. Ancak devletin hesabına kitabına hakim olması, dikkat etmesi, sonuçta mutlaka özel sektöre pozitif yansıyor. Mesela, 2002’de Türk özel sektörü 22 milyar dolar kredi kullanmıştı. Bu yıl ise kullandığı kredi toplamı 86 milyar doları buldu. Bu ne demek: Devletin borçlanma ihtiyacı azaldıkça özel sektöre daha çok kaynak kalıyor demek’ diye konuştu.

HER KONUDA ZAMAN OLMAZ:

Bakan Babacan, Türk ekonomisinin krizli 2001 yılından sonra kat ettiği aşamaya da dikkat çektiği konuşmasında Türkiye’nin AB ile müzakere süreci hakkında da bilgi verdi. Babacan, ‘Müzakerelerde sosyal ve ekonomik maliyeti olan konularda zaman isteyeceğiz. Ancak her konuda uyumu uzun zamana yaymak ya da bunu talep etmek doğal olarak mümkün değil. Bir arıtma tesisi tabii ki maliyetlidir ama uzun vadede bu hem ülkeye hem rekabete yararlıdır’ dedi. Yıl sonuna kadar 6 fasılda taramaların tamamlanmış olacağını ve şu anda 2 konuda tamamladıklarını kaydeden Babacan şöyle devam etti: ‘Türkiye’yi AB’den yıldırmak vazgeçirmek için pek çok girişimler olacak. Bu girişimler hem içerde hem dışarıda olacak ama biz hedefe yürüyeceğiz. Soğukkanlı olacağız. İşadamımız da bu sürecin içinde bulunacak.’

3 YILDA OLANLARA BİR BAKIN:

Devlet Bakanı Ali Babacan, AB’nin son ilerleme raporunda Türkiye’de işleyen piyasa ekonomisi bulunduğunun teyit edildiğini de hatırlatarak ‘Bu kabul Türkiye’de devletin ekonomide etkin olmadığını, özel sektörün etkin olduğunu gösteren önemli bir kabul. Türkiye yakın zamanda çok sıkıntılı bir dönemden geçti. Hiç birimiz özellikle sanayicilerimiz o dönemleri hatırlamak bile istemez. O günlerde 2160 dolar olan kişi başına milli gelir şimdi 5000 dolara yaklaştı. 2002’de 36 milyar dolar olan ihracat bu yıl 72 milyar dolara ulaştı’ diye konuştu. Sanayicilerin özellikle girdi maliyeti ve kur konusundaki sorunlarının da farkında olduklarını söyleyen Ali Babacan şöyle devam etti: ‘Ancak ihracat ikiye katlanmış demek ki bir şeyler de iyiye gidiyor. Evet kár düşüyor ama önemli olan pazar payı ve müşteriye hakim olmak onları kaybetmemektir. Zorluklar da geçiriyor olsak müşteriye pazara sahip çıkmak lazım. Türkiye 8-10 yıl içinde GSMH’sini 1 trilyon dolara çıkaracak. Bu da Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biri olmak demek. Nüfus aşağı yukarı aynı kalacak ve bu durumda da kişi başına milli gelirimiz 10 bin doları aşmış olacak. Bunu gerçekçi bulmayanlar olabilir ama yılda ortalama yüzde 6-7 büyüme ile hesap yaparsanız ulaşılabilir bir hedef olduğu görülüyor. Ayrıca kayıt dışında kalan birçok değer de bu sürede kayıt altına alınmış olacak ve GSMH hesabına katılacak.’

Hayırlı cumalar

DEVLET Bakanı Ali Babacan, konuşmasın son bölümünde hükümet olarak AB sürecinde özel sektörün desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi ve ‘AB sürecinde desteğinize katkınıza hep ihtiyacımız var. Birlikte çalışmalıyız. Sizlerin katkısı olmazsa başaramayız. Sisli puslu havalarda her şeyin altından başarıyla alnının akıyla çıkmış Türk sanayisi bu konuları (AB standartlarına uyumu) çok daha kolay çözecektir’ dedi. Babacan’ın konuşmasının veda cümlesi ise ‘Hayırlı günler, hayırlı cumalar’ oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!