1 milyar TL’lik ’Demokles’in kılıcı’ çektiler, 7 yıl boyunca hep tepemizde sallanacak

Güncelleme Tarihi:

1 milyar TL’lik ’Demokles’in kılıcı’ çektiler, 7 yıl boyunca hep tepemizde sallanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2009 00:00

DYH Başkan Yardımcısı Soner Gedik, vergi cezasını değerlendirirken, "Türkiye, böyle bir inceleme bugüne kadar görmedi. Grubumuzun yüzde 90’ını oluşturan 7 şirketi 11 ay boyunca denetlendi. Şimdi 1 milyar TL’yi bulan vergi cezası, 2-7 yıl arası bir dönemde tepemizde Demoklesin Kılıcı gibi sallanıp duracak" dedi.

DOĞAN Yayın Holding (DYH) Başkan Yardımcısı Soner Gedik, grubun toplam gelirinin yüzde 90’ını oluşturan 7 şirketinin 11 aydır onlarca gelirler kontrolörü tarafından yoğun bir incelemeye tabi tutulduğuna dikkat çekerek, "Türkiye böyle inceleme görmedi Maliye’nin bu davranışı subjektiftir" dedi. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Soner Gedik, zaman aşımı içindeki yılların bile incelendiğinin altını çizerek, "Yazılan raporlar Türkiye tarihinde kimseye yazılmadı. Türkiye tarihinde kimseye bu kadar denetim elemanı gelmedi. 25 yıldır ilk kez hisse satışına KDV isteniyor" diye konuştu.

Vergi Mahkemesi’ne gideceğiz

DYH’nin Doğan TV’nin yüzde 25’ini Alman medya devi Axel Springer’e 375 milyon Euro’ya satması sürecine ilişkin düzenlenen raporda kaçakçılık suçlaması yapıldığına dikkat çeken Soner Gedik, şunları söyledi: "Doğan Grubu’na kesilen vergi ve cezanın tutarı 980 milyon yaklaşık bir milyar TL. Uzlaşma hakkımız elimizden alındı. Hakkımızı aramak için Vergi Mahkemesi’ne gideceğiz. Ancak kim kazanırsa kazansın konu Danıştay’a gidecek. Bu süreç Türkiye’de en az 2-7 yıl sürecektir. Yani 1 milyar TL’lik ceza, Demokles’in Kılıcı gibi elimizi kolumuzu bağlayacak. Mahkemelerin kaç yıl süreceğini bilemeyiz. Son 5 yılda 128 milyar dolarlık hisse senedi satışı olmuş. Ama bizim grubun dışında böyle bir uygulama yok. Herkes bizim gibi yaptığı için çoğu töhmet altında."

Bu nasıl bir matematik

Doğan Yayın Holding’in haksızlığa uğradığını vurgulayan Soner Gedik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Haksızlığa uğradık, kanun çok açık. Bütün kanun maddeleri bizi savunuyor. Fakat dayanağı olmayan, belki kasıtlı bir rapor, itibarı yok etmeye yönelik bir davranış, verilen büyük bir ceza var. 70 bine yakın küçük yatırımcım, yabancı ortaklarım var. Bu grup 24 bin kişiye iş veriyor. Hiçbirşey dikkate alınmıyor. Kaçakçılık yaptın diyerek kurumlar vergisinden 3 kat, geçici vergiden 3 kat ceza veriliyor. Ödememiz gereken tutar bir anda 772 milyon TL’ye ulaşıyor. Ben eski hesap uzmanıyım, 27 yıldır bu işle uğraşıyorum, hayatımda böyle bir şey görmedim. Bu nasıl bir matematik?"

Yabancı yatırımcılar tedirgin

Başlatılan tartışmalarla Doğan Grubu’nun küçük yatırımcılarını ve uluslararası yatırımcılarının belki de bilinçli olarak korkutulduğunu söyleyen Soner Gedik, "3.2 milyar dolar olan değerimiz şu anda 200 milyon dolara düştü, düşürüldü. Son olaylardan 500 milyon dolar kayıp oldu" dedi. Bu olayın yabancı sermayeye bir korku getirdiğine işaret eden Soner Gedik, şöyle konuştu: "Biz değil ilgili kişiler utansın. Biz Türkiye’ye 500 milyon dolarlık yabancı sermaye getirdik derken, yatırımcımızı sevinirken, bunun için ödül beklerken şimdi böyle bir uygulamayla karşı karşıyayız, cezalandırılıyor. Ortağımız bu konuda bize hak veriyor ama Türkiye’den hisse alan veya almakta olan yabancı yatırımcılara bir korku geldiğini hepimiz biliyoruz. ’Yarın bana da mı böyle olur? Nerden çıktı KDV’ diye düşünebilirler. Türkiyenin bir ara en yüksek kazanan yatırımcılarına sahip şirketimiz maalesef yatırımcılarımızı çok üzdü. Doğan Grubu’nun tamamı etkilendi, etkilenmeye devam ediyor."

İstanbul’un vergisinin yüzde 11’ini ödüyoruz

DOĞAN Grubu’nun 2007 yılı için ödediği toplam 6.8 milyar TL’nin Türkiye’nin vergilerinin yüzde 11’ini oluşturduğuna işaret eden Soner Gedik, ’hileli muhasebe’ suçlamasının haksız olduğunu vurguladı. Gedik, şöyle konuştu: " Kaçakçılık muamelesi, naylon faturacı, çifte kayıt tutan, hile yapan kayıt dışı insanlara uygulanır. Vergi incelemesi için gelen arkadaşlarımız 11 ay incelenmedik evrak bırakmamışlar. 26 Aralık 2006’yı esas alırım diyorlar. Vergi Usul Kanunu’nun 217’inci maddesi ’Şirketler kayıtlarını yapar, işlem gerçekleşmezse bunu iptal eder’ diyor. Bizim de işlem bitti zannediliyor, noel nedeniyle gerçekleşmeyince işlem aynı gün iptal ediliyor."

8 gün önce ya da sonra sonuç fark etmez

GELİRLER kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding’e saldığı 862 milyon liralık cezanın 772 milyon lirasının nedeni, Axel Springer ile yapılan satışının tarihi üzerindeki iddiadan kaynaklanıyor. Gelirler kontrolörleri bu satışın grubun beyan ettiği gibi Ocak 2007’de değil, Aralık 2008’de yapıldığını öne sürüyor. 2 Ocak 2007 tarihinin Noel tatili nedeniyle seçildiğini açıklayan Soner Gedik, "Hisse devrinin 8 gün önce ya da 8 gün sonra yapılmış olması hiçbir şeyi değiştirmezdi, o zaman da aynı vergi tahakkuk edecek, aynı istisnalardan muaf olacaktık" dedi. Gedik, satış işlemindeki süreci şöyle anlattı:

2006 yılında görüşmelere başladığımızı SPK ve İMKB’ye duyurarak, bizim hisse satmak, Axel Spinger’in de almak niyetinde olduğunu tüm kamuoyu ile paylaştık. Yaptığımız sözleşmeye göre bu satışı 2007 sonuna kadar bir sonuca bağlamamız gerekiyordu. Uzun bir prosedürü içeren işlemleri de biz ise 2 Ocak 2007’de tamamladık.

Bu işin bitmesi için birtakım şartlar lazımdı, bunların hepsini o tarihte yerine getirdik. Axel Springer’e hisselerin devredilmesi bizim de parayı almamızla birlikte 2 Ocak 2009’de bu işlem tamamlanmış oldu. Hisse senetlerini o tarihte ciro edip Axel’e teslik ettik. Hisse senetlerinin devredildiği Türk Ticaret Kanunu’nun 416 ve 417 maddeleri uyarınca bu tarihte hissedar pay defterine işledik. Aynı tarihte 375 milyon Euro’luk satış bedeli de hesabımıza geçti.

Ancak incelemeyi yapan arkadaş diyor ki; "Bu işlem 2 Ocak’ta bitmedi, Aralık 2006’da bitti." Türk Ticaret Kanunu’na bakıyoruz emredici hüküm var, hisse senedi teslimi için ciro edilip imza edilmesi ve pay defterine işlenmesi lazım, biz bunu 2 Ocak’ta yapmışız.

Diyorlar ki, "26 Aralık 2006 tarihinde siz bir kayıt yaptınız ama akşam iptal ettiniz." Bu işin prosesleri Noel tatiline geldiği için işlemlerimiz uzadı ve ocak ayına kaldı. 8 gün bu kadar önemli mi, ne fark eder? Bu işlemi 2006’da da 2007’de de yapsam aynı yasalar, aynı şartlar geçerli, mali açıdan hiçbir farklılık yok ki.

Doğan Yayın Holding 11 aydır inceleniyor

14 Nisan 2008’de, DYH ve 4 iştirakinde vergi denetimi eş zamanlı olarak 10 uzmanla başlatıldı.

Bu denetim 2003’ten 2007’ye kadar 6 özel hesap dönemeni kapsadı. DYH ile ilgili toplam 17 rapor hazırlandı.

Doğan Yayın Holding’in eline bugüne kadar ulaşan denetim sonuçlarına göne toplam 862 milyon TL vergi aslı ve tebligatı yapıldı.

Bu tutarın 772 milyon lirası Doğan TV hisselerinin yüzde 25’inin Alman medya devi Axel Springer’e satışından kaynaklanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!