1.5 milyar dolarlık yerli uçak projesi

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyar dolarlık yerli uçak projesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2015 01:49

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ‘ilk yerli uçak üretim projesini’ tanıttı. Başbakan, milli iradenin ‘olmazları olura’ çevirdiğini belirterek, ilk yerli uçakla 2019’da Konya’dan Yüksekova’ya uçmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 1.5 milyar dolarlık ‘ilk yerli uçak üretim’ projesini dün İstanbul’da tanıttı. Orta menzilli uçağın 2019’da gökyüzünde olacağını belirten Davutoğlu, yerli uçakla ilk uçuşun da Konya ile Yüksekova arası gerçekleşeceğini açıkladı.

27 MAYIS’A GÖNDERME YAPTI

Ak Parti ikidarda olmasaydı şu an geliştirilen pek çok projenin olmayacağını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Biz durdulamayacak bir iradenin sözcüleriyiz. Bizi durdurmak isteyen 27 Mayıs gibi darbeler üzende hedefine ulaşacağı zannedildi. Ama Türkiye’de artık ne darbelerle ne de dar siyasi anlayışlara izin verilmeyecektir” dedi. Davutoğlu özetle şunları söyledi:
“Bugün tarihi bir gün. 27 Mayıs ihtilalinin yıl dönümü. Merhum başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını onurla gururla anıyorum, hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Allah bir daha bu milleti kendi iradesi ile seçtiği hükümetlerin bu şekilde görevden alındığı günlerle şahit kılmasın.

Haberin Devamı

NURİ DEMİRAĞ’I ENGELLEDİLER

Bundan 71 yıl önce 26 Mayıs 1944’te de rahmetli Nuri Demirağ ve arkadaşları yeni cumhuriyeti onurlandıracak büyük bir projeyi hayata geçirmek için yola çıktıklarında birçok engelle karşılaştı. Onların geliştirdiği NUD 38 uçağı İstanbul-Ankara arasında test uçuşunu başarı ile tamamladı. Fakat kişilerin vizyon sahibi olması yetmiyor, o zaman devleti yönetenler bu vizyonu anlayamadıkları için Türkiye’nin Milli Uçak Projesi 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geliyor.

1.5 milyar dolarlık yerli uçak projesi

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI

1936’de çıktığı ilk yolda, Deniz Müzesi yanında başlayan o ideal, başarılı adımlarla devam etmiş, o günkü Amsterdam havalimanı büyüklüğündeki tesislerle kurulan o başlangıç vizyon yetersizliği ve Eskişehir’de yaşanan kaza nedeniyle tamamen iptal edilmiş. THK siparişleri geri almış, yurt dışından yapılan siparişler bir kanunla durdurulmuş. Bu aslında tek parti yönetimlerinin ne kadar vizyonsuz bir perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği. O günden bu güne hiçbir hükümet tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002’de Ak Parti iktidarları gelene kadar. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde Türk havacılık sektörü olağanüstü bir atılım içine girdi. THY dünyanın en önemli markalarında biri oldu. 2002’de 9 milyon iç hat yolcusu varken bugün 85 milyon. Yurtdışı toplu 34 milyon iken şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanı inşa etmek için harekete geçtik.

Haberin Devamı

GİRESUN VE HAKKÂRİ

Geçtiğimiz hafta Ordu Giresun havalimanını açtık. Avrupa’da ilk kez denize dolgu yapılarak inşa edilen havalimanı. Dün başka bir onuru yaşadık. Yüksekova Hakkari Havalimanı’nı açtık. 55. Havalimanı olarak. Hakkari Yüksekova’nın önemi de Hakkari denildiğinde Türkiye’nin genellikle bir uç noktası ifade edilmesi için kullanılan bir vilayetti. Bu havalimanı ile dünyaya bağlantı sağlayabilen bir merkez haline dönüşmeye başlıyor. Bunun önemi, terör örgütünün yıllarca açılmasını engellemek için verdiği çabalar, baskınlara rağmen güçlü bir siyasi iradeyle bu havalimanını yapılmış olmasıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!