1.4 katrilyon sevincine ‘bildirim’ gölgesi düştü

Güncelleme Tarihi:

1.4 katrilyon sevincine ‘bildirim’ gölgesi düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2003 01:57

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Zorunlu Tasarruf'ta 1.4 katrilyon lira olan anaparanın bugün ödeneceği müjdesini verdi. Ancak özel sektörün hesaplarında ortaya çıkan ‘bildirim karışıklığı’ pekçok çalışanın ‘‘ana parayı hemen alma’’ umudunu suya düşürdü.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Zorunlu Tasarruf ödemeleri konusunda çalışmaları önceki akşam itibariyle bitirdiklerini ve Başbakan'a arz ettiklerini belirtirken, anapara ödemelerine bugünden itibaren başlayacaklarını açıkladı. Çalışanların tasarruflarını teşvik uygulaması kapsamında 8.5-9 milyon dolayında kişiye ait 12 milyon hesap bulunduğunu ve ödeme konusunda herhangi bir eksiklikleri bulunmadığını kaydeden Çağlar, oluşturulan ödeme planını da açıkladı.

Bu açıklamalarla birlikte piyasaya 1.4 katrilyon lira gireceği, bunun nasıl değerlendirileceği üzerine yorumlar yapılmaya başlarken, pekçok özel sektör çalışanın sevinci yarım kaldı. Çünkü Ziraat Bankası kayıtlarının esas alınacağı ödemelerde, özel sektör çalışanları ‘‘bildirim’’ sorunu ile karşılaştı.

BİLDİRİMLER EKSİK

1997 yılından sonra işyerlerinden Tasarrufu Teşvik Kesintileri 3 Aylık Şahıs Bildirim Formları ‘‘gereksiz’’ bulunarak istenmemesine karşın, şimdi ödeme yapmak için bu formlar şart olarak aranıyor. İşyerlerinin 1997 yılından sonra bu bildirimi yapmamaları nedeniyle kesintiler ‘‘yapılmış’’ ve ‘‘yatırılmış’’ olmasına karşın Tasarruf Teşvik Hesapları kayıtlarına ‘‘işlenmemiş’’ görünüyor. Yapılan düzenlemeye göre de, formları bankaya intikal etmeyen tutarların ödenmesi talep edilemiyor. Bu tutarlarlara ilişkin olarak, Tasarrufu Teşvik Kesintileri 3 Aylık Şahıs Bildirim Formları, Tasarrufu Teşvik Kesintileri Aylık Bildirim Formları ve banka dekontlarının ilgili döneme ilişkin anaparanın yatırıldığı şube aracılığı ile bankaya iletilmesi gerekiyor. Bu ödemelerin Tasarrufu Teşvik Hesapları kayıtlarına işlenmesini takiben yapılacağı belirtiliyor.

ZAMAN ALACAK

Şirket uzmanları, çalışanlar adına bu işlemlerin yapılmasının uzun zaman alacağını ve özel sektör çalışanlarının açıklanan tarihlerde paralarını alamayacağını dile getirdiler. Ziraat Bankası yetkilileri ise, anaparanın tamamının ödenmesi için 2000 Mayıs ayına kadar yapılan kesintilere dair bildirimlerin bankaya bildirilmesi gerektiğini belirtirken, ‘‘Bunu zamanında yapmamış işyerlerinin şimdi bunu yapması şart’’ demekle yetindiler. Bu durumdaki çalışanların işlemlerinin tamamlanmasının zaman alacağını kabul eden Ziraat Bankası yetkilileri, bildirimi yapılan süreyi kapsayan kesintilerin ödemesinde ise herhangi bir zorluk çıkarılmayacağını belirttiler.

BANKA KAYITLARI ESAS

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü giren yasaya göre, 1.4 katrilyon liralık anaparanın geri ödemesinde Ziraat Bankası'nda hak sahipleri adına açılan Tasarruf Teşvik Hesabı kayıtları esas alınacak. Hesap şimdiye kadar Hazine iç borçlanma kağıtlarında değerlendirildiği için, söz konusu kağıtlar erken itfaya tabi tutulacak. Hesaptaki 13 katrilyon liranın 1.4 katrilyonu anapara olarak ödenecek. Kalan TÜFE'ye endeksli ve geri ödeme takvimine uygun vadelerde yeni Hazine kağıtlarına yatırılacak.

Nema tutarlarına aylık olarak bir önceki ayın tüketici fiyatları endeksindeki artış oranı kadar faiz işletilecek. TÜFE'ye yıllık olarak da yüzde 5 faiz eklenecek. Hak sahipleri bu şekilde değerlendirilecek olan nemalarını 20004 ve 2005 yılı Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları ile 2006 yılının Mart ve Haziran aylarında olmak üzere toplam 10 taksitte alacaklar. Emeklilik ya da ölüm halinde taksitlendirme devam etmeyecek. Yapılacak erken itfa ve yeniden iç borçlanma kağıtlarına bağlanma işleminin, erken itfaya tabi tutulan kağıtların işlemiş faizlerinin de kağıda bağlanması nedeniyle iç borç stokunda bir artışa yol açması da bekleniyor.

‘Nemamı kendim alırım’ diyenler ne yapacak?

Ziraat Bankası'nın herhangi bir şubesine, Tasarrufu Teşvik Hesap Numarası, T.C. Kimlik Numarası, kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya ehliyet) aslı ve fotokopisi ile başvurulacak.

Bu gruptakiler anapara ödemeleri, tasarruf teşvik numarasının son hanesine göre, sırayla yapılacak. 27 Mayıs 2003 tarihinden itibaren sıralama aranmayacak.

Tasarrufu Teşvik Hesap numaralarını bilmeyen hak sahipleri, öncelikle kurum veya işyerlerine, kurum veya işyerlerinden bu numaralarını öğrenemeyenler ise nüfus bilgileri ile banka şubelerine başvurabilecek.

Birden fazla Tasarrufu Teşvik Hesap numarası olan hak sahipleri ise Tasarrufu Teşvik Personel Numaraları ile banka şubelerine başvurarak hesaplarını bir hesapta birleştirmeleri gerekecek.

‘Nemamı şirketimden alırım’ diyenler ne yapacak?

Kurum ve işyerlerinde çalışan hak sahipleri, işyerleri aracılığıyla anaparalarını alabilecek.

İstendiği takdirde, Tasarrufu Teşvik İşyeri Sicil numarası ile elektronik posta adresi uzantıları olan kurum ve işyerlerine başvurulabilecek.

Bu takdirde, kurum veya işyerleri yetkilileri, en son anaparaları yatırdıkları Ziraat Bankası şubelerine başvuracak.

İşlemler için son bir ay içinde verilmiş kamu ve kuruluşları için resmi görevlendirme/yetki yazısı, diğer kuruluşlar için noter tasdikli yetki belgesi ve imza sirküleri, işyerlerine ait tasarrufu teşvik işyeri sicil numarası, kurum veya işyeri irtibat telefonu, elektronik posta adresi gerekecek.

Bu bilgiler esas alınarak bankaca hazırlanacak formlar, kurum veya işyerlerine elektronik posta ile iletilecek.

Kurum veya işyerleri, taahhütnameyi veren hak sahipleri için, elektronik ortamda gönderilen bu formlara, hak sahiplerinin tasarrufu teşvik personel hesap numaraları ile kimlik numaralarını işleyerek, bankaca bildirilen elektronik posta adresine geri gönderecek.

Banka, bu formların kendisine ulaşmasını takiben, söz konusu hak sahiplerinin Tasarrufu Teşvik Hesapları kayıtlarındaki anaparalarını ilgili şubeleri aracılığıyla kurum veya işyeri yetkililerine ödeyecek.

Kurum veya işyerleri yetkilileri, ödeme sırasında adlarına başvurdukları hak sahiplerinden taahhütnameyi aldıklarını ve bunları kurumlarında veya işyerlerinde saklamayı taahhüt edeceklerini de içeren ilgili taahhütnameyi imzalayacak. Kurum veya işyeri yetkilileri, tahsil ettikleri bu tutarları nakten veya hesaben 5 iş günü içinde hak sahiplerine ödemek zorunda.

Emeklilik ve ölüm halinde ödemeler nasıl yapılacak

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılacak emeklilik ödemeleri başvurularında hak sahipleri Ziraat Bankası'nın herhangi bir şubesine başvurabilecek.

Emekli cüzdanı, tasarrufu teşvik hesap numarası, T.C. Kimlik Numarası, kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya ehliyet) aslı ve fotokopisi ile başvuru yapılabilecek.

Ölüm halindeki ödemeler için de kanuni mirasçıların, veraset belgesi (ilamı) ile birlikte, bankanın herhangi bir şubesine, kendi kimlik (nüfus cüzdanı veya ehliyet) aslı ve fotokopisi ile başvurması gerekiyor.

Ödemeyi yapacak banka şubesi, ölenlerin kanuni mirasçılarına kimlik tespiti yapıldıktan sonra veraset belgesindeki (ilamındaki) payları doğrultusunda ödeme yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!