1.03 dolarlık vergi kalkanı geldi, yerli iplikçi sevindi

Güncelleme Tarihi:

1.03 dolarlık vergi kalkanı geldi, yerli iplikçi sevindi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Dış Ticaret Müsteşarlığı, pamuk ipliği ithalatında "korunma önlemi soruşturması" açılması; 200 gün süreyle de net kilo başına 1.03 dolar geçici önlem (vergi) uygulanmasına karar verdi.

Bu uygulamanın ithal pamuk ipliğine yüzde 20-35 maliyet yükleyeceği ve Türk pamuk ipliği üreticileri için önemli destek niteliği taşıdığı belirtiliyor.

HÜKÜMET sonunda ’iplik üreticilerinin feryadını’ duydu ve ithal pamuk ipliğine 1.03 dolar önlem (vergi) koydu. Dış Ticaret Müsteşarlığı, pamuk ipliği ithalatında "korunma önlemi soruşturması" açılması; 200 gün süreyle de net kilo başına 1.03 dolar tutarında geçici önlem (vergi) uygulanmasına karar verdi. Bu uygulamanın ithal pamuk ipliğine yüzde 20-35 arası maliyet yükleyeceği ve büyük bölümü Kahramanmaraş’ta olan Türk pamuk ipliği üreticileri için önemli bir destek niteliği taşıdığı belirtiliyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin geçen yıl önceki yıla göre çok büyük artış oranıyla yaklaşık 600 milyon dolarlık pamuk ipliği ithal ettiğini belirterek, "Hindistan, Türk Cumhuriyetleri kaynaklı bu ithalat nedeniyle çok sayıda pamuk ipliği fabrikası kapanmıştı. Hatta benim de bir tesisim kapalı durumda. Hükümetin bu kararı, iplik üreticilerine rahat bir nefes aldıracak" dedi.

Yüzde 25-35 maliyet

İthal pamuk ipliğine kilo başına 1.03 dolarlık önlem uygulamasıyla ithal iplikte yüzde 20-35 fiyat artışı olacağını söyleyen Gülle, "Bu maliyet tabii ki ihracat kaydı ile iplik alan sanayicimizi etkilemeyecek. Çünkü onlar ihraç edecekleri ürünler için yine ’ihraç kaydı’ ile iplik ithal edebilecekler" diye konuştu. Gülle, bu kararın çıkmasında iplik fabrikalarının bulunduğu illerin milletvekillerine uygulanan baskının da etkin olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş’ta 84 fabrika

Türkiye’de pamuk ipliği üretim kapasitesinin büyük kısmına sahip Kahramanmaraş’ta üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 20’si maliyet fiyat uyumsuzluğu yüzünden kapatılmıştı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mehmet Balduk, "İlimizde 84 iplik fabrikası var. Enerji maliyetlerinin yüksekliği ve kurların düşüklüğü nedeniyle bunların yüzde 20’si kapalı durumda. Bu karar tabii ki pozitif bir karar. Çıkması için de hep birlikte uğraşıyorduk" dedi. İthalata 1.03 dolarlık vergi konmasının yerli üretici için tam anlamıyla çözüm getirmeyeceğini de söyleyen Balduk, buna benzer bir kararın kumaşa da uygulanmasını önerdi.

Gaziantep teşvik mağduru

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de, kararı olumlu bulduklarını ancak Gaziantep’in teşvikli il kapsamında olmaması nedeniyle ayrı bir mağduriyeti yaşadığını söyledi. Koçer, "Bizdeki iplikçiler geleneksel iplikler yerine daha farklı üretimlere yöneldiler, inovasyon çalışmaları yaptılar. Yine de bu kararı yararlı görüyoruz. Etkisini ise bir süre sonra daha iyi anlarız" diye konuştu.

Baba Çalık Başbakan’a mektup yazmıştı

SABAH-atv’yi 1.1 milyar dolara satın alan Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın babası, Mahmut Çalık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, ekonomiyle ilgili bakanlara iplik fabrikasının sıkıntısını anlatan bir mektup yazmıştı. Malatya’da kurulu Anateks’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk tekstil sanayicilerinin duayenlerinden olan Mahmut Çalık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta, tekstil sektörünün sıkıntılarını dile getirip acil önlem alınmasını istemişti. Mahmut Çalık mektubunda "2 bin işçimi ücretsiz izne çıkardım. 500 personelle çalışıyoruz" demişti.

İthal pamuk ipliğine vergi nasıl uygulanacak

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı’nın, ithal pamuk ipliğine soruşturma açılmasına ilişkin "İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği" Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; Müsteşarlık, pamuk ipliği ithalatı için korunma önlemi soruşturması açılmasına, söz konusu ürünlerin ithalatında 200 gün süreyle geçici önlem uygulanması, geçici önlemin net kilogram başına 1.03 dolar tutarında ek mali yükümlülük olarak belirlenmesi ve gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınması konusunda Bakanlar Kurulu’na öneride bulunulmasına karar verdi.

Cam eşyada da İran’a karşı önlem alındı

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam eşyanın İran menşeli olanlarının ithalatında uygulanan korunma önleminin süresinin uzatılmasına ilişkin gözden geçirme soruşturmasını da sonuçlandırdı. Buna göre, belirtilen eşyanın İran menşeli olanlarının ithalatında uygulanan korunma önleminin uygulama süresi 3 yıl süreyle uzatıldı. Ayrıca söz konusu önlemin ek mali yükümlülük şeklinde uygulanması ve ek mali yükümlülüğün uygulamanın 1’inci yıl kilo başına 0.90 sent, 2’nci yıl kilo başına 0.85 sent ve 3’üncü yılda kilo başına 0.80 sent olarak belirlenmesi konularında Bakanlar Kurulu’na öneride bulunulmasına karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!