Büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2010 00:00

Afrika’da düzenlenen ilk turnuvadan hatırlanacak maç sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Artık her takımın oynadığı kazanmaya yönelik sıkıcı oyun, gelecekte futbol izleyicisi bırakmayacak gibi görünüyor. İşte kupanın unutulmayacak 10 olayı...

Haberin Devamı

İŞTE Güney Afrika’da hemen her teknik direktörün temel felsefesini yansıtan sözcük. 2010, takımların kaybetmekten en fazla korktuğu kupa olarak tarihe geçti. Korku dağları bekleyince, topun ayaklarda kaldığı, yan pas ve geri pasın yüceltildiği risksiz oyun anlayışı her takıma egemen oldu. Patenti Avrupalı teknik direktörlere ait olan sistem, onlarla beraber tüm dünyaya yayıldı.
Brezilyalı Dunga bile Avrupalı gibi oynayan bir takım yarattı ama sonuç hüsran oldu. İzleyiciler ekran başında sıkıntıdan patladı. En iyi futbolu oynadığı iddia edilen Şampiyon İspanya, son 4 maçını 1-0 kazanarak kupayı kaldırdı. Kaybetmemeyi her şeyden üstün tutan bu sıkıcı futbol, gelecekte futbolun en büyük para kaynağı televizyon izleyicisini de kaçırarak kendi sonunu getirebilir.

Haberin Devamı

En büyük işkence vuvuzela

FUTBOL, futbol olalı böyle işkence görmedi! Maçlar, Afrika’nın bu geleneksel çalgısı nedeni ile bir arı kovanını andıran uğultu içinde oynandı. Pekçok kişi karşılaşmaları televizyonun sesini kısarak izledi.

Kalecileri yakan top Jabulani

DÜNYA Kupası’nın resmi topu, tarihin en yuvarlak topu olarak lanse edildi. Ancak, en kontrolsüz topu oldu. Sık sık yön değiştirerek İngiliz Green, Ganalı Kingson, Japon Kawashima, Hollandalı Stekelenburg ve daha nice kaleciyi yaktı.

Joachim Löw’ün mavi trikosu

BİZİM Fenerbahçe sayesinde yakından tanıdığımız Alman  Milli Takımı’nın teknik direktörü Joachim Löw, ceketinin içine giydiği mavi kazağı ile modada yeni bir çığır açtı, tüm dünyada şöhrete ulaştı. Uğurlu addedilen giysisini hiç yıkamadan üstünde taşıdı.

Hakemlerin hataları çıldırttı

İNGİLİZLER 1966’daki Dünya Kupası’nı, çizgiyi geçmeyen bir golle Almanlar’ın elinden almıştı. Bu kez Lampard’ın çizgiyi geçen topuna “gol” denilmedi ve kazanan Almanlar oldu. Hakemler başka maçlarda da inanılmaz  hatalar yaptı.

Skandallar milli takımı Fransa

2006 Dünya Kupası’nın finalisti Fransa, grup sonuncusu olduğu gibi birçok rezalet de yaşadı. Anelka, hocası Domenech’e küfredince kadro dışı kaldı. Arkasından, takım kaptanı Evra, kondisyoner ile tartıştı ve tüm arkadaşlarıyla idman boykotu yaptı. Sonuçta federasyon başkanı istifa etti.

Haberin Devamı

‘Tanrı’nın Eli’ ile gelen dram

GANA’nın, çeyrek finalde 1-1 devam eden Uruguay maçının 120. dakikasında gol olacak topunu Suarez elle çıkardı. Yeni bir “Tanrı’nın Eli” vakasının ardından Gyan penaltıyı kaçırdı. Seri penaltılarda Uruguay tur atladı.

Maradona çeyrek finalde bitti

ONU en son 1994’te futbolcu olarak görmüştük. Futbolun yaşayan efsanesi bu kez teknik direktör olarak Arjantin’in başındaydı. Takımını çeyrek finalden öteye taşıyamadı ama sıradışı davranışlarıyla kupaya büyük renk getirdi. Öyle ki, bazı maçlarda sahadaki fuboldan çok onun hareketleri izlendi.

Afrika’da kaybolan yıldızlar

ARJANTİNLİ Lionel Messi, Portekizli Cristiano Ronaldo, Brezilyalı Kaka, İngiliz Wayne Rooney, Fransız Frank Ribery... Turnuva başlamadan kupanın en büyük yıldız adayları onlardı ama hiçbiri varlık gösteremedi. 2010, yıldız futbolcuların en büyük hayal kırıklığını yarattıkları kupa oldu.

Haberin Devamı

Kahin Paul’ün her dediği oldu

KUPA futbolculardan daha büyük bir yıldız çıkardıysa, bu hiç tartışmasız Ahtapot Paul. Almanya’da yaşayan kahin ahtapot, önüne konan yem kapları aracılığı ile tahmin yaptığı 8 maçın da sonucunu bildi.

RAKAMLARLA DÜNYA KUPASI

0: Honduras ve Cezayir hiç gol atamadı.
1: Turnuvada yenilmeyen tek takım var. O da Yeni Zelanda.
2: Kupanın en az sarı kart gören takımı Kuzey Kore.
5: Gol krallığını paylaşan Müller, Villa, Sneijder ve Forlan’ın attıkları gol.
12: Kupanın en çok gol yiyen takımı Kuzey Kore’nin yediği gol sayısı.
12: En az şut atılan maç: Fildişi Sahili-Portekiz.
13: Kupanın en az faul yapılan maçı: Almanya-İngiltere.
En hırçın Hollanda
13: Kupanın en sert maçındaki sarı kart sayısı: İspanya-Hollanda.
15: En az şut atan takım Yeni Zelanda.
16: Turnuvanın en golcü takımı Almanya’nın attığı gol sayısı.
17: Turnuvada gösterilen kırmızı kart sayısı.
22: Kupanın en fazla sarı kart gören takımı Hollanda.
24: Turnuvanın en fazla kurtarış yapan kalecisi Ganalı Kingson.
Bombacı Gyan
26: Kupanın en centilmen takımı Kuzey Kore’nin toplam faul sayısı.
26: En çok faul yapılan futbolcu İspanyol Iniesta’nın maruz kaldığı fauller.
33: En fazla şut atan futbolcu Asamoah Gyan’ın (Gana) toplam şut sayısı.
49: En fazla şut atılan maç: Uruguay-Gana.
55: Kupanın en fazla faul yapılan maçı: Paraguay-Japonya.
121: Turnuvanın en fazla şut atan takımı olan İspanya’nın kaleyi yoklama sayısı.

Haberin Devamı

En kârlı kupa: 3.2 milyar dolar

- FIFA, Afrika’da tarihinin en yüksek kârını etti. Dünya Futbol Organizasyonu bir önceki turnuvaya göre pazarlama ve yayın haklarından elde ettiği gelirlerini yüz 30 artırdı.
- Güney Afrika yerel medyasında yer alan haberlere göre, FIFA kupadan tarihinin en büyük karını elde ettiği bildirildi. FIFA’nın karının 3.2 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.
- Yerel medyanın verdiği bilgilere göre, Güney Afrika Futbol Federasyonu da gelir pastasından 77 milyon dolarlık pay aldı.
- 3.2 milyon bilet satışı ile Güney Afrika, Amerika’dan sonra en fazla bilet satılan yer oldu. Başlangıçta seyirci konusunda çok endişelenen FIFA’nın yüzü güldü.
- 2002’de ev sahibi Güney Kore ve Japonya’ya 250 bin taraftarın geldiği, bu rakamın Güney Afrika’da 370 bine ulaştığını açıkladı. FIFA ise sayıyı 450 bin olarak verdi.
- Güney Afrika turizm yetkililerinin tahminlerine göre, ülkeye yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz girdi.
- Dünya Kupası’nda 40 bin ekstra polis görev alırken, suç oranı bir önceki yıla oranla yüzde 60 düştü. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Dünya Kupası Özel Mahkemesi’ne 194 vaka getirildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!