Asırlık dergi Fut Bol Türkçeleşti

Güncelleme Tarihi:

Asırlık dergi Fut Bol Türkçeleşti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2007 00:00

Eski takvime göre 1326, şimdikine göre 1910 yılında, Türkiye’nin ilk spor gazetesi Fut Bol yayın hayatına başladı. Amacı şimdiki gibi futbol yorumu yapmak ya da maç sonuçlarını vermek değildi. Osmanlı’nın "zayıf ve tembel halkını maddi ve manevi açıdan geliştirmek" için biraz da olsa beden eğitimine teşvik etmekti.

Fut Bol gazetesinin kendine biçtiği misyonu en iyi anlatan yazılardan biri de Burhan Felek’in "Fut Bol Mu’árızlarına" başlığını verdiği, "İlk Söz - Takdim-i Meslek" yazısıydı. Burhan Felek’e göre, spor yapan toplum maddi ve manevi anlamda yükselecekti.

İşte bugünün Türkçe’siyle ünlü gazetecinin yazdıklarından bir bölüm: "Şu satırları yazarken yapılacak bin türlü karşı çıkış, kafamın içinde bir karmaşa yaratmaya çalışıyordu. Yılların tembelliğine karşı ’Fut Bol’ savaş ilan ediyor. Ülkemizde bu oyunun hatta bilimin düşmanları -nedendir bilinmez- çoktur. Zaten her yerde her yeni şeye öncelikle karşı çıkılır. Ne var ki her defasında galip gelen zaman, bu karşı çıkışları da yenmiştir. Fut bol için de bu durum geçerlidir."

Haftalık Fut Bol gazetesinin ömrünün sadece yedi sayı sürdüğü sanılıyor. Araştırmacı ve futbol tutkunu Barış Karacasu, Ankara’daki Milli Kütüphane’de bu sayılara ulaştı. Şimdiyse bunları Osmanlıca ve Fransızca’dan Türkçe’ye çevirip kitap haline getirerek meraklılarına yeni bir kaynak oluşturacak.

28 Eylül 1910’da ilk sayısını çıkaran Fut Bol gazetesi Mustafa Ziya’ya aitti, başyazarı Ali Macid’di. Yazar kadrosunda da M. Nasuhi, Burhaneddin adıyla da bilinen Burhan Felek, İhsan Ziya ve jimnastikçi Ali Faik (Üstünidman) vardı. Döneme göre kaliteli kağıda basılmış gazete dört sayfaydı.

BJK, FB, GS’NİN ADI YOK

Gazetede beden eğitiminin önemini anlatan bölümler dikkat çekiyor. Tefrika halinde İngiliz Futbol Federasyonu’nun kurallarının Türkçe çevirisinin yayınlanması da, Fut Bol’un halkı "eğitmeye" verdiği önemi gösteriyor.

Dergi çıktığı sırada, Türkiye’nin şimdiki üç büyük spor kulübü Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe kurulmuştu. Ancak adlarına pek rastlanmıyor. O yıllarda en çok bahsedilen takım Ünyon (Union) Kulüp, çünkü kulüp binası, spor dışında da İstanbulluların sosyal faaliyetler için çok sık uğradığı bir mekandı.

Fut Bol gazetesi, o yıllarda Üsküdar’da çarşı boyunda Yeni Çeşme’de kitapçı Muhtar Efendi’de, Kadıköy’de iskele önünde tütüncü dükkanında, İstanbul’da Bab-ı Ali yokuşunda kitapçı Kasım Efendi’de, Beyoğlu’nda Çarşı-ı Kebir’de, Haçopulos Pasajı’nın yanında satılıyordu. Yedinci sayısındaki "devamı var" ibaresi, y ecnebi gazetelerinin deposunda yın hayatına bir süre daha devam ettiği ihtimalini akla getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!