Yüce Divan'da ilk başbakan

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divanda ilk başbakan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2005 01:51

Türk siyasi tarihi için bugün önemli bir gün. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir başbakan, Yüce Divan'da yargılanacak. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, bugün, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı" iddiasıyla Yüce Divan önüne çıkıyor.

"BENİ Yüce Divan'a gönderin, aklanmak istiyorum" diyen eski Başbakan Mesut Yılmaz, bugün, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı" iddiasıyla Yüce Divan'da yargılanmaya başlıyor. Yılmaz, Yüce Divan karşısına çıkıp yargılanan ilk Başbakan olacak. Yılmaz'la birlikte, aynı suçlamayla Devlet eski Bakanı Güneş Taner de Yüce Divan'da yargılanıyor.

İTİRAZLAR GÖRÜŞÜLECEK:

Anayasa Mahkemesi Heyeti'nin Yüce Divan olarak görev yapacağı tarihi davanın ilk duruşması, bugün saat 10.00'da başlayacak. Sanıklar Yılmaz ve Taner ile avukatlarının katılacağı duruşmada, iddia makamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok yer alacak. Yargılamada sanıklar ve avukatlarının usule ilişkin itirazları karara bağlanacak. Daha sonra duruşmaya, sanıklar Yılmaz ve Taner'in savunmalarıyla devam edilecek. Yılmaz ile Taner'in Yüce Divan'a sevk kararında şu iddialar öne sürülmüştü:

FESAT KARIŞTIRMA:

Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümlerinde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirmek, böylece siyasi rant amaçlamak. Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılığın karşılığı olarak Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağlamak. Yılmaz ve Taner'in Türk Ceza Kanunu'nun "Devlet alım-satımına fesat karıştırmak" suçunu düzenleyen 205 (10 yıldan aşağı olmamak üzere hapis), yarıya kadar ceza artırımı ve memuriyetten men cezası öngören 219/1-4 ve 33. maddeleri uyarınca 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Menderes'i Adalet Divanı yargılamıştı

ESKİ
Başbakan Adnan Menderes, 27 Mayıs askeri yönetimini oluşturan Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan "Yüksek Adalet Divanı"nca Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi gereğince anayasayı ihlal suçundan idam cezası ile yargılandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, 12 bakan Yüce Divan'a sevkedildi. Yüce Divan'a ilk sevk kararı 26 Ocak 1928 tarihinde alındı. Osmaniye Milletvekili ve Bahriye Eski Bakanı İhsan Eryavuz ile Bilecik Milletvekili Dr. Fikret Onuralp, Yavuz Zırhlısı'nın onarımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Divan-ı Ali'ye sevketti. Yüce Divan'a, 20 Ocak 1993’te, ANAP hükümetlerinde Bayındırlık Bakanlığı'nda bulunmuş olan Safa Giray ve Cengiz Altınkaya sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!