‘Bilgisayar Görme Sendromu’na dikkat

Güncelleme Tarihi:

‘Bilgisayar Görme Sendromu’na dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 11:36

ZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Hayri Uğurbaş, bilgisayar ekranına uzun süre bakan kişilerde oluşan ‘Bilgisayar Görme Sendromu’ nun göz kırpma miktarının ve gözyaşının azalmasına bağlı olarak görme bulanıklığı ve batma, yanma hissi gibi şikayetlere yol açtığını söyledi.

Gelişen teknolojinin günlük hayatımıza büyük kolaylıklar getirmekle beraber, sağlığımız üzerinde de bazı olumsuz etkilere de neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Uğurbaş, “Son yıllarda artık hemen her çalışma masasının üzerinde yerini alan bilgisayarlar pek çok işlemin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlarken, aynı zamanda bir eğlence, haberleşme aracı olarak da giderek daha çok zamanımızın ekran karşısında geçmesine neden olmuşlardır. Bu durumda bilgisayar kullanıcılarının görme problemlerinde de artış gözlenmektedir” dedi.

Bilgisayar kullanımının görme fonksiyonu üzerine etkisiyle ilgili ilk akla gelen varsayımın görme derecesinin bozulduğu ve dolayısıyla gözlük takma gerekliliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uğurbaş şunları söyledi:

“Aslında uzun süreli bilgisayar kullanımı sonrasında sık rastladığımız bulanık görme sorununun kaynağı çoğunlukla gözlük numarasının artmasından başka nedenlere dayanmaktadır. Bunlardan en iyi tanımlanmış olanı “Bilgisayar Görme Sendromu’ dur. Bu sendrom, bilgisayar ekranına uzun süre bakmakla ilişkilidir. Göz kırpma miktarının ve gözyaşının azalmasına bağlı olarak görme bulanıklığı ve batma, yanma hissi gibi şikayetlerle ortaya çıkar.”

NEDENİ GÖZYAŞININ AZALMASI

Bilgisayar Görme Sendromu'nda bilgisayar kullanıcılarının sıklıkla gözde ağırlık, göz yorgunluğu, batma, yanma, kızarıklık, bulanık görme ve göz kuruluğundan yakındıklarını anlatan Prof. Dr. Uğurbaş, “Yakınmaların sebebi uzun süre ekran başında kalarak bilgisayar ekranına görsel dikkatini vermektir. Böylece göz kırpma oranı azalır. Zorlamaya bağlı olarak baş ağrısı, göz kamaşması ve yakın görmede uyum bozukluğu ortaya çıkar. Şüphesiz ki göz kuruluğu bu sendromun en önemli nedenidir” dedi. Göz kuruluğu ile günümüzde çevre kirliliği, alerji gibi etkenler nedeniyle daha fazla karşılaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Uğurbaş şöyle devam etti:

“İleri yaşlarda daha sık karşımıza çıkan bu durum, gözyaşı miktarının yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Gözümüzün atmosfere açılan yüzeyini kaplayan gözyaşı tabakası olmasaydı, bu hayati organımızın kırıcı özelliğe sahip ön tabakası yeterince beslenemez ve çarpma, travma, enfeksiyon gibi dış faktörlerin etkisinden korunamazdı. Günlük yaşamda işlevini pek fark etmediğimiz gözyaşı, bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma miktarı azalırsa göz yüzeyine uygun şekilde dağılamaz. Başka nedenlerle göz kuruluğu olan kişilerde ekran kullanımına bağlı kuruluk da eklendiğinde şikayetlerde artış olur.”

‘UZMANA BAŞVURUN’

Prof. Dr. Uğurbaş bilgisayar kullanımına bağlı rahatsızlığı olan kişilerin çalışma ortamının elverişliliği, ışık şartlarının uygunluğu, uyku düzeni gibi alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

“Şartların iyileştirilmesine rağmen devam eden yakınmalar, Bilgisayar Görme Sendromu'nun habercisi olabilir. Bu durumda bir göz hastalıkları uzmanına başvurmak hem göz kuruluğunun derecesinin saptanması, hem de daha önceden var olan ve bu sendromun üzerine eklenen bozuklukların ortaya çıkarılması için uygun bir yol olacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!