Sabah namazı imsaktan önce mi sonra mı kılınır? Ezan okunmadan veya okunurken, namaz kılınır mı? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Sabah namazı imsaktan önce mi sonra mı kılınır Ezan okunmadan veya okunurken, namaz kılınır mı Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Sabah namazı imsaktan önce mi sonra mı kılınır? Ezan okunmadan veya okunurken, namaz kılınır mı? sorularının yanıtları ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşların internette araştırdığı konular arasında yer alıyor. Namaz, günde 5 vakit kılınan bir farz ibadeti olarak ifade edilebilir. Namazın farzlarından birisi de vakit olarak bilinmektedir. Bu yüzden her vaktin namazının kendi vakitleri içerisinde kılınması gerekmektedir. En fazla araştırılan konulardan birisi de sabah ezanı okunmadan önce sabah namazının kılınıp kılınmayacağı olarak bilinmektedir. Sabah ezanı okunmadan önce namaz kılınır mı? İşte Diyanet bilgisi ile İmsak vakti girince sabah ve yatsı namazı kılınabilir mi detayları

Haberin Devamı

Sabah ezanı okunduktan sonra sabah namazı kılınabilmektedir. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıktığı için sabah namazının kılınabileceği de söylenmektedir. Sabah ezanı okunmadan önce de sabah namazının kılınıp kılınmayacağı ise imsak vaktine bağlı olarak ifade edilebilmektedir.

Sabah namazı imsaktan önce mi sonra mı kılınır?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Haberin Devamı

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Sabah Ezanı Okunmadan Önce Namaz Kılınır mı?

Her vaktin namazı, kendi vakti girdiğinde kılınır. Namazın vakti girdiğinde bir sonraki namazın vakti girene kadar namazın kılınma süresinin olduğunu söylemek mümkündür. Yatsı namazından sonra ise sabah namazının vakti girmektedir. Ancak yatsı namazının vakti, imsak vaktinin girmesiyle birlikte çıkmaktadır. Bu durum ise sabah namazının ezan okunmadan önce de kılınıp kılınamayacağına dair sorular oluşturmaktadır. İmsak vaktinin girmesi ile birlikte güneşin doğuşuna kadar sabah namazının vaktinin devam ettiğini söylemek de mümkündür.

Haberin Devamı

İmsak Vakti Girince Sabah ve Yatsı Namazı Kılınabilir mi?

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıkmaktadır. Bu durumda ise sabah namazı henüz okunmamış olsa bile sabah namazının kılınması mümkün olmaktadır. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti geçmiştir. Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir. Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşu ile birlikte çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!