Namaz nasıl kılınır ve niyet edilir? 5 vakit namaz kaç rekat ve ayrıntılı kılınışı (kadın & erkek)

Güncelleme Tarihi:

Namaz nasıl kılınır ve niyet edilir 5 vakit namaz kaç rekat ve ayrıntılı kılınışı (kadın & erkek)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Namaz ibadetini yerine getirmek isteyenlerin nasıl kılacağı ve nasıl niyet ettiği önemli konulardır. Namaz ibadetinizi eksiksiz yerine getirmek istiyorsanız nasıl kılınacağı konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Namaz nasıl kılınır ve niyet edilir? 5 vakit namaz kaç rekattan oluşur? 5 vaktin namazlarının önemi ve fazileti. Erkek ve kadınlarda namaz kılınırken nelere dikkat edilmeli detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Namaz kılmak İslam'ın beş temel şartlarından biridir. Hepimize farz kılınan bu ibadeti en doğru şekliyle gerçekleştirmemiz çok önemlidir. İslam'da bu konuda namaz kılmanın niyetinin önemine her zaman değinilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de namaz ibadeti hakkında birçok ayet yer alır. Bu ayetlere binaen namaz ibadeti en önemli ibadetlerden biri olarak kabul görülür.

Namaz Nasıl Kılınır?

Namaz ibadeti İslam'ın 5 şartından biridir. Namaz ibadeti üzerine Kur'an-ı Kerim'de günün belli vakitlerinde Allah'ı anmak ve teslimiyeti ifade etmek suretiyle abdestle duaya kalkılması bulunur. Namaz ibadetini layıkıyla yerine getirmek ve İbrahim Peygambere öğretildiği şekilde kılmayı öğrenmek gerekir.

Namaz kılmadan önce muhakkak ön şartların bilinmesi gerekir. Namazı doğru kılmak için bu ön şartlar mutlaka sağlanmalıdır. Nedir bu ön şartlar?

Haberin Devamı

1- Kıble istkameti: Mescid-i Haram'daki Kâbe'nin olduğu yön. Namaza her durmadan önce kıbleye dönmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

2- Maddi ve manevi açıdan temizlik: Namaza durmadan önce özellikle dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Temiz kıyafetler ve temiz kokmak, kalbi necasetten arındırmak ve abdest almak.

3- Setr-i avret: Namaza başlamadan önce avret yani örtülmesi gereken yerlerin örtülmesi gerektiğini ifade eder. Avret yerleri erkeklerde göbek ve diz kapağı arası olurken kadınlarda el ve yüzlerden başka vücudun her yeridir.

4- Namaz vakti: Duracağınız namazın vaktinin gelmesi gerekir. Vaktinden önce veya sonra kılınamaz.

5- Kalben niyet etmek: Namaza durmadan hemen önce niyet etmeyi unutmamanız gerekir. İslam'ın buyurduğu şekilde niyet ederek namazınıza durmalısınız.

Namaz ibadeti erkeklerde ve kadınlarda dikkat edilmesi gereken hususlara göre farklı kılınır. Namaza dururken ve namaz anında dikkat edilecek hususlardan oluşur.

Namaz Kılmaya Niyet Etmek

Namaz kılmaya niyet etmek, namaz ibadetinin ön koşullarından biridir. Niyetinizi kalbinizle belirtmiş olmanız ve buna binaen namazınızı kılmaya başlamanız gerekmektedir. Kalben niyet ettikten sonra da namaza durmadan önce ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü akşam namazının farzını kılmaya'' diyerek başlanılır. Hangi vaktin namazı kılınıyorsa o vaktin namazının farzının niyeti belirtilmelidir. Kalben ve sözlü olarak niyet edilmesi sonucu namaz kılınmaya başlanır.

Haberin Devamı

5 Vakit Namaz Kaç Rekattan Oluşuyor?

Tan ağarmaya başlarken yatsıya kadar olan süreyi ifade eden 5 vakit namazı, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsıdan oluşmaktadır. Her vaktin namazının rekat sayıları farklıdır. İslam dini sorumluluğu olan namaz ibadetinin yerine getirilmesi konusunda vakit namazları rekatlarına göre kılınmalı. Farzları yerine getirilmelidir.

Sabah Namazı

İkinci fecrin doğmasından başlayan ve güneşin doğuşuna kadar olan süre yani tan yeri ağarması, sabah namazı, 2'si farz 2'si sünnet toplam 4 rekattan oluşur. İlk olarak 2 rekat sünnet daha sonra da farz olan 2 rekat kılınır. Niyet edilir ve sabah namazına durulur. Sabah namazı kılınırken 4 rekatın sureleri ayakta ve oturarak okunur. Namazı tamamlarken de önce sağa sonra sola selam verilir ve sonlandırılır. Sabah ve yatsı namazı kılan kimseler Allahuteala'nın merhametini bilen hisseden kimseler olarak söylenir.

Öğle Namazı

Haberin Devamı

Toplam 10 rekattan oluşan öğle namazı 4'ü sünnet 4'ü farz 2'si de son sünnet olarak kılınır. Niyet edilerek başlanılan öğle namazı Hanefi Mezhebine göredir. Öğle namazı kılınırken 10 rekatın tamamının sureleri ayakta ve oturarak okunur. Namazı tamamlarken de önce sağa sonra da sola selam verilir ve sonlandırılır. Allahuteala'nın namaz ibadetini yerine getirenlere hayırlı müminler gördüğü hadislerinde Cennet'i buyurur.

İkindi Namazı

Beş vakit namazın üçüncü vakti olan ikindi namazı 4'ü sünnet 4'ü farzdan oluşur. Öğle namazından sonra gelen ikindi vakti namazına niyet edilir ve namaza durulur. Hanefi Mezhebine göre sünnet ve farzı kılınan ikindi namazı sünnetleri ve farzları diğer mezheplerde farklı olabilmektedir.

Haberin Devamı

Hadis kitaplarda geçen ikindi namazı vaktin en önemli namazlarından biridir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem sabah ve ikindiyi kılan kimseleri Cennet'in sahibi kimseler buyurmuştur. İkindi namazını terk eden kimselerin işlediği salih amellerin boşa olduğu da namaz ayetleri ve hadislerinde geçmektedir. İkindi namazı kılınırken 8 rekatın sureleri ayakta ve oturarak okunur. Selam verildikten sonra da ikindi namazı biter.

Akşam Namazı

Akşam namazı toplam 5 rekattan oluşur. 3'ü farz 2'si de sünnettir. Akşam namazı kılınırken 5 rekatın sureleri eksiksiz okunur ve duayla bitirilir. Akşam namazına başlamadan önce de niyet edilerek namaza durulur.

Haberin Devamı

Akşamı kılan ve hiç kaçırmayan kimseler kerahat vakti günahlarının bağışlanacağı müjdelenen kimseler olarak kabul buyurulur. İslam dininin farz kıldığı beş vaktin dördüncüsü olan akşam namazı yorgun olunan zamanda dahi kaçırılmak istenmeyen namazın Allah katında da kıymetli olduğu İslam bilginlerince söylenir. Akşam namazını kılanların sofralarının bereketinin arttığı da hadis kitaplarda akşam namazı önemi üzerine vurgulanmaktadır.

Yatsı Namazı

Yatsı namazının 4'ü sünnet 4'ü farz 2'si sünnet ve son 3'ü vitir namazıdır. Toplam 10 rekattan oluşan yatsı vaktine 3 rekat da vitir namazıyla beraber aslında 13 rekattan oluşur. Hanefi mezhebine göre kılınan 5 vaktin sonuncusu olan yatsı namazı hadislerde sık sık geçer. Müminler için hadislerde adı geçen yatsı namazının faziletleri kılan kimselerin Allahuteala katında çok fazla sevaba sahip olduğunu da açıklamaktadır.

İslam bilginleri ve hadisler üzerinden her zaman yorumlanan ve önemine dikkat çekilen yatsı namazı, münafık kimselerin zahmetli gördüğü sabah ve yatsı namazı üzerine bu vaktin namaz ibadetini kıymetli göstermektedir.

Kadınlar İçin Namaz Nasıl Kılınır?

Namaz ibadetini yerine getirirken dikkat edilecek hususları da unutmamak gerekir. Kadınlar ve erkeklerde namaz kılarken bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilen bu hususlar namazları doğru şekilde kılmanıza yardımcı olacaktır. Kadınlar için namaz nasıl kılınır? Kadınlar namaz kılarken nelere dikkat etmelidir?

Namaz kılmaya başlarken eller omuzlara kadar kalkmalı, sağ el sol el üzerine konarak göğüs üstüne bağlanmalı. Rükû durumunda kadınlar erkekler gibi dizlerini dik, sırtlarını düz tutmamalıdır. Kadınlar rükû durumunda sırtlarını erkeklere göre biraz daha meyilli bulundur. Kadınlar secdede karınlarını uyruklarına yapıştırarak kollarını yanlara temas ettirmeli. Oturuşta da iki ayak birbirine yakın olmalı ve sağ tarafa doğru yatık olmalı.

Erkekler İçin Namaz Nasıl Kılınır?

Erkeklerde namaz ibadeti yerine getirilirken de doğru kılış biçimini bilmeleri gerekir. Namaza dururken ki zamandan namaz bitinceye dek olan zaman boyunca oturuş ve kalkış biçimine ve secdedeki bazı kılış biçimlerine dikkat etmelidir. Erkekler için namaz kılarken dikkat edilmesi gereken bu hususlar nelerdir?

Erkekler namaz kılmaya başlarken sağ elini sol elinin üzerine koyarak sol bilek kısmı kavranmalı. Rükû durumunda ise dizlerini dik ve sırtlarını da düz tutmalı. Secdedeyken de kolları ve uyluk bölgeleri karın bölgesinden uzak kalır.

KAYNAKLAR:

Kaynak1: https://namaz.diyanet.gov.tr/namaz/#namaz-kilinisi.html

Kaynak2: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/387/kilinis-bakimindan-kadinlarin-namazi-ile-erkeklerin-namazi-arasinda-ne-gibi-farklar-bulunmaktadir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!