Duşa girmek orucu bozar mı? Oruçluyken duş alınır mı? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Duşa girmek orucu bozar mı Oruçluyken duş alınır mı Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 15:12

Ramazan ayı içerisinde orucu bozan durumlar araştırılmaya devam ediyor. Diyanet'e en çok yöneltilen sorular arasında ise gün içerisinde duşa girmek orucu bozar mı konusu yer alıyor. Peki, oruçluyken duş alınır mı? İşte Diyanet bilgisi...

Haberin Devamı

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan durumlar konusunda son derece hassasiyet gösteriyorlar. Yeme içmeye ara verildiği oruç vakitleri sırasında diş fırcalamaktan duş almaya pek çok konu araştırılıyor. Peki, duşa girmek orucu bozar mı, oruçluyken duş alınır mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili resmi internet sitesinde verdiği yanıt...

DUŞA GİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Haberin Devamı

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

BAKMADAN GEÇME!