Wall Street Journal: Türkiye Avrasya’nın yükselen kaplanı

Güncelleme Tarihi:

Wall Street Journal: Türkiye Avrasya’nın yükselen kaplanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2011 00:00

Türkiye’nin üçüncü çeyrekte de hızlı büyümesini sürdürmesi uluslararası platformlarda yankı buldu. Wall Street Journal ve Financial Times gibi gazetelerde konuyla ilgili haberlerde “Avrasya’nın kaplanı, Asya türü büyümesi sürüyor, Türk ekonomisi durdurulamaz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yüksek kamu borcu ve düşük büyümeden kaynaklanan ekonomik krizle mücadele ettiği bir dönemde Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğinde de rekor kırarak büyümede 8.2 oranı ile dünya ikincisi olması uluslararası medyada yankı buldu. ABD’nin önemli ekonomi yayınlarından Wall Street Journal (WSJ) ile Avrupa piyasalarında yakından izlenen İngiltere merkezli Financial Times gazetesi sayfalarında Türkiye’nin büyüme performansına geniş yer verdi. WSJ, Türkiye ile ilgili haberinde, “Türkiye ekonomisi büyümeye devam ederek, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2’lik büyüme performansı ile ‘Avrasya’nın kaplanı’ olduğunu bir kez daha gösterdi” ifadesini kullandı.

Asya türü büyüme dinamiği
WSJ, piyasa uzmanları ve ekonomistlerin görüşüne de yer verdiği haberde, “Türk ekonomisi durdurulamaz, Asya türü büyüme dinamiklerini göstermeyi sürdürüyor” şeklinde yorumlar aktarırken, olumsuz düşünen ekonomistler de olduğunu, bunların sonraki çeyrekte büyümenin kötüleşmesini beklediklerini belirtti. Haberde şöyle denildi: “Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2011 yılı üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.2 arttı. Ekonomistlerin ve pazarın yüzde 6.6 olarak tahmin ettikleri büyüme oranının çok üzerinde bir rakam. Türkiye’nin yanı başındaki komşuları Ortadoğu ve Avrupa’da siyasi çalkantılar ve ekonomik kurtarma planlarıyla boğuşurken böyle hızlı bir büyüme göstermesi ayrıca önem taşıyor.”

Haberin Devamı

Cari açık geriliyor
Merkez Bankası’nın enflasyon kaygılarının hatırlatıldığı haberde, “Merkez Bankası’nın son önlemlerinin henüz verilere yansımadığı görülüyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonu şimdi bir numaralı sorunu olarak nitelediğini, gerekirse politikasını daha da sıkılaştırmaya hazır olduğunu söyledi. Başçı’nın bu sözleri ‘parlak’ bir büyümeden sonra keskin fiyat artışları olasılığı konusundaki gerginlikleri yatıştırmaya yönelik gibi görünüyor” değerlendirimesi yapıldı. WSJ, büyümenin yanı sıra cari açıkta da iyileşmeye görüldüğünü belirterek, “Ekim’deki 4.2 milyar dolarlık açık, piyasa beklentilerini aştı ve dış ticarette kayda değer U dönüşüne işaret etti. Ekonomistler, büyüme temposunun karşısında şaşırmakta birleşmiş olsa da birçoğu, verilerin Türkiye’nin hamlesine mi ya da ekonominin dengesizliklerine mi vurgu yapıp yapmadığı konusunda farklı düşünüyor” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

FT: Türkiye hızlı büyüdü ama sert iniş riskine dikkat

FINANCIAL Times (FT) gazetesi ise, Türk ekonomisinin hızlı büyümesine dikkat çektiği haberinde “sert iniş riski” uyarılarına vurgu yaptı. Haberde “Türkiye’nin hızlı büyümesi kaygıları artırdı. Yüzde 8.2’lik üçüncü çeyrek büyümesi ülkenin giderek artan özgüveni, sert bir ekonomik iniş riski ile ilgili dış uyarılar arasındaki bölünmeye vurgu yaptı” ifadelerine yer verildi. Gazete, Türkiye’nin kriz yaşayan AB’yi giderek artan biçimde eleştirdiğine de işaret edilerek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Türkiye’nin gelecek yılda da Avrupa’nın en çok büyüyecek ekonomilerden biri olacağını söylediğini ancak, bazı iktisatçıların, büyümenin iç talebe dayandığını, “gelecek yılda sert bir ekonomik iniş riskinin bulunduğu”nu söylediklerini de yazdı. Goldman Sachs’ın önceki gün Türkiye ile ilgili “2011 sonunda ve 2012 başlarında teknik bir resesyon” tahmininde bulunduğu, Citigroup’un ise, “büyümenin yapısı, büyük ölçüde dengesiz olmayı sürdürüyor, bu da Türkiye’nin son dönemdeki parlak büyüme performansının sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor” değerlendirmelerine dikkat çeken FT haberinde şu ifadelere yer verdi: “Söz konusu olan, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci açığa sahip Türkiye’nin cari işlemler açığı, halen yüzde 9 olan yükselen enflasyon ve Türkiye’nin para politikalarına ilişkin tartışmalar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!