Turunçgilde "Umut", "Hüsran"a dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Turunçgilde Umut, Hüsrana dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2009 10:38

Adana ve Mersin'de kısa süre öncesine kadar uygun giden mevsim şartları nedeniyle rekoltede rekor beklenirken, bir hafta içerisinde yaşanan fırtına ve su taşkınları nedeniyle üreticinin umutlarının hüzne dönüştüğü bildirildi.

Ulusal Turunçgil Konseyi İcra Kurulu ve Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, yaptığı açıklamada, önceki yıllarda yaşanan kuraklık ve olumsuz hava şartları sonucu düşük rekolte nedeniyle zor günler geçiren turunçgil üreticilerinin, bu sezon başından beri tüm şartların iyi gitmesiyle yüzünün güldüğünü söyledi.

Mersin ilinde özellikle limonda bu güzel haberin sevincini içlerinde hissettiklerini belirten Kurt, şöyle devam etti:

“Çiçeklenme çok iyiydi. Piyasa kötü de olsa, rekoltedeki artışla sevineceğimizi düşünüyorduk. Ama geçen hafta gerçekleşen fırtına ve gelen kum taneleri, yeni filizlerin hemen hepsini öldürdü ve kumlar da meyve sap diplerinde deformasyon oluşturdu. Haziran ayında çok miktarda döküm olacağı görülüyor. Hazirandaki çiçeklenme dökülenlerin yerini kapatmazsa, bu yılki rekolte geçen yıldan düşük olur. Çiçeklenmenin geç olduğu Çeşmeli ve Erdemli'nin yukarısında Batı Sandal bölgelerinde daha fazla zarar var. Hazirandaki çiçeklenmenin fazla olmasını umuyoruz.”

En şanslı ürünün mandalina olduğunu kaydeden Kurt, “Mandalina bu yıl azdı ve meyve seyrek tutmuştu, bu nedenle hızlı büyüdü. Bu yüzden çiçek deformasyonları daha az. Ancak limon ve portakalda durum kötü” diye konuştu.

ADANA'DA DURUM

Adana Yüreğir Turunçgil Üreticileri Birliği (AYTÜB) Başkanı Remziye Karabucak Paksoy ise bir hafta öncesine kadar bölgedeki tüm üreticilerin uygun mevsim şartları nedeniyle yüksek olması beklenen rekolte nedeniyle sevinçli olduğunu kaydetti.

Ancak, geçen hafta yaşanan fırtına ve birkaç gün önce gerçekleşen nehir taşkınları ile dolu yağışı nedeniyle çok sayıda ağacın zarar gördüğünü ve üreticilerin mağdur olduğunu belirten Paksoy, “Çok miktarda döküm gerçekleşen bölgeler oldu. Henüz rekolte konusunda bir şey söylemek için erken. Ancak yaşanan olumsuzluklar, bir hafta öncesi kadar sevinçli olmamızı engelliyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!