Topluma dokunan adımlar

Güncelleme Tarihi:

Topluma dokunan adımlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

Afyon’da kentin alt ve üst yapı alanında yapılan yatırımlarının yanında Valilik eliyle de çok sayıda proje gerçekleştiriliyor. Afyon Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı öncülüğünde yürütülen projelerde özellikle sosyal ve toplumsal konulara odaklanılıyor. Bu kapsamda kırsal alanda eğitim gören çocuklar için ‘Mutluluk Kernavı’ projesi, öğrencilere kodlama gibi alanlarda yetkinlik saylayan KODAFYON projesi, sosyal farkındalık ve dezavantajlı gruplara yönelik projeler öne çıkıyor.

Haberin Devamı

İşte o projeler:

MUTLULUK KERVANI

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın kendi projesi olan ve özellikle kırsal alanda eğitim gören öğrencilere ulaşmayı hedefleyen Mutluluk Kervanı Projesi, Afyonkarahisar’ın belde ve köylerinde yaşayan 4-12 yaş çocukların kültür, sanat, sağlık, spor ve sosyal hizmetlere erişimini artırmak, çocukların yaratıcı becerilerini ortaya çıkarmak ve onların gülümsemesine katkı sağlayabilmek amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında çocuklar, robotik kodlama, ahşap atölyesi, sportif etkinlikler, diş ve göz sağlığı taraması, trafik eğitimi, değerler eğitimi, kurumların tanıtımı gibi çeşitli konularda bilgilendirilirken, aynı zamanda eğlenceli bir gün geçirdi.

740 VELİ GÖRÜŞMESİ

Projeyle bugüne kadar köy ve beldelerde toplam 4 bin 327 çocuğa ulaşıldı. 740 çocuğun ilgi ve yetenekleri sahadaki uzman ekipler tarafından tespit edildi. Ayrıca 740 çocuğun ebeveynleri ile doğrudan veli görüşmesi yapıldı. İlgi ve yeteneklerine göre 84 çocuğa takviye kurslar açıldı. 142 çocuk sağlık kuruluşlarına yönlendirilerek diş ve obezite tedavilerine başlandı. 6 farklı destek odası açılırken, 22 çocuğun RAM tarafından tanılanması yapıldı. Yetenekleri doğrultusunda bir öğrenci de BİLSEM’de eğitim almaya başladı.

Topluma dokunan adımlar


KODAFYON

Haberin Devamı

Vali Yiğitbaşı’nın hayata geçirdiği projelerden birisi de KODAFYON projesi oldu. Öğrencilere algoritmik düşünme, robotik kodlama, sanat ve tasarım becerilerini artırmaya yönelik eğitimler verilecek olan KODAFYON projesi kapsamında Sinanpaşa, Sultandağı, Bolvadin ve Sandıklı ilçelerinde atölyeler açıldı. Bayat, Çay, Dazkırı, Evciler, Çobanlar ve Hocalar ilçelerinde de yeni atölyeler açılması için çalışmalar devam ediyor.

Topluma dokunan adımlar


DİJİTAL MAHREMİYET

Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesi çerçevesinde tüm ilçelerde anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda çocuk ihmal ve istismarı, dijital mahremiyet eğitimleri verildi. Proje öncesi Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü işbirliği ile toplam 900 okul müdürü ve 300 rehber öğretmen/psikolojik danışmanın katıldığı bilgilendirme toplantıları yapıldı. “Çocuk İhmal-İstismarı ve Dijital Mahremiyet Bilinci” projesinin temelini oluşturan bu çalışmalar akabinde Afyonkarahisar’da görevli tüm öğretmenlere “Kişisel sınırlar, iyi-kötü dokunuş, ‘hayır’ diyebilme becerisi, çocuk ihmal ve istismarından korunma yolları, ailede mahremiyet ve dijital mahremiyet” başlıklarında eğitimler verildi. Ayrıca anne ve baba eğitimlerinde de toplamda 17 bin kişiye ulaşıldı.

Haberin Devamı

FİDANLAR ÇINARLARLA BULUŞUYOR

Yiğitbaşı, geride kalan bir yıllık görev süresince dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalara da ağırlık verdi. Bu kapsamda gençler, büyüklerle buluşturuldu. “Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor” projesi kapsamında fidanlar çınarları huzurevlerinde ziyaret ederek, büyüklerle bir araya geliyor. Bu etkinlik sayesinde, Afyonkarahisar Spor Lisesi, Fen Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesi’nden öğrenciler huzurevlerinde kalan yaşlılar için müzik ve spor dallarında çeşitli gösteri ve oyunlar düzenliyor.

İLHAM VEREN BAŞARI ÖYKÜLERİ

Vali Yiğitbaşı’nın bir diğer projesi “İlham Veren Başarı Öyküleriyle Kadınlar Anlatıyor” Projesi kapsamında da kırsal, bölgesel ve ulusal kalkınma planlarıyla yerelde ve ulusalda tüm vatandaşlar için sağlanan kapsamlı devlet destekleri sayesinde iş kuran, üreten ve istihdam sağlayan kadınlar, başarı hikâyelerini anlatıyor. TKDK, KOSGEB, ORKÖY gibi kurumların destek programlarından yararlanan kadınlar, deneyimledikleri süreçleri anlatarak diğer kadınlara ilham kaynağı oluyor. Şu ana kadar Emirdağ, Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizde yapılan programların, önümüzdeki aylarda diğer ilçelerde de yapılması planlanıyor.

Topluma dokunan adımlar


Haberin Devamı

KİRAZ ALIM DÜKKANI

Afyonkarahisar’ın en büyük kiraz ve vişne üreticisi ve ihracatçısı Sultandağı ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği kiraz ve vişnelerin piyasa taleplerini hızlı bir şekilde karşılaması için üreticilerin hizmetine sunulması planlanan alım merkezi, Kırca Köyü’nde faaliyet göstermesi için Vali Yiğitbaşı’nın talimatıyla inşaat süreci başladı. Bölgede yürütülen üretim ve ihracat faaliyetlerinin devam etmesi için yeni inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi’nin önemli bir açılım olacağı öngörülüyor.

Topluma dokunan adımlar


FRİGYA KADIN ÜRÜNLERİ PAZARI

Vali Yiğitbaşı, projenin her şeyden önce Afyonkarahisar’ın üretken ve inanmış kadınlarının eseri olduğunu altını çizdi. Vali Yiğitbaşı, “İhsaniye ilçemizden kadınlarımız, ellerinde geleneksel olarak evde ürettikleri birbirinden değerli el emeği ürünleri olduğunu ancak bunları artık Afyonkarahisar’ın gelişen turizmi ile buluşturmayı istediklerini söylediklerinde, şehrimizin ilk kadın Valisi olarak bu hayali tüm kadınlarımız adına gerçekleştirmeyi canı gönülden istediğimi ifade etmek isterim. Hızlıca kararlaştırılan ve projelendirilen Demirli Kadın Ürünleri Pazarı, çok geçmeden kadınlarımız için yeni bir başlangıç olarak bölgedeki tüm kadınlarımızın hayatlarına girdi. Frigya Kadın Ürünleri Pazarımız Demirli, Üçlerkayası ve Bayramaliler köylerinde yaşayan kadınlarımızın ekonomik hayata katılımlarını arttırmak, el emeği göz nuru ürünlerine katma değer oluşturmak ve Afyonkarahisar’ın turizmine kadınlarımızın eliyle yön vermek amacıyla 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak kadınlarımızın hizmetine sunuldu. Pazar, her bir taşı bu yöreden ustaların eliyle yerleştirilen geleneksel taş mimarisi, 200’e yaklaşan yöresel ürün çeşitliliği ve her yaştan ziyaretçiye sunduğu imkanlarla bir turizm cazibe merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir. Toplamda 2 bin 267 metrekare alana kurulan, 14 adet dükkân, 1 adet ortak kullanım alanı, mescit ve kütüphanesi bulunan Frigya Kadın Ürünleri Pazarı yalnızca çevre köylerde yaşayan kadınlarımıza satış imkânı sunmakla kalmıyor, farklı ilçelerinden gelen diğer kadınlarımıza da ürettikleri ürünleri sağlıklı bir ortamda sergileme ve satış imkânı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!