TCDD'den Afrika açılımı

Güncelleme Tarihi:

TCDDden Afrika açılımı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 12:19

Yüksek hızlı tren projeleri, mevcut sistemin modernizasyonu, ileri demiryolu sanayinin geliştirilmesi ana hedefleri doğrultusunda birçok büyük projeyi hayata geçiren TCDD, tecrübesini Afrika’ya ihraç edecek.

Haberin Devamı

Etiyopya'nın, yeni açılacak demiryolu hattı için yardım isteğine olumlu yanıt veren TCDD, bu ülkede demiryollarının yeniden yapılandırılması, çalışanların eğitimi ve teknoloji transferi gibi konularda aktif görev alacak.

Demiryolu işletmeciliğine 1997 yılında son veren Etiyopyalı yetkililer, ülkede demiryollarının yeniden yapılandırılması ve başkent Addis Ababa-Cibuti arasında işletilecek demiryolu hattının faaliyete geçmesi için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla TCDD’den yardım istedi.

Etiyopya Demiryolları Kuruluşunun (ERC) isteğine olumlu yanıt veren TCDD, nisan ayında Etiyopya’ya uzman bir heyet gönderdi. Yetkililerle görüşüp, hafif raylı sistem inşaat çalışmalarını inceleyen heyet, rapor hazırladı. Demiryolu hattı ve çeken çekilen araç bulunmayan Etiyopya’nın demiryolu işletmeciliği konusunda yeterli deneyime sahip olunmadığı belirtilen raporda, yapılması gerekenler ERC yetkililerine iletildi.

Haberin Devamı

Etiyopya'da demiryollarını TCDD yapılandıracak
TİKA Etiyopya Ofisi’nde yapılan toplantıda, TCDD ve ERC arasında 5 temel konuda işbirliği kararı alındı. Varılan mutabakata göre TCDD; Etiyopya Demiryolları Kuruluşunun yapılanmasını sağlayıp işletmecilik mevzuatını hazırlayacak. Demiryolu yapım, denetim, izleme, proje ve sözleşme konularında teknik destek verecek. İnsan kaynakları açısından kapasite oluşturma ve personelin eğitimi gerçekleştirilecek. Teknoloji transferinde teknik destek sağlanacak. Taşınmazların yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacak.

TCDD ayrıca, emniyet, güvenlik, kurumsal belgelendirme, tarife ayarı sistemleri konusunda öneri de bulunacak. Addis Ababa Hafif Raylı Sisteminin işletim standartlarını hazırlayacak.

Ortak çalışma çerçevesinde Etiyopyalı demiryolu yetkilileri, Türkiye'de 10-14 Haziran tarihlerinde çeşitli ziyaretlerde bulunacak. TCDD teknik birimlerinde ziyaret edecek konuklar, 4 gün boyunca YHT hatları, Marmaray, TÜVASAŞ ve TÜLOMSAŞ’ı gezerek bilgi alışverişinde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!