Sticker’da ‘kumaş’lı devrim yaptı, Atatürk’ün elyazısını bilgisayar ‘font’larına koydu

Güncelleme Tarihi:

Sticker’da ‘kumaş’lı devrim yaptı, Atatürk’ün elyazısını bilgisayar ‘font’larına koydu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 00:00

Bursalı girişimci Murat Özbalcı, kırtasiye ürünü sticker’ları Bursa’nın kumaş geleneğiyle sentezledi ve ev dekorasyonu için piyasaya sürdü. Özbalcı, bazı ürünlerinde kullandığı Atatürk’ün yazı karakterinin ‘bilgisayar yazı font’arı arasına girmesine de vesile oldu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en eski ‘kumaş üretim’ merkezlerinden biri olan Bursa’dan yeni bir ev tekstili (dekorasyon) ürünü daha Türkiye’ye ve dünyaya yayılıyor. Normalde bazı kağıt türlerine ve plastiklere uygulanan ve adına yapıştırma-çıkartma (sticker) denilen süslemelerin kumaşa uygulanarak ev dekorasyonunda da kullanılabileceğini düşünen Artikel İç ve Dış Ticaret Ltd.’in sahibi Murat Özbalcı, bunun için kendi tasarımı birçok deseni sticker mantığıyla kumaşa uyguladı. Geçen yıl cirosu 3 milyon lirayı aşan ve İtalya dahil 142 bin Euro’luk da ihracat yapmayı başaran Özbalcı, son olarak bazı kumaş sticker’ları için kullandığı Mustafa Kemal Atatürk’ün yazı karakterinin bilgisayarlar için yazı fontları arasına girmesine de vesile oldu. Artık isteyen bilgisayarda Atatürk’ün el yazısıyla metin de yazabilecek. Murat Özbalcı şöyle anlatıyor öyküsünü:
Kırtasiyeci babanın oğlu
Biz Artikel’i 1998’de kurduk. Bursalılız ve kırtasiyeciyi bir babanın (Refik Özbalcı) oğluyum. Çocukluğum kırtasiye dükkanında geçti. Babamla sık sık Cağaloğlu ve Eminönü’ne kitap, defter, kırtasiye ürünleri almak için gelirdik. Ben üniversite okurken babam vefat etti. 1987’de İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği’ni bitirdim ve İngiltere’ye gittim. 1 yıl yabancı dil eğitimi aldım. 2 sene kadar da bir firmada ihracat departmanında çalıştım. Askerlikten sonra da Boğaziçi Bilgisyar’ın Ankara mağaza satış müdürlüğü, ardından İstanbul’da genel müdürlükte satış müdürlüğü yaptım. 1996’da da aynı firmada Bursa mağaza müdürü oldum. Sonra kendi işimi kurma kararı aldım.
Geçici dövmeyle başladım
Hedefim basit ama kâr marjı yüksek bir iş yapmaktı. İlk başta, vücuda geçici uygulanan dövmeleri keşfettim. Gazete dergi ve marketlere satış için ithalata başladım. Bu tür sticker çok satıyordu. 2001’de kriz başlayınca ithalat çok zorlaştı. Bu arada çocuğum olmuştu ve odasını süsleyecek birşey bulamamıştım. O yüzden ev duvarları için ürün geliştirme fikri oluştu. 2001’de kendi desenlerimizi çizdik ve üretime başladık. Bir anda çok iyi bir müşteri grubu yakaladık.
Gazetelerle milyonlara ulaştık
Basit sticker işinde özellikle gazetelerin promosyon kampanyalarında milyon adetlik işlere imza atınca işimiz daha da gelişti. Sonra da ‘bu ucuz ürünü nasıl değerli ürün haline getiririz’ sorusunun cevabını aramaya başladık. Dünyayı araştırdık ve ev tekstili üzerine böyle bir moda başladığını gördük. İlk başta 15 model geliştirdik ve böylece kumaşa geçiş yaptık. Bursa kumaşta dünyada bir numara ve bu da bizim için büyük avantaj oldu. Kumaş bizim hammaddemiz, üzerine baskı yapıyoruz. Şu anda binlerce desenimiz var. Kristal taşlı ürünlerimiz var. 100’e yakın eve (kadınlara) iş veriyoruz, ev ekonomisine de büyük katkı sağlıyoruz. Fuarlara katıldık ve ihracata da başladık. Şu anda 15 ülkeye ihracatımız var. Heimtextile’e bile katıldık ve büyük ilgi gördük. İhracatımız geçen sene 142 bin Euro oldu. Hızla yükseliyor.

Haberin Devamı

Yılda 750 bin  metre kumaş kullanıyoruz

Haberin Devamı

MURAT Özbalcı, “Şimdi stor perdeler için sticker geliştirdik. Bu ürünle ihracatımızı ikiye katlayacağız. Bursa’nın tekstildeki entegre gücünü değerlendiriyoruz. Ürünlerimiz için, süet, saten, mikro, kadife v.b. çok farklı kumaşları kullanabiliyoruz. Yılda 750 bin metre kumaş kullanır hale geldik. Salonlara, yatak odalarına, çocuk odalarına çok özel koleksiyonlar geliştirdik. Ürünlerimizin ürezinde tasavvuf üstadlarının Mevlanı’nın sözleri, hat eserler de var Michael Jackson, Che Guevera da. 2002’den itibaren lisanslı ürün yapma kararı aldık. Barby, Disney, Sünger Bob lisanslarıyla yürüdük. Lisanslı üretim işimizin en büyük kaldıracı oldu. Bütün perakende zincirlerine girdik” diyor.

Haberin Devamı

Bilgisayarda Atatürk’ün elyazısıyla yazı yazabilirsiniz

ARTİKEL İç ve Dış Ticaret Ltd.’in sahibi Murat Özbalcı, ürünlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün elyazısını da kullandığını anlatıyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Atatürk’ün güzel el yazısını nasıl font yaptırabileceğimizi araştırdım. Google’dan Art&Sign firmasını buldum. Atatürk’ün el yazısını bilgisayar fontu haline getirdik. Bilgisayarda Atatürk’ün elyazısı gibi yazı yazmayı sağlayan basit bir program çıktı ortaya. Dileyen herkes, Atatürk fontunu, www.artikel.com.tr sitesinden yükleyebilir.”

DİĞER E-KOBİ HABERLERİ:

Öğrenciler tasarlardı Süvari ürüne çevirdi

HAZIR giyim markası Süvari, inovatif ürünler geliştirmek için üniversetelerle işbirliğini sürdürüyor. Daha önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin tasarım bölümü öğrencileriyle inovatif ürünler konulu yarışma düzenleyen Süvari, aynı üniversitenin öğrencileri tarafından tasarlanan kravatları üretti ve üniversitenin Mimar Sinan Salonu’nda açılan sergi ile halkın beğenisine sundu. Firma başarılı tasarımların sahiplerine de çeşitli ödüller verdi. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kemal Can, serginin, moda tasarım bölümü ile Süvari’nin gerçekleştirdiği ikinci etkinlik olduğunu belirterek, “10 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen bu projede; klasik, casual ve seremoni kategorilerde kravatlar tasarlandı. Üniversite endüstri işbirlikleri son derece önemlidir. Sonuçta toplum kazançlı çıkar” dedi. Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun ise, gençlerin tekstilin pek çok alanında üretkenliklerini ve cesaretlerini ortaya koymalarına destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Klimacıların fuarı ISK-Sodex 2012 başlıyor

ULUSLARARASI Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı (ISK-SODEX 2012), 2-5 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından organize edilen fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yapacak. 55 bin metrekarelik alanda düzenlenecek fuar; iklimlendirme, tesisat ve soğutma sektöründe dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük fuarı oldu. 1300 firmanın katıldığı fuara yabancı alım heyetleri de büyük ilgi gösteriyor. Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş, “Sektörün 2002’de 630 milyon dolar olan ihracatı 2011 yılında 4.5 milyar dolara yükseldi. Bu ciddi bir başarı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!