‘Sıfır lira domates, yolda 7.5 TL oluyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Sıfır lira domates, yolda 7.5 TL oluyor’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 07:00

Plat Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından, dün düzenlenen 7. Private Label Zirvesi’nde konuşan BİM İcra Kurulu Üyesi COO ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlerdeki fiyat tartışmalarıyla ilgili, “‘Sebze meyve satışı perakendeciye yasaklansın zarar etmekten kurtulalım’ diyen dernek üyeleri var. Domatesi sıfır liraya alsanız, markete gelene kadar maliyeti 7.5 liraya çıkıyor. Marketlerin de bir çalışma maliyeti var, kira, elektrik, su, personel, iletişim masrafı var. Bunun sorumlusuymuş gibi bizi göstermeye çalışanlar var. Bunun perakendedeki fiyat gelişiminden sorumlu biz olamayız. Mağazalarımızın yüzde 97’si kira. Kiradan daha fazla elektrik parası öder hale geldik. Bu yanlış algıdan ülkeyi kurtarmak zorundayız. Asıl mesele plansız üretim ve dışa bağımlılık. Ayrıca tedbir alınmazsa süt ve et konusunda 2023 daha zor geçecek” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ocak ayından itibaren enflasyonun düşüş trendine gireceğini belirtmişti.

‘YÖNETENLERLE SORUNUMUZ YOK’

Erdoğan, “Tam da bu kritik günlerde zincir marketlerde satılan kimi ürünlerin fiyatlarıyla ilgili mukayese edildiği kampanyanın alevlendirildiğini görüyoruz. Elbette her iddia gerçeği yansıtmıyor ama bakanlıklarımız süreci takip ediyor” açıklamasını yapmıştı. “Enflasyon bildiğiniz gibi sermaye düşmanıdır” diyen Aykaç, “Enflasyon muhasebesi gündemde olmalıdır. Ortaya çıkan sermaye açığını karşılamak için dış kaynak kullanmak zorundayız. Krediye ulaşmakta zorlanıldığını görebiliyorum. Sizlerin adına çağrı yapıyorum. Krediye ulaşma yolları kontrollü olarak da olsa ivedilikle açılmalıdır. Asgari ücrette aralık ayının ikinci haftası açıklama yapılabilirse herkes önünü görür, gelecek sene planlarını daha iyi yapar. Ülkeyi yönetenlerle sorunumuz yok. Olmasına da müsaade etmeyeceğiz. Biz bu ülkenin temel taşlarıyız, bunları yerinden oynatmaya da kimsenin gücü yetmez” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!