Shabbir: 94 kirizi etkisi hâlâ sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Shabbir: 94 kirizi etkisi hâlâ sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Robert Kolej İş İdaresi ve İktisat Yüksek Okulu olarak 1958 yılında eğitime başlayan ve bugüne kadar 4 binden fazla mezun veren Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 40. kuruluş yılı kutlamaları, dün başladı.

Kutlamalar nedeniyle düzenlenen konferansa katılan Pennsylvania Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Tayyeb Shabbir ‘‘Yeni Gelişen Pazarlarda Finansal Krizler’’ konulu konuşmasında Türkiye'nin 1994'te yaşadığı krizin etkilerini üzerinden atamadığını öne sürdü. Türkiye'nin kriz sonrasında yeniden yapılanma için harcama yapmadığını belirten Shabbir, ‘‘Arjantin 1980'lerde yaşadığı büyük kriz sonrasında Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 55'ini yeniden yapılanma için harcadı. Türkiye ise 1982-85 arasında GSMH'nin yüzde 3'ünü yeniden yapılanmaya kanalize etti. Yeniden yapılanmaya düşük oran ayırdığı için ekonomi toparlanabilmiş değil’’ dedi.

IMF'de de görev yapmış olan Shabmir, konuşmasında Asya krizine de değindi. IMF'in hazırladığı raporun krize yol açtığını öne süren Shabbir, Asya kaplanlarının IMF'in hazırladığı kalkınma programını uygularken, bütçede oluşan büyük açıklar ve yatırımların yanlış yönlendirilmesi gibi nedenlerden dolayı krize yakalandığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Alpay ise tüm öğrencilerine eşit eğitim fırsatı sağladıkları, akademik standartları ve kaliteli eğitim programları nedeniyle uluslararası düzeyde bir yere sahip oldukları için çok mutlu olduklarını bildirdi.

Fakültede 1969-1975 yılları arasında dekanlık yapan Dışişleri eski bakanlarından Prof. Dr. Emre Gönensay da, Türkiye'nin en iyileri arasında yer alan okulun adının dünyada da geçtiğini belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!