Güncelleme Tarihi:
Sabah Gazetesi'nin ve Sabah Pazarlama'nın çoğunluk hisselerini Park Holding'in patronu Turgay Ciner aldı. Sabah'ın yönetimi böylelikle Ciner'e geçti. Ayrıca, ATV, BBD ve Bir Numara Yayıncılık'ın da yüzde 50'si Ciner'e devredildi.
Sabah Gazetesi'nin çoğunluk hisseleri Park Holding'in patronu Turgay Ciner'e satıldı. Medya Holding, halka açık olan iki şirketi Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama'daki çoğunluk hisselerinin Ciner'e geçtiğini dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) da duyurdu. Bu satış işlerini yakından takip eden ekonomi çevreleri, Sabah Gazetesi ve satışa konu olan diğer şirketlerin parasal kontrolünün tamamen Turgay Ciner'e geçtiğini belirtiyorlar.
Buna göre, Sabah Gazetesi'nin 33 trilyon liralık ödenmiş sermayesinin 10 trilyon 510 milyar liralık sermaye payını temsil eden ve yönetim hakkına sahip A grubu hisselerinden, 6 trilyon 270 milyar liralık kısmı Turgay Ciner'e ve sahip olduğu şirketlere devredildi. Sabah Yayıncılık'ın ana sözleşmesinde ‘‘A grubu hisselerinin çoğunluğuna sahip olan, 7 kişilik yönetim kurulunda da çoğunluğa sahip olur’’ ibaresi yer alıyor. Buna göre, Sabah Gazetesi'nin çoğunluk hissesi ve yönetimi de Turgay Ciner'e geçmiş oluyor.
Turgay Ciner'in, Sabah Yayıncılık'ın yanısıra Sabah Pazarlama'da da Dinç Bilgin'e ait olan 1 trilyon 100 milyar liralık sermaye payının tamamını aldığı da açıklandı. Bu hisse devirlerinden sonra Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama'daki çoğunluk hisseleri Ciner'e geçti.
İMKB'ye gönderilen açıklamalarda yer almamasına karşın, ATV, Birleşik Basın Dağıtım (BBD) ve Bir Numara Yayıncılık'ın da yüzde 50'si Ciner'e devredildiği belirtildi.
Yapılan açıklamaya göre, Sabah Yayıncılık'ın satılan A grubu hisse senetleri 20 trilyon 390 milyar lira (30 milyon dolar) karşılığında el değiştirdi. Bu durumda, dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nda 3 bin 300 liradan kapanan Sabah Yayıncılık'ın hisseleri, yaklaşık 3 bin 252 liradan Turgay Ciner'e devroldu. Sabah Pazarlama ile ilgili satış fiyatı açıklanmadı. Sabah Pazarlama İMKB'de dün 2 bin 75 liradan kapandı.
1985'DE KURULDU
1985 yılında kurulan Sabah Yayıncılık, kısa süre içinde Türk medya sektöründeki büyümenin de etkisiyle genişleyerek Türkiye'nin önde gelen basın-yayın gruplarından biri haline geldi. Şirket, 16 trilyon 500 milyar liralık sermayesini, geçen haziran ayında 33 trilyon liraya yükseltmişti.
Sabah Yayıncılık'ın hisse devri ile ilgili olarak Medya Holding tarafından yapılan açıklamada, Holding'in sahibi olduğu Sabah Yayıncılık'a ait A grubu nama yazılı toplam 10 trilyon 510 milyar liralık hisse senedinden 6 milyar 270 milyon liralık kısmının devredildiği belirtildi.
Açıklamada, 1 trilyon 100 milyar liralık hisse senedinin yine Ciner'e ait olan Penyelüx Tekstil'e, 3 trilyon 580 milyar lira bedelle, aynı miktarda hisse senedinin Park Marina İşletmeciliği'ne yine 3 trilyon 580 milyar liraya, 1 trilyon 100 milyar liralık hisse senedinin yine 3 trilyon 580 milyar lira karşılığında Park Savunma Sanayi'ne satıldığını duyurdu. Geriye kalan hisse senetlerinin 1 trilyon 320 milyar liralık kısmını Erhan Aygün 4 trilyon 290 milyar liraya satın aldı. Turgay Ciner ise 1 trilyon 650 milyar liralık hisse senedini 5 trilyon 360 milyar lira karşılığında aldı.
Sabah Pazarlama'da ise, Dinç Bilgin'in sahip olduğu 1.1 milyar adet hisse senedinin tamamının devredildiği açıklandı. Devredilen hisselerin 166 milyon 660 biner adedinin Penyelüx ve Park Marina şirketlerine, 166 milyon 680 bin adedinin Park Savunma Sanayi'ne verildiği belirtildi. Geriye kalan 250 milyon adet hisse senedinin Erhan Aygün, 350 milyon hisse senedinin ise Turgay Ciner tarafından alındığı belirtildi. Bu arada, Sabah Grubu yöneticileri, Medya Holding'te Bilgin Ailesi'nin yüzde 51'lik hissesinin sürdüğünü bildirdi.
Yedek parça ticaretinden 700 milyon dolar ciroya
Yıllık 700 milyon dolara ulaşan ciro ve 7 bin çalışanı bulunan Park Holding'in patronu Turgay Ciner, 1956 Hopa doğumlu. Okul yıllarında çayocaklarında çıraklık yapan Ciner, üniversite yıllarında oto yedek parçacılığı ticaretine başladı. İstanbul Talimhane'de bir dükkan kurdu. 1984 yılında Almanya'dan Mercedes ithalatına başladı.
Daha sonra 1988 yılında Anadolu Endüstri Holding'in ortaklarından Osman Yazıcı ile birlikte Yazeks'i kurdu. Anadolu Endüstri'nin Irak'taki taahhütlük işlerini devraldı ve 1990 yılına kadar bu ülkede anahtar teslim işler yaptı. 1990'da Rusya'dan televizyon ekipmanları ithal edip Türkiye'de monte edip satmaya başladı.
1991 yılında Körfez Krizi'nin başlamasıyla Ciner, Irak pazarını bırakıp, Rus pazarına yöneldi. Özbekistan'da devlet için anahtar teslim entegre tekstil fabrikaları kurmaya başladı.
Ceyhan'daki Ceytaş İplik fabrikasını 1993 yılında İş Bankası'ndan satın alan Ciner, böylece tekstil sektörüyle tanıştı. 1994 yılında Bezmen Grubu'na ait Mensucat Santral'i satın aldı ve adını Taç Santral olarak değiştirdi. Ciner'in sahibi olduğu Park Grubu'nun Adana dışında Özbekistan'da da tekstil tesisi bulunuyor. Ciner, çamaşır kralı Cüneyt Ayral'dan da Penyelüks'ü satın almıştı.
1995 yılında özelleştirmeden 36 milyon dolara Havaş'ın (Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.) yüzde 60'ını satın alarak, hizmet sektörüne girdi. 1997 yılında İsviçre Havayolları (Swissair) ile işletme ortaklığına gitti. 1998 yılında kalan yüzde 40 hissenin özelleştirilmesi için açılan ihalede de en yüksek teklifi 27.1 milyon doları veren Ciner Havaş'ın tamamını ele geçirdi. Ciner daha sonra Havaş'ın yüzde 40'ını İsviçreli Swissport Int.'e sattı.
Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Express ve Swissair'in kurduğu içhat şirketi Corssair, THY ile ortak iç hat şirketi kurdu.
Geçtiğimiz aylarda Çayırhan Termik Santralı'nın işlletme devrini alan Park Holding, tekstil sektöründeki yatırımlarını, enerji, madencilik ve turizme yönlendirmeyi planlıyor.
Bu arada, Ciner'e ait Park Holding kuruluşlarından Park Plaza Hotel ile Alman Dorint Hotels zinciri geçtiğimiz haziran ayında işbirliği anlaşması yaptı.