Paşabahçe ürünleri Çin'de taklit ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Paşabahçe ürünleri Çinde taklit ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 09:43

Şişe Cam, Paşabahçe ürünlerinin Çin firmaları tarafından taklit edilip, Bangladeş'e ihraç edildiği yönünde resmi makamlar nezdinde girişimlerde bulundu. Türk şirketinin, söz konusu bilgiyi Bangladeş'deki müşterilerinden aldıkları öğrenildi.

Bundan bir ay önce Kale Kilit ve Kalıp A.Ş. de benzer şikayetlerle resmi makamlara başvurmuş, ürünlerinin Çin'de taklit edilip Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'ne satıldığını açıklamıştı. Kale Kilit ve Kalıp A.Ş.'nin şikayeti ile ilgili süreçte epey yol kat edildiğini belirten Türk yetkililer, Çin makamlarının bu tür olayların önlenmesi için gereken duyarlılığı ve kolaylığı göstereceklerini ilettiklerini kaydettiler.

Çin'de benzer sorunların kanıtlanması durumunda mahkemeye başvurulabiliyor. Kısa süre önce, Fransız içki üreticisi Hennessy ürünlerini taklit ettiği gerekçesiyle Golden Huanya Gıda Şirketi hakkında Şanghay Mahkemesi'nde açtığı davada 300 bin yuan (37 bin ABD Doları) tazminat kazandı. Çinli şirket, Fransız şirketin adına benzeyen Hanlissy ve Henglishi adlarıyla iç piyasaya ürünler sürmüştü.

TÜRKİYE-ÇİN TİCARET AÇIĞI 5 MİLYAR DOLARA DAYANDI

Bu arada 2005 yılının Ocak ve Ekim ayları arasındaki dönemde Türkiye ve Çin arasındaki ikili ticaret 5 milyar 971 milyon doları buldu. Türkiye'nin Çin'de yaptığı ithalat 5.5 milyar doları bulurken, bu ülkeye yaptı ihracat 471 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece iki ülke arasındaki ticaret açığı Türkiye aleyhine 5 milyar dolara çıkarken, rekor düzeye ulaştı. Bu açığın yıl sonunda 5 milyar doları geçmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!