Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu tarafından, imza tarihinden geçerli olmak üzere onaylanan ve Resmi Gazete'de yer alan anlaşmayla kullanılacak bu krediyle, Ekonomik Reform Kredisi kapsamında yapılması öngörülen faaliyetler sosyal açıdan desteklenecek.
Dünya Bankası Türkiye Temsilcilği'nden edinilen bilgiye göre, kredi beş yılı ödemesiz dönem olmak üzere 17 yıl vadeli ve Londra Bankalararası Borçlanma Piyasası'nda geçerli faiz oranı LIBOR+yüzde 1'i geçmeyen oranda faiz uygulanacak.
Kredinin ana para geri ödemelerine 15 Nisan 2006 tarihinde başlanacak, anapara geir ödemeleri, yılda 10 milyon 415 biner dolarlık ikişer taksitler halinde, 15 Ekim 2017 tarihinde tamamlanacak.
Proje 30 Haziran 2004'e kadar tamamlanacak
Dünya Bankası'nın toplam 250 milyon dolar kredi kullandıracağı Özelleştirme Sosyal Destek Projesi'nin 30 Haziran 2004 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.
Resmi Gazete'de bugün yayımlanan onay kararına göre, Dünya Bankası'nın 250 milyon dolarlık Özelleştirme Sosyal Destek Kredisi'nin 203 milyon 55 bin doları iş kaybı tazminat ödemelerine gidecek. Böylece, özelleştirme sürecindeki iş kaybı tazminatlarının finansmanın yüzde 70'i Dünya Bankası'nın kredisiyle karşılanacak.
Bu ödemelerin kapsamına, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) eliyle yürütülen, özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve özelleştirilen devlet mülkiyetindeki işletmeler arasından, proje işletim kılavuzu (PİK) kriterlerine uygun olarak seçilmiş kuruluşlarda özelleştirme nedeniyle işini kaybedenlere İş Kanunu ve Özelleştirme Kanunu uyarınca ödenen özel iş kaybı tazminatları, kıdem ve ihbar tazminatları ile emeklilik sosyal yardımı ve diğer ödemeler giriyor.
Dünya Bankası kredisinin 16 milyon 295 bin dolarlık kısmı, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların, işletmelerin işini kaybedecek işgücünün yeniden işe yerleştirilmesinde kullanılacak. Özelleştirmede işgücünün yeniden yerleştirilmesinin finansmanın yüzde 70'i de, Dünya Bankası kredisinden sağlanacak.
Kredinin 24 milyon 750 bin doları, tahsis edilmemiş bölümüne tahsis edilirken, danışmanlık ve eğitim hizmetlerine 3 milyon 150 bin dolar, harca 2 milyon 200 bin dolar, mallara da 250 bin dolar ayrılacak.
Özelleştirme sosyal destek projesi
Dünya Bankası finansmanlı Özelleştirme Sosyal Destek Projesiyle, Türkiye'deki Özelleştirme Programı hedeflerine ulaşılmasının desteklenmesi, delet mülkiyetindeki işletmelerin özelleştirmesinin sosyal ve ekonomik olumsuz etkilerini hafifletmek ve ekonomik reform programının sosyal etkisinin izlenmesine yardımcı olunması amaçlanıyor.
Projeyle, devlet mülkiyetindeki bahse konu işletmelerin özelleştirilmeleri sonucu işgücünün yeniden yapılandırılması, işini kaybeden işçilere iş kaybı tazminatları ödemeleri sağlanacak. İş kaybı tazminatı ödemelerinin dağıtılmasını mümkün kılacak yönetsel çerçevenin geliştirilip sürdürülmesi için teknik yardım temin edilecek.
Dünya Bankası finansmanlı projeyle, özelleştirme sonucu işini kaybeden işçilere yeniden yerleşim hizmetlerinin ulaştırılmasını mümkün kılacak idari bir yapının geliştirilip sürdürülmesi için teknik yardım ve mal temin edilecek.
Özelleştirme sonucu işini kaybeden işçilere, hizmet sağlayıcılar eliyle, iş rehberliği, toplum yararına çalışma programları, yeniden yetiştirme programları, küçük (mikro) iş kurma yardımı, yeni bir girişim, işyeri ve işletme kurma ve geliştirme (inkubatör) hizmetleri ve yerel toplum ekonomik kalkınma programlarıyla bağlantılı diğer hizmetler sağlanacak.
Ekonomik Reform Programının etkisini değerlendirme, sosyal yardım için sosyal konuların analizi ve politika alternatiflerinin tamamlanması ve özelleştirme nedeniyle işten çıkarılan işçilerin değerlendirilmesi ve yeniden işe yerleştirme hizmetlerinin net etkisinin ölçülmesi için, teknik yardım ve malzemelerinin sağlanması da, Proje kapsamında yeralıyor.(aa)