Otomotivde hedef tutmayacak

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde hedef tutmayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 13:12

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, son dönemde sıcak paraya ilişkin alınan ekonomiyi soğutucu tedbirlerin kur ve faiz oranlarında artışa neden olduğunu belirterek, “Bu tedbirlerle piyasaya verilecek kredi miktarının azaltılmasına çalışılıyor. Bu şartlar altında, yılın ilk iki ayında 1 milyon adete ulaşabileceğini tahmin ettiğimiz pazarın, yıl sonunda 800 bin adetler civarında olacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Özdemir, Otokoç Otomotiv olarak bu yıl toplamda 185 milyon liralık yatırım hedeflediklerini, bunun 170 milyon lirasını araç kiralamaya, 15 milyon lirasını tesis yenilemeye ayırdıklarını dile getirerek, yıl sonunda ise 70 bin adet satış ve 2,4 milyar liralık ciro hedeflediklerini açıkladı.

Aylık bazda satışlara göre yıl sonu sektör tahminleri yaptıklarını anlatan Özdemir, ocak ayı satışlarına göre yıllık sektör tahmininin 1,2 milyonu gösterdiğini, Mart ayı satışlarına göre ise bu tahminin 1 milyon adetlere indiğini söyledi.

Görgün Özdemir, hükümetin son dönemde sıcak paraya ilişkin ekonomiyi soğutucu tedbirler aldığını, Merkez Bankası'nın da munzam karşılıkları artırmak suretiyle tedbir aldığını dile getirerek, “Piyasaya verilen kredi miktarında bir yavaşlama olmazsa otomotiv sektöründe 1 milyon adetlik pazarı rahat görürüz. Ancak hükümetin aldığı tedbirlerle kur yükseldi ve faiz oranları arttı. Bu tedbirlerle piyasaya verilecek kredi miktarının azaltılmasına çalışılıyor. O olmasaydı otomotiv pazarında 1 milyon adetleri geçerdik. Bu tedbirler sonrası sektöre ilişkin tahminimiz pazarın yıl sonunda 800 bin adetler civarında olacağı yönünde” dedi.

Haberin Devamı

Nisan ayının sektörde yılın tamamı için tam bir gösterge olacağını dile getiren Özdemir, buna neden olarak da otomobillerde bu aydan itibaren fiyat ve maliyet artışlarının yansıtılacak ve bankaların yeni faiz oranlarını açıklayacak olmasını gösterdi.

Özdemir, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimlerine kadar otomotiv sektöründe satışların canlı olacağını, seçimden sonra ise bir miktar yavaşlamanın görülebileceğini dile getirdi.

Hükümetin ekonomiyi soğutucu tedbirleri daha da artırması durumunda sektör olarak 800 bin adetlik satışları göremeyeceklerini dile getiren Görgün Özdemir, otomotiv sektöründe bir puanlık artış veya azalışın talebe iki puan yansıdığını kaydetti.

“SEKTÖRDE SÜRDÜRÜLEBİLİR SATIŞ ADETLERİ ÇOK ÖNEMLİ...”

Özdemir, otomotiv sektöründeki büyümenin sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Sektörde sürdürülebilir satış adetleri çok önemli. Türkiye önceki yıllarda hep dalgalı seyretti. Ama sebepleri belliydi. Şimdi alınan tedbirlerle, 'Aman birden duvara toslamayalım, balon şişti, balonun gazını yavaş yavaş indirelim' düşüncesi var” dedi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki hafta içerisinde açıklanması beklenen otomotiv Sanayi Strateji Belgesi'nde uygulanacak eylem planının, iç pazarın 1 milyon adet seviyesinde olduğu düşünülerek hazırlandığını ifade eden Özdemir, otomotivde iç pazarın büyütülmesi gerektiğini, böylelikle yabancı yatırımcının Türkiye'ye daha rahat yatırım yapabileceğini dile getirdi.

Görgün Özdemir, tüketicilerin fiyata ve cebinden çıkacak paraya karşı çok duyarlı olduklarını, kendi yaptıkları perakende satışların yüzde 85'inin kredi ile yapıldığını belirterek, otomobil fiyatlarında ve finansmanını sağlayan kredi oranlarında aşırı bir artış olmaması durumunda pazarın bu yıl 800 bin adetler civarında olacağını anlattı.

Haberin Devamı

Bu yıl sıfır otomobildeki satışlar gibi ikinci el otomobilde de satışların hareketli olacağını dile getiren Özdemir, arzdan fazla talep geldiği için sıfır otomobilde araç teslim sürelerinin uzadığını, bunun da insanları ikinci el araçlara yönelttiğini belirtti.

Özdemir, ikinci el otomobilde yeni araç fiyatlarına ve talebe bağlı fiyat artışları olduğunu belirterek, bu yıl önceki yıla göre fiyatların 1.000-1,500 lira arttığını söyledi.

Özdemir ayrıca otomotiv sektöründe Danimarka'dan sonra en yüksek vergilerin Türkiye'de olduğunu ifade ederek, vergilerin Avrupa'daki seviyelere çekilmesi durumunda 1 milyon adetlik pazarın çok kolay görülebileceğini dile getirdi.

“2010 YILINI 2,2 MİLYAR LİRA CİRO İLE KAPATTIK”

Otokoç otomotiv'e ilişkin de bilgiler veren Görgün Özdemir, otomotiv perakendeciliğinde Otokoç ve Birmot markaları ile 31 çağdaş hizmet noktasında 1.200 çalışanla hizmet verdiklerini söyledi. Gerek ticari gerekse bireysel müşterilere araçları ile ilgili her türlü hizmeti ve çözümü tek çatı altında sunduklarını dile getiren Özdemir, yeni araç satışı, 2. el araç hizmetleri, araç kiralama, sigorta ve finansman çözümleri, araç koruma sistemleri ve danışmanlık hizmetlerini Koç kalitesi ve güvencesi ile sunduklarını anlattı.

Haberin Devamı

Otokoç Otomotiv olarak geçen yılı 2,2 milyar lira ciro ile kapattıklarını, 66 bin 800 adet araç satışı gerçekleştirdiklerini dile getiren Özdemir, Türkiye otomotiv pazarından da yüzde 8,5'luk pay aldıklarını kaydetti.

Araç kiralamada alanında ise Avis'in kısa dönemde yüzde 17-18'lik pazar payı ile açık ara lider olduğunu belirten Görgün Özdemir, Budget markası ile de sektörde 3. sırada yer aldıklarını, amaçlarının kısa sürede ikinciliğe çıkmak olduğunu bildirdi.

“TÜRKİYE'DE FİLO KİRALAMA SEKTÖRÜNDE BÜYÜK POTANSİYEL VAR”

Özdemir, Türkiye'de uzun süreli araç kiralama sektöründe büyük bir potansiyel olduğuna işaret ederek, araç kiralama işinin şirketler açısından çok avantajlı olduğunu, ancak KOBİ'lerin hala sahiplenme duygusundan vazgeçemedikleri için araç kiralama yerine araç satın almaya gittiklerini anlattı.

Haberin Devamı

KOBİ'lerin sahiplenme duygusunu bir kenara bırakmaları ve araç kiralamanın avantajlarından faydalanmaları gerektiğine değinen Özdemir, KOBİ'lerle yaptıkları görüşmelerde bu yönde anlatımda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye'de ekonomi iyi gittikçe, şirketlerin büyüdüğünü ve filo kiralama ihtiyacının arttığını vurgulayan Özdemir, uzun süreli filo kiralama sektöründe bu yıl yüzde 15 oranında bir büyüme beklediklerini bildirdi.

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, günlük araç kiralamada bu yıl “2X2 projeleri” olduğunu bildirerek, “Bu 2X2, iki yıl içinde bu sektörde iki kat büyüyeceğiz anlamı taşıyor. Buna bu yıl başladık. Planladığımız gibi de gidiyor” dedi.

2. el otomobil ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!