Onbinlerce kişiye iş sözü verdi

Güncelleme Tarihi:

Onbinlerce kişiye iş sözü verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 12:36

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yeni seçim bölgesi Mersin’de proje üstüne proje açıklıyor.

Haberin Devamı

MERSİN GEZİSİNDEN İLGİNÇ FOTOĞRAFLAR

500 milyon liralık devlet yatırımlı Akdeniz Oyunları, 500 milyon liralık kentsel dönüşüm, 400 milyonluk dev hastane, 7 bin 600 yataklı Kazanlı turizm merkezi  ve diğerleri… Mersin İdman Yurdu gibi Mersin’i de süper lige taşıma sözü veren Çağlayan, ‘kentin röntgenini değil MR’ını çektim, ayak basmadık yer bırakmayacağım’ diyor. Günde 5 bin kişinin elini sıkan, 18 saat seçim çalışması yapan Çağlayan’ın bir gününü izledik…

Türkiye’nin en ‘kritik’ kentlerinden birindeyiz. 1 milyon 700 bin nüfusu, 1 milyon 100 bin seçmeni ve barındırdığı yedi renkle bir gökkuşağı gibi Mersin… AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Mersin’de liste başına Muşlu, milliyetçi, liberal kimliğiyle bilenen Zafer Çağlayan’ı yerleştirmesinin ‘kritik bir satranç hamlesi’ olduğunu anlıyoruz.

Haberin Devamı

2007 seçim sonuçlarına baktığımızda AKP, CHP ve MHP’nin çıkardığı 4’er vekili anımsarsak, kentte dengelerin ‘bıçaksırtında’ olduğu daha iyi görünüyor. Bu seçimde vekil sayısının 11’e düşmesi ve BDP’nin Ertuğrul Kürkçü ile ‘ben de varım’ demesi ise kentte siyasi atmosferi daha da geriyor…

Yılların sanayicisi Çağlayan, siyasetteki 4. yılına rağmen, çalışma biçimi ve seçmenle kurduğu iletişimle değme siyasetçilere taş çıkarıyor. Seçim bölgesinin Ankara’dan Mersin’e alınmasıyla yapıyor ilk hamlesini. Hemen bir ev tutuyor ve eşini de yanında götürüyor yeni seçim bölgesine. Böylece ‘geçici değil’ ‘kalıcıyım’ mesajını veriyor seçmene.

18 saat çalışıyor

Sabah dokuzda başladığı seçim çalışmaları gece yarısı üçe kadar sürüyor. Seçmenle buluşmalar tamamlandığında on kişilik ekibiyle günün değerlendirmesi yapılıyor, alınan talepler için talimatlar veriliyor ve ertesi günün programı yapılıp, taktikleri hazırlanıyor.

5 BİN KİŞİNİN ELİNİ SIKIYOR

Bir günde hem sanayici, hem esnaf hem de vatandaş buluşmaları yapılıyor. Ziyarete gidilen bölgede adeta girilmedik sokak, cadde; sıkılmadık el bırakılmıyor. Çağlayan, bir günde 14 ayrı konuşma yaptığını belirtirken, sıktığı el sayısının 5 bini bulduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

İSTİKRAR SÜRSÜN MERSİN BÜYÜSÜN 

Türkiye’nin en çok göç alan kentlerinden olan Mersin’in en büyük sorunu işsizlik. Bakan Çağlayan, bu sorunu gördüğünden, seçim sloganını da bunun üzerine kurmuş. Siyasi istikrarın devamı halinde Mersin’in büyüyeceğini ve istihdamın artacağını şu sloganla özetlemiş:

“İstikrar Sürsün Mersin Büyüsün”

Sabah Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde önce işadamlarına seslenen Çağlayan, ardından bölgeyi gezerek işçilerle buluşuyor. Yağlı elleri uzatmak istemeseler de yakalıyor Çağlayan, kimine sarılıyor, kiminin sırtını sıvazlıyor, kimiyle kucaklaşıyor.

Ardından Tırmıklı Küçük Sanayi Sitesinde yöneticilerle toplantı yapıyor. Bölgenin sorunlarını dinliyor, notlar alıyor. Ama daha sonra çözmek için değil. Işıklarımız yanmıyor, defalarca başvurduk TEDAŞ’a ne gelen ne giden var, şikayeti üzerine TEDAŞ Müdürünü bağlatıyor.

Haberin Devamı

“Sayın müdürüm ben başkasına benzemem. Her şeye bakarım. Elinizde lamba mı yok, derhal buranın keşfini yapın akşama bana sonucu bildirin” sözleriyle kapatıyor telefonu.

“Burada 2 bin 500 kişi çalışıyor ama bir sağlık ocağı açtıramadık” yakınması üzerine İl Sağlık Müdürünü bağlatıyor bu kez: “Müdürüm, yer de vereceğiz sağlık ocağı için hemen başlatın çalışmayı. Bugüne kadar yapılmaması büyük eksiklik” deyip noktayı koyuyor…

Yönetim toplantısının ardından iş yerleri ziyareti başlıyor. Tek bir yer atlanmaksızın hepsine giriliyor, her el sıkılıyor. İşler nasıl diye soruluyor? Herkes vergilerin yüksekliğinden, pahalı mazottan, sigorta primlerinden şikayet ediyor.

Haberin Devamı

DEVLETTE İŞ İSTİYORUZ

Tırmıklı’nın ardından Akdeniz İlçesinde Karacaali’ye geçiliyor. Önce kahvede erkekleri dinliyor. Baraj özelleştirmeleri nedeniyle sulama ücretlerinin artacağı söylencesine yanıt veriyor önce. Seracı, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden ürününün para etmemesinden şikayet ediyor. Biber üretiminin de destekleme kapsamına alınmasına talep ediyor bir başkası…

Kahvedeki sohbet bitince fotoğraf çektirmek isteyen kadınları dinliyor bir yandan. “Özel sektörde çalışıyorum, bıktım artık, ben de devlette iş istiyorum” diyor bir tanesi.”

Yanıt gecikmiyor… Kendisinin de özelde olduğunu söyledikten sonra basıyor espriyi, “Özelde çalışanlar Allah’a daha yakındır.”

Haberin Devamı

Bir diğeri üniversite mezunu olduğunu ve katibe olarak Adalet Bakanlığı’na girmek için torpil değil,  yardım (!) istiyor bakandan.

SÜPER LİGE ÇIKARACAĞIZ  

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 27 yıllık sanayici kimliğiyle Mersinliye ‘iş vaadediyor’. Mersin’in röntgenini değil MR’ını çektiğini, damar damar neye ihtiyacı olduğunu bildiğini söylüyor. 28 yıl aradan sonra Mersin İdman Yurdu Spor’un süper lige çıktığı gibi Mersin’i de süper lige çıkarma sözü veriyor. Ve birbiri ardına sıralıyor projelerini… 

1 MİLYARLIK YATIRIM

2013’te Mersin’de yapılacak Akdeniz Oyunları için devletin 500 milyon liralık yatırım yapacağını açıklıyor önce.. 33 bin kişilik stadyum, 5 bin ve 7 bin 500 kişilik iki ayrı spor salonu, olimpik yüzme havuzu, atış poligonları ve yurtlar yapılacağını anlatıyor ardı ardına.

İnşaat süresince ve tesislerin hizmete girmesiyle binlerce Mersinlinin iş bulacağını vurguluyor.

Mersin’e bin 100 yataklı dev bir hastane yapılacağını müjdeleyerek bunun yatırım bedelinin ise 400 milyon lira olduğunu açıklıyor. Ayrıca çeşitli semtlere 50 tane ağız ve diş sağlığı merkezi açılacağını belirtiyor.

ON BİN İŞSİZE İŞ

Kazanlı’nın ise 7 bin 600 yatak kapasiteli devasa bir kenti olacağını anlatıyor. Türkiye’nin en büyük inşaat ve turizm firmalarının yapacağı bu yatırımların tutarının ise 500 milyon dolar  olacağını söylüyor Çağlayan. Bu kentin 200 sektörü harekete geçireceğini belirterek sadece inşaatında binlerce kişinin çalışacağını vurguluyor. Tesisler tamamlandığında ise on bin işsize iş sağlanacağını belirtiyor.

İşte hem bu inşaatlarda hem de turizm tesislerinde çalışacakların eğitimine ise bugünden başlayacaklarını anlatıyor Bakan Çağlayan. İnşaat işçilerinin eğitimi için dünyanın her yerinde geçerli olacak ‘inşaat pasaportu’ eğitimine başlayacaklarını vurguluyor. Turizm kentinde çalışacakların ise meslek liseleri ve meslek yüksek okulları aracılığıyla eğitileceklerini söylüyor.

HAVAALANI TEMELİ ATILIYOR

Tüm bu yatırımlarla Mersin’i Çukurova’nın merkezi haline getireceklerini, yatırımcı için cazibe merkezi yapacakları sözünü veren Çağlayan, bombayı sona saklıyor. Çukurova Uluslararası Havaalanı’nın temelini atacaklarını açıklıyor. Hem de gelecek hafta Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla temelin atılacağını müjdeliyor. 

Turizm, tarım, ticaret, sanayi alanında cazibe merkezi yapacaklarını vurgulayan Çağlayan, “Mersini limanıyla çok önemli bir pozisyona getireceğiz. Lojistik merkezi kuracağız. Türkiye’nin lojistik alanında en önemli merkezi olacak. Rotterdam, Dubai, Hong Kong’tan  neyi eksik?.Dünya ticaretinde Mersin’i aktarma limanı yapacağız. Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getireceğiz” diyor.

PATİNAJ YAPMIŞ

Mersin’de ayak basmadık yer bırakmayacağını belirten Çağlayan, insanca yaşamın Mersinlinin de hakkı olduğuna dikkat çekiyor. İnsanların öyle ağır şartlarda yaşadığı yerler olduğunu anlatırken, bu sorunun çözümü için Mersin’de TOKİ’nin kentsel dönüşüm yapacağını söylüyor. Bunun için öngörülen yatırım tutarının ise 550 milyon TL olduğunu açıklıyor.

Türkiye on büyürken Mersin’in 1 büyüdüğünü, 300 km. hızla gidecek bir yarış otomobili iken patinaj yaptığını söylüyor. ‘Mersin tekerden yemiş’ diyen Çağlayan, bu projelerle üç beş yıl içinde Mersin’in kaderini değiştirme sözü veriyor. “Yeter ki siz istikrar sürsün, deyin” sözüyle nazikçe oy istiyor Mersinli’den…

“Tüm bunları yapar mıyız” diye sorarken, yanıtı beklemeksizin “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!