O madene önce ceza, sonra kapatma

Güncelleme Tarihi:

O madene önce ceza, sonra kapatma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2022 07:00

Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyeti durduruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, altın madeni işletmesinin faaliyetini Yığın Liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliği nedeniyle durdurdu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylardan sonra Bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edilmiş ve ilgili işletmeye en üst sınır olan 16 milyon 441 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştı. Gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuştu. Bakanlık gözetiminde gerçekleştirilen acil müdahale sonrası temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri sürdürülüyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Benzeri olayların yaşanmaması için ilave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlık denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine müsaade edilmeyecek” denildi.

Haberin Devamı

‘TONLARCA DEĞİL 8 KİLO’

Erzincan’daki altın madeni işletmecisi Anagold Madencilik ise Fırat Nehri’ne tonlarca siyanür aktığı iddiasını yalanlayarak ilginç bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “21 Haziran günü maden operasyon sahasında seyreltilmiş siyanür içeren bir solüsyon döküntüsü meydana gelmiştir. Döküntü, hızlı bir şekilde temizlenmiş ve bu olay derhal Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirilmiştir. Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri’ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır.”

BAKMADAN GEÇME!