Meksika ile duvarlar yıkılıyor Slim, Türkiye’ye göz kırpıyor

Güncelleme Tarihi:

Meksika ile duvarlar yıkılıyor Slim, Türkiye’ye göz kırpıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2012 00:00

Türkiye, dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde yer alan Meksika ile yıllardır aleyhine işleyen gümrük duvarlarını yıkmaya hazırlanıyor. Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için ilk kez müzakereler başlarken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bu bizde ciddi doping etkisi yarattı” dedi. Çağlayan’ın baş başa görüştüğü dünyanın en zengin işadamı Meksikalı Carlos Slim de Türkiye’de telekomünikasyon yatırımı sinyali verdi.

Haberin Devamı

Slim’in sürprizleri olacak
Meksika’nın Puerto Vallerta şehrindeki G-20 Ekonomi Bakanları Zirvesi’ne katılan Çağlayan, OECD Genel Sekreteri ve Dünya Ticaret Örgütü Başkanı’nın yanı sıra, 27 ülkeden mevkidaşıyla ikili görüşmeler yaptı. Dünyanın en zengin işadamı olan Slim ile de 2 saat görüşen Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Carlos Slim, Doğu Avrupa’da yatırım planları olduğunu anlattı. Ben de, ‘Oraya gitmeyin, Türkiye’ye gelin’ dedim. Gerek tablet PC, gerekse uzaktan eğitim konusunda yatırım düşünüyorlar. Gelin ‘ortak heyet kuralım’ teklifi yaptım. ‘Türkiye’de yapılabilecekleri değerlendirelim’ dedim. Türkiye’de 66 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu söylediğimde Slim çok şaşırdı. Dikkatle dinledi, notlarını aldı. Slim’in bazı sürprizler yapacağını ümit ediyorum.”
Pazarlıklara başlıyoruz
Meksika Ekonomi Bakanı Buruno Ferrari’yle de baş başa görüşen Çağlayan, iki ülke arasında STA müzakerelerinin başlayacağı müjdesini verdi. Çağlayan, “Bugüne kadar Meksika tarafı müzakereyi bile ‘ağzımıza almayız’ demişti. Ferrari ise STA konusunda önceliklerinin Türkiye olduğunu söyledi” açıklamasını yaptı. Avrupa’nın Türkiye’ye iki yüzlü tutumunun Gümrük Birliği yapanların kötülüğünün sonucu olduğunu belirten Çağlayan şöyle konuştu: “Meksika’ya gönderdiğimiz 100 liralık otomobil, vergilerlerle 130 liraya çıkıyor. Son 12 yıldır STA konusunda bizi ‘me’letiyordu. Niyetimiz üzümü yemek. Bir ay içinde teknik çalışma yapmayı planlıyoruz. Çifte vergilendirme anlaşmalarını imzalamamız gerektiğini söyledim. Hukuki altyapının oluşturulması gerekiyor. Türkiye-Meksika serbest ticaret anlaşması pazarlıkları başlıyor.”

Haberin Devamı

2 milyar dolarlık kömür yatırımı

EKONOMİ  Bakanı Zafer Çağlayan, Meksika’da en güçlü ilk 100 kadın arasına giren Ayşe Koçak’ı, Türkiye’nin ilk fahri ticaret müşaviri ilan etti. Çağlayan, “Türkiye’deki Ayşelere de bu cesareti vermek lazım” dedi. Osmanlı’nın torunu olan Energy Allied International firmasının CEO’su Mike Nassar’ın ise Manisa’da 2 milyar dolarlık yerli kömürden petrokimya üretimi yapmak için çalışmalara başladığını söyleyen Çağlayan, “Cari açığın ilacı yerli kömür olacak” dedi.  Çağlayan’a Teksas Senatosu kararıyla fahri hemşerilik beratı da verildi. Bakan Çağlayan, “Energy Allied International firmasının Başkan ve CEO’su Mike Nassar’ın, bir tarafı Türk. Büyük dedesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır’a gelmiş. Torun Amerika’ya göçmüş. Yerli kömürden sentetik gaz üretmek için yatırım 2 milyar dolarlık yatırım düşünüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Baş aktöre film daveti

EKONOMİ Bakanı Çağlayan, Meksika’daki sinema sektörünün bir numaralı ismi Cinepolis’in sahibi Alejandro Ramirez ile de buluştu. 18 bin kişiye istihdam sağlayan firmayı Türkiye’ye davet eden Çağlayan, “ABD’nin Hollywood’u, Hindistan’ın Bollywood’u var. Biz de büyük sinema platoları yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de de istediğiniz şekilde platoları kullanabilirsiniz. Türk dizilerini tavsiye ediyorum” diye konuştu. Ramirez’i ortak dizi ve film çekimi konusunda ikna eden Çağlayan, Meksika’da ilk kez Türk Film Festivali düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!