Mandara, 80 milyon dolara mozarella üretmeye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mandara, 80 milyon dolara mozarella üretmeye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 00:00

Pizza devi Fratelli La Bufala, 19 Kasım’da Levent’de Loft’ta 86’ıncı restoranını açarak Türkiye’ye geliyor. Restoranın açılışının ardından daha sonra mozarella üreticisi Mandara, Türklerle ortak İstanbul yakınlarında 80 milyon dolarlık yatırımla manda çiftliği kuracak.

PİZZANIN doğum yeri Napoli merkezli pizza devi ’Fratelli La Bufala’ Türkiye pazarına giriyor. Fratelli La Bufala, dünyadaki 86’ıncı restoranını 19 Kasım’da İstanbul Levent Loft’ta açıyor. İtalya’nın dört kıtaya yayılan en büyük pizza grubu olan Fratelli La Bufala, Türkiye pazarına yüzde 51 İtalyan ortaklığı olan Turkina Ltd. ve 1 milyon Euro’luk yatırımla geliyor. Ardından, restoranın ihtiyacını sağlamak için mozarella üreticisi Mandara, Türklerle ortak İstanbul yakınlarında 80 milyon dolara bir manda çiftliği kurulacak.

Büyük şehirlerde yayılıyor

İtalya’nın en büyük gastronomi bölgesinden biri olan Napoli kökenli Fratelli La Bufala’nın Milano, Roma, Miami, Barcelona, Rio de Jeneiro, Washington, Londra gibi büyük metropollerde 85 restoranı bulunuyor. İstanbul’da açılacak 86’ıncı restoranın ardından önümüzdeki aydan itibaren de Dubai’de 13 restoranı sırayla hizmete girecek.

Mozarella ithal edilecek

Fratelli La Bufala, restoranlarında kullandığı mozarella peynirini, Napoli’de dünyanın en büyük mozarella üreticisinden alıyor. İstanbul’da açılacak restoranda kullanılacak mozzarella da Napoli’den ithal edilecek. Fratelli La Bufala İstanbul’da ayrıca Akdeniz’in sebze ve meyveleri kullanılacak.

Sanatçılar duvara resim yapacak

İtalyan pizza grubu, İstanbul’daki ilk restoranı için projesi ödül alan Levent Loft’u tercih etti. Fratelli La Bufala restoranının duvarlarına, Napolili sanatçılar tarafından İstanbul’un ruhunu, Fratelli La Bufala’nın tarihi ve marka içeriğini yansıtan resim vb. özel çalışmalar yapılacak. Bu özel çalışma tüm dünyadaki Fratelli La Bufala restoranlarında dekorasyonun değişmez parçası olarak uygulanıyor.

80 milyon dolara manda çiftliği

Fratelli La Bufala’nın Levent Loft’taki restoranının açılmasından sonra, dünyaca ünlü mozzarella üreticisi Mandara Mozarella, işadamı Kemal Okan ile birlikte mozzarella üretimine başlayacak. Manda sütünden yapılan ve çok kısa sürede tüketilmesi gereken mozzarella üretimi için İstanbul yakınında bir çiftlik kurulacak. Çiftlik için 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

Buffalo mozarellası nasıl yapılıyor

İTALYA’da beş nesildir bufalo mozarellası üreten, zanaatkarların çalıştığı fabrika Campania bölgesinin kuzeyinde yer alıyor. Yakın bölgelerde yaşayan mandaların sütü bu fabrikaya yollanıyor. 24 saat dinlendirilen sütü daha sonra işçiler karıştırarak git gide kıvamını yoğunlaştırıyor ve peynire dönüştürüyor. Toplam üç saat içinde karışım şekillendirilerek kar beyazı küreler oluşturuluyor. Daha sonra bu küreler tuzlu suya koyularak gün içinde İtalyan marketlerine, birkaç saat içinde de Avrupa ve Avrupa dışı ülkelere gönderiliyor. Nereye gönderilirse gönderilsin peynirler her zaman ilk tazeliğini koruyor.

Dünyanın tek pizzacılık okulu Napoli’de

PİZZANIN doğum yeri olan ve pizza yapımının bir sanat olarak görüldüğü Napoli’de 300 yıllık mutfak kültürü doğrultusunda pizzacılık ustadan çırağa geçiyor. Dünyanın tek pizzacılık okulu ise Napoli’de. Fratelli La Bufala’nın dünya genelinde tüm restoranlarında babalarından veya ustalarından el almış beşinci nesil Napolili pizza ustaları çalışıyor. Fratelli La Bufala İstanbul’da da Napolili bir pizza ustası sürekli görev yapacak.

Fratelli la Bufala’nın hikayesi

İTALYAN pizza grubu Fratelli La Bufala’nın hikayesi, Giuseppe, Antonio ve Gennaro adındaki üç italyan kardeşe dayanıyor. Napoli’nin Eboli Kasabası’nda doğan Bufala Kardeşler, mozarella üreticisi babalarının ani ölümü üzerine, tüm varlıklarını satıp gelirini paylaşmayı tercih ederler. Tüm hayali bir restaurant açmak olan ’Pippo’ lakaplı ağabey Giuseppe, New York’a giderek İtalyan lokantasında pizzacı olarak iş bulur. ’Toto’ lakaplı Antonio, Madrid’te flamenko dans okulu açar. Gennaro ise kurduğu ressam olma hayaliyle gittiği Paris’te otoparkta gece bekçiliği yapmaya başlar. Yıllar sonra ’Pippo’ New York’ta, ’Toto’ da Madrid’in en büyük pizza restoranının sahibi olur. Gennaro da ülkesine dönerek Milano’da pizza restoranı açar. İki büyük ağabey daha sonra ortak olarak ’Fratelli La Bufala-FLB’ şirketini kurarlar. Ardından Campania’ya geri dönme kararı alırlar. Üçüncü kardeş Gennaro’nun da ortaklığa dahil olmasıyla Fratelli La Bufala restaurantları Napoli’den 4 kıtaya yayılan, İtalya’nın en büyük pizzacı grubu haline gelir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!