Limonata işi üreticiye yaradı

Güncelleme Tarihi:

Limonata işi üreticiye yaradı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2009 10:48

Birçok firmanın limonata çıkarması Türkiye narenciye üretiminin yüzde 65'inin yapıldığı Mersin yöresindeki bahçe sahiplerini sevindirdi.

Haberin Devamı

Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) ve Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Platforma Başkanı Cemalettin Kurt, Erdemli'de 80 bin dönüm arazide limon üretimi yapıldığını söyledi.

Geçen yıl 350 bin ton civarında gerçekleşen limon üretiminin bu yıl yüzde 20 oranında düşerek 280 bin ton civarında olmasının beklendiğini bildiren Kurt, birlik olarak sektörde yaşanan sıkıntıların giderilmesi adına da ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Kurt, Türkiye üretiminin yüzde 65'inin Erdemli'deki bahçelerden karşılanan limonun kullanım alanının da diğer narenciye ürünlerinde olduğu gibi artmasını beklediklerini belirterek, “Son zamanlarda bazı firmalar tarafından klasik damak tadında limonata üretimi yapılması da bu beklentilerimize güzel bir örnek teşkil ediyor” dedi. Kurt, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Klasik damak tadındaki limonata, geçen yıl Türkiye'deki meyve suyu sektöründen yüzde 38 oranında pay aldı. Bu oranın yüzde 24'ünü ise bir firma tek başına sağladı ve 14 milyon litre Türk damak tadına uygun limonatayı tüketiciyle buluşturdu. Diğer bazı firmaların da katkısıyla limonun işlenmesiyle elde edilen klasik tatta limonatanın piyasaya sürülmesi, yöredeki limon üreticilerini ve dolayısıyla bizi çok mutlu etti. Birlik olarak tüm firmaların aynı standartta limonata üretimi yapmaları konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Bu gelişmeler limon üreticilerinin gelecek kaygılarını azalttı.”

KONSANTRE ÜRETİM

Kurt, geçen yıl Türkiye'de 25 ayrı firma tarafından üretilen 50 milyon litre dolayındaki limonatanın ise ithal konsantreyle elde edildiğini söyledi.

İçeceklerdeki meyve suyu oranının yüzde 10'un altında olamayacağına dikkati çeken Kurt, “Eğer bu kadar limonata taze üründen elde edilmiş olsaydı 20 bin ton limon kullanması gerekirdi. Bu rakam da bizim için narenciye üreticisi ve ülke ekonomisine önemli katkı demektir” diye konuştu.

Firmaların, işleme tesisi sıkıntısı nedeniyle konsantreyi ithal ettiklerini söyleyen Kurt, şöyle devam etti:

“Ülkemizde bu tür tesislerin kurulması için de gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir. Örneğin işçilik maliyeti ülkemizde çok yüksek. Vergi oranları makul bir seviyeye çekilebilir, tesis kurmayı teşvik edecek düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Narenciyede diğer bir sıkıntı da meyvenin ithalatı. Kıyıda köşede kalan yönetmelikle 15 Şubat ve 1 Ağustos arasında limon, 15 Şubat 1 Eylül arasında da portakal ithalatı serbest. Hasadın başlamasına az bir süre kala bir firmanın limon ya da portakal ithal etmesi, bizim ürünümüzün değerini düşürüyor. İthalat tarihlerinin geriye çekilmesini istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!