Limon üreticisi endişeli

Güncelleme Tarihi:

Limon üreticisi endişeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 12:39

Ulusal Turunçgil Konseyi İcra Kurulu ve Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, geçen yıl 60-65 kuruş seviyesinde satılan küt diken limonunun bu yıl 30-35 kuruşa düştüğünü belirterek, “Zaten zor şartlar altında üretimini devam ettirmek zorunda kalan üreticimiz büyük sıkıntı altında” dedi.

Kurt, 2009'un hem üretici hem de tüccar için iyi geçtiğini, ancak yılbaşından sonra yaşanan sıkıntıların üreticiyi endişelendirdiğini, 2010'un üretici açısından “kara bir yıl olduğunu” söyledi.

Arjantin'de yaşanan don olaylarının ve küresel anlamda krize neden olan “domuz gribi”nin olumlu etkileri nedeniyle geçen yılki satışlarını beklentilerin üzerine çıkardığını ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

“Geçen yıl, narenciye anlamında önemli satışlar gerçekleştirdik. 2009 narenciye sezonu başlayıp yıl sonuna kadar iyi gitti. Beklenenin üzerinde satış gerçekleşti. Gerek mandalina, gerek enterdonat limon ve mayer limon, az miktar da olsa Aydın türü limon oldukça iyi fiyata satıldı. Ancak bu yıl domuz gribinin etkisinin kaybolması ve küresel kriz nedeniyle ihracatta yaşanan daralmalar sonrasında satışlarımız olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yıl 60 ile 65 kuruş arasında sattığımız limonun kilosu bu yıl 30-35 kuruş seviyelerine indi. Zaten zor şartlar altında bir şeyler yapmaya çalışan üreticilerimiz, yaşanan bu sürecin ardından çok zor durumda kaldı.”

Narenciyede geçen yıl 3 milyon ton civarında olan üretimin bu yıl 2 milyon 900 bin ton seviyesine gerilediğini vurgulayan Kurt, “Geçen haftalarda yaşanan dolu felaketi Silifke'den Tarsus'a kadar geniş bir alanı olumsuz etkiledi. Bu sıkıntı özellikle limon üretim miktarını az da olsa düşürebilir. Bu da üreticiyi endişelendiriyor” dedi.

Haziran ayındaki çiçeklenmenin iyi olması durumunda bu açığın kapanabileceğine dikkati çeken Kurt, “Şuan çiçekten meyveye geçiş dönemin yaşanıyor. Bu süreç oldukça hassas. Şu anki havanın önümüzdeki iki hafta boyunca bu sıcaklık değerlerinde devam etmesi durumunda rekoltenin artacağına inanıyorum” diye konuştu.

JAPON PAZARI UMUDU

Geçen yıl ve bu sezon 1 milyon ton civarında ihracat yaptıklarının altınını çizen Cemalettin Kurt, bu ihracatın başta Rusya olmak üzere Ukrayna ve Orta Avrupa ülkelerine gerçekleştiğini belirtti.

Üreticilerin zaman zaman karşı pazarlardaki krizler nedeniyle tahsilat zorlukları yaşadığına dikkati çeken Kurt, “Gelecek yıl Japonya'ya tarihte ilk kez ihracat yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadarki girişimlerden olumlu sonuç aldık. İlk ihracatımız greyfurtla olacak. Japon pazarına girmenin heyecanını şimdiden yaşıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!