Kuraklık tarımı vurdu, tahıl üretimi yüzde 12,8 azaldı

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık tarımı vurdu, tahıl üretimi yüzde 12,8 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 11:16

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk bitkisel üretim tahmininde, tahıl ürünlerinde yüzde 12.8, sebzelerde yüzde 2.9 oranında azalış beklendiğini açıkladı. Meyvelerde ise yüzde 0.1 oranında artış bekleniyor.

TÜİK, 2007 yılı bitkisel üretim birinci tahmini verilerini açıkladı. 2007 yılının ilk erken tahmininde bir önceki yıla göre tahıllarda ve sebze ürünlerinde azalış, meyve ürünlerinde artış beklendiği ortaya çıktı. Birinci tahminde, bir önceki yıla göre üretim miktarlarında tahıl ürünlerinde yüzde 12.8, sebzelerde yüzde 2.9 oranında azalış, meyvelerde yüzde 0.1 oranında artış beklendiği belirlendi.

Birinci tahminde, tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 12.8 oranında azalarak yaklaşık 30 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.


BUĞDAY ÜRETİMİ YÜZDE 11.7 AZALACAK

Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 11.7 oranında azalarak yaklaşık 17.6 milyon ton, arpa üretimi yüzde 22.3 oranında azalarak yaklaşık 7.4 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 1.6 oranında azalarak 685 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 1.7 oranında artarak yaklaşık 3.8 milyon ton olması öngörüldü.

Baklagil ürünlerinin tamamında azalış gözlenirken, önemli ürünlerden fasulyede yüzde 11.2, nohutta yüzde 5.1, kırmızı mercimekte yüzde 6.7 ve yeşil mercimekte yüzde 8.1 oranında azalış beklendiği belirlendi. Yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 2.7 oranında azalış göstererek yaklaşık 4.2 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 7.8 oranında azalarak yaklaşık 1 milyon ton olması beklenirken, yerfıstığında ise yaklaşık 86 bin ton ile yüzde 10.8 oranında artış öngörüldü.

TÜTÜNDE YÜZDE 19.8 ARTIŞ

Tütün yüzde 19.8 oranında artarak yaklaşık 118 bin ton, şeker pancarı yüzde 2.4 oranında artarak yaklaşık 14.8 milyon ton, kütlü pamuk üretimi ise yüzde 3.1 oranında azalarak yaklaşık 2.5 milyon ton tahmin edildi.

Birinci tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2.9 oranında azalarak yaklaşık 25 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2007 yılında yumru ve kök sebzelerin yüzde 0.4 oranında artması, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin yüzde 3.3, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin yüzde 2.8 oranında azalması bekleniyor.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 0.7, hıyarda yüzde 4.2, kuru soğanda yüzde 0.8, havuçta yüzde 27.5 oranında artış; kavunda %8,1, karpuzda %9,5, sakız kabağında yüzde 7.4, patlıcanda yüzde 14.4, pırasada yüzde 22.2, fasulyede yüzde 11.4, sivri biberde yüzde 4.2, dolmalık biberde yüzde 11.5, salçalık biberde yüzde 7, baş lahanada yüzde 9 ve ıspanakta yüzde 7 oranında azalış tahmin edildi.

MEYVEDE SINIRLI ARTIŞ

2007 yılının ilk erken tahmininde meyve ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 0.1 oranında artarak yaklaşık 15 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında; 2007 yılında bir önceki yıla göre elmada yüzde 13.2, armutta yüzde 10, taş çekirdekli meyvelerden kayısıda yüzde 14.8, erikte yüzde 5.1, şeftalide yüzde 1, kirazda yüzde 26.3 oranında artış, zeytinde ise yüzde 13.7 oranında azalış tahmin edildi.

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 4.1, mandalinada yüzde 6.6 ve limonda yüzde 0.5, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 24.5, antep fıstığında yüzde 28.7 oranında azalış, cevizde ise yüzde 40.8 oranında artış bekleniyor.

Üzüm üretiminde yüzde 1.9, incir üretiminde yüzde 6.7 oranında azalma, muz üretiminde ise yüzde 4.7 oranında artma tahmin edildi.

YAŞ ÇAY ÜRETİMİ YÜZDE 6.4 AZALACAK

Yaş çay üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 6.4 oranında azalma tahmin edilerek yaklaşık 1 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!