Koç, "Elektronik Dönüşüm Projesi"ni hayata geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Koç, Elektronik Dönüşüm Projesini hayata geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00


Koç Topluluğu'nun yeni ekonomik düzende daha etkin çalışabilmesini öngören "Koç Elektronik Dönüşüm 2003 Projesi", hayata geçirildi.
Haberin Devamı

Koç Topluluğu Bilgi Grubu ile dünyanın en büyük internet şirketlerinden Cisco Systems işbirliğiyle yürütülecek projeye ilişkin anlaşma, Koç Holding'de imzalandı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Koç Topluluğu Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı Ali Koç, "devrim" olarak nitelendirdiği projenin en önemli hedefinin, zaman ve para tasarrufunun yanı sıra verimlilik patlaması olduğunu söyledi.

Ali Koç, Topluluğun yeni ekonomik devirde liderliğini sürdürebilmek için Cisco ile işbirliği yaptığını ve bu işbirliğinin kendilerine gerekli araçları temin edeceğini kaydetti.

Türkiye'de sadece bireysel erişim pazarına yatırım yapanların geri kaldığını, kendilerinin ise Koç-Net'i bir numaralı kurumsal erişim firması haline getirmek için bütçesini 3'e katladıklarını anlatan Koç, farklılık yaratmayan iş modelleri ve marka yerine altyapıya önem verdiklerini belirtti. Koç, "Projenin en önemli hedefi, verimlilik patlaması" dedi.

Projeyle Koç Topluluğu şirketlerinde zaman ve para tasarrufunun yanı sıra verimlilik ile etkinlik açısından fayda patlaması yaşanacağına dikkat çeken Koç, yaratılacak esnek ve etkin yapı sayesinde hissedarlara en yüksek değeri yaratma imkanına sahip olacaklarını söyledi.

İlk uygulamalar Beko ve Arçelik'te

Projede işbirliği yapılacak Cisco Systems ile 7 yıldır çalıştıklarını ve Koç Sistem'in Cisco'nun Türkiye'deki en büyük temsilcisi olduğunu belirten Ali Koç, projenin ilk olarak Koç Holding, Arçelik ve Beko Elektronik'te uygulanacağını bildirdi.

Koç, projenin holding ile ilgili şirketlerde yapılacak genel tanıtımdan sonra, bu şirketlerin internet ve e-ticaret teknolojilerine ne derece yatkın olduklarının belirlenmesi için "Net-Readiness" testi uygulanacağını kaydetti.

Cisco'nun yapacağı değerlendirmenin ardından, çalışma grupları ile teknolojik ihtiyaçların tespit edileceğini belirten Koç, buna uygun iş planının hazırlanmasından sonra da bütün üst düzey yöneticiler ile başkanların Cisco merkezinin bulunduğu San Francisco'da eğitime tabi tutulacağını söyledi.

Proje kültür değimini organize edecek

Koç Holding CEO'su (Chief Executive Officier) Temel Atay ise konuşmasında, projenin, Koç Topluluğu'nun kültür değişimini organize edeceğini ifade etti.

Projenin, yeni ekonomik düzenin yarattığı rekabet ortamının olmazsa olmaz koşulu olduğunu vurgulayan Atay, projenin yürütülmesi için 3 başkanın görev alacağı bir yürütme komitesi kurduklarını bildirdi.

Atay, projenin, 2003 yılının sonuna kadar uygulanabilir hale getirileceğini de belirtti.

Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ise Cisco'nun Türkiye'de 4 yıldır faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, şirketin müşteri hizmetlerinin yüzde 90'ının internet sitesi kanalıyla gerçekleştirdiğini bildirdi.

Cisco'nun 2000 yılında operasyon maliyetlerinden yüzde 17 tasarruf, müşteri memnuniyetinde yüzde 25'lik artış sağladığını anlatan Suat Baysan, şirketin 1 milyar 35 milyon dolarlık tasarrufunu araştırma, geliştirme ve müşteri tatminini artırıcı projelere aktardığını söyledi.

Koç Topluluğu ile yapılan stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde, tüm iş süreçlerinin internet ortamına taşınmasını sağlayacaklarını belirten Baysan, "E-dönüşüm sürecinde birbirimize destek vereceğiz, bilgiyi paylaşacağız" dedi.

6 aylık başarı süreci

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, "Projenin ölçülebilir değeri var mı?" sorusu üzerine, "Ölçemediğimiz birşey başarıya ulaşmaz. Her seçilen proje kendi içinde 6 ayda başarılı olmak zorunda. Başarılı olmazsa bitirilecek" dedi.

Ali Koç, projenin yatırım bedeli konusunda da Cisco'nun, danışmanlığı ücretsiz olarak yaptığını, eğitim ve teknolojik yatırım için ise bugün bir rakam vermenin mümkün olmadığını söyledi.

"Koç Topluluğu bu konuda geç kalmadı mı?" sorusu üzerine de Ali Koç "GSM'yi bir yana bırakırsanız hiç de geç kalmadı. Rakiplerimize oranla geç kalmadı. İnternette herkesten önce kurumsal pazara yatırım yaptık. Bireysel yatırım yapanların çoğu kurumsal pazara yönelmişlerdir. Yani geç kalmadık" karşılığını verdi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!