Kimya sektörü 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Kimya sektörü 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2024 07:00

2023’ü 30.6 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan kimya sektörünün öne çıkan iş kolları belirlendi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) çatısı altındaki 16 alt sektörden dokuzu ihracatını yıllık bazda artırdı. Sektörün lideri ise 9.1 milyar dolarlık ihracatla plastikler ve mamulleri oldu.

Haberin Devamı

İkinci sırada 8.3 milyar dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler yer alırken anorganik kimyasallar ihracatı ise 2.7 milyar dolarla üçüncü oldu. İKMİB Başkanı Adil Pelister, “2022’de 33.6 milyar dolarlık rekor ihracatla kimya sektöründe lider konuma geldik. Geçen yıl küresel ticaretteki yavaşlama, lojistik sıkıntılar, global ölçekte enflasyon, emtia ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalarla birlikte talep ve arz dengesi açısından zor oldu. Tüm bu zorluklara rağmen kimya sektörü 30.6 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olmayı başardı. 2023’ün ilk yarısında dünya kimya ihracatının önde gelen ülkeleri arasında küresel ihracattan aldığımız payı yüzde 10’a yakın artırdık” dedi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ

Haberin Devamı

Pelister, “Emtia fiyatlarının yüzde 15 geri gelmesi etkiledi, ihracatımız yüzde 10’a yakın geri geldi. 2024’te ise 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz, bu da yaklaşık yüzde 14-15’lik bir büyüme anlamına geliyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!