İşsizlere yaradı

Güncelleme Tarihi:

İşsizlere yaradı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2016 14:04

TOBB ETÜ, ithalatta son dönemde yaşanan artışın işsizlik verilerinde iyileşme sağladığını açıkladı.

Haberin Devamı

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), hafta başında açıklanacak mayıs ayı işsizlik oranının nisan ayına göre 0.4 puan azalarak yüzde 8.9’a ineceğini bildirdi. SPM mayıs döneminde sanayi üretimi, ihracat, yatırım malları ithalatı ve hammadde ithalatının arttığını ifade ederek, ekonomideki canlanma sebebiyle işsizlik verilerinde iyileşme yaşandığını açıkladı. 

SPM, mayıs dönemi tarım dışı işsizlik oranının ise 0,2 puan azalarak yüzde 10,8 seviyesinde seyretmesini beklediğini ifade etti. SPM araştırmasında mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0,2 puan artarak yüzde 11,7 seviyesine çıkacağını, istihdam oranının ise 0,8 puan artarak yüzde 48 düzeyinde gerçekleşeceğini kaydetti.

İŞSİZLİK İYİLEŞİYOR
Araştırmada sanayi istihdamının ise artarak 5 milyon 448 bin kişi seviyesine çıkacağı tahminine yer verildi. Nisan döneminde keskinleşen düşüş eğiliminin mayıs döneminde devam etmesini beklediklerini bildiren SPM, işsizlikle ilgili şu analizi yaptı:

Haberin Devamı

“Mayıs döneminde sanayi üretim endeksi 5,4 puan artarak 126’dan 131’e çıkmıştır. Diğer yandan, mayıs döneminde ihracat nisan dönemine göre yüzde 1 oranında artarken, yatırım (sermaye) malları ithalatı yüzde 4, hammadde ithalatı ise yüzde 7 oranında artmıştır. Tüm bu göstergeler ekonomide bir canlanma olduğuna ve mayıs döneminde de işsizlik verilerinde bir iyileşme olacağına işaret etmektedir. Nitekim, yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir.”

 

BAKMADAN GEÇME!