Ispartalı saunacıyı götürdü, Kazakistan’ın en büyüğü yaptı

Güncelleme Tarihi:

Ispartalı saunacıyı götürdü, Kazakistan’ın en büyüğü yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2010 00:00

Astana’daki Han Çadırı’nı yapan Sembol İnşaat’ın Başkanı Aytekin Gültekin, bugüne kadar pek çok Türk girişimcisine de yol açtıklarını söyledi. Gültekin, “Ispartalı bir saunacı, bizimle Kazakistan’a girdi. Şimdi Kazakistan’ın en büyük saunacısı oldu” dedi. Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı, Sembol sayesinde girdiği Kazakistan’da 100’den fazla proje yaptı.

KAZAKİSTAN’da geçtiğimiz günlerde görkemli bir törenle açılan Han Çadırı’na imzasını atan Sembol İnşaat’ın Başkanı Aytekin Gültekin, bu tür projeleri inşa etmekle kalmayıp birer ihracatçı gibi çalıştıklarını anlattı. Yürüttükleri projeler ile pekçok girişimcinin Türkiye dışına açılmasına ön ayak olduklarını belirten Gültekin, Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı’yı örnek gösterdi. Bugün Kazakistan’ın en büyük saunacısı olarak bilinen Varışlı ise bugüne kadar sadece bu ülkeye 100’den fazla proje yaptı.

10 yıllık geçmişi var

Alışveriş ve eğlence merkezi Han Çadırı’nın açılışının ardından Sembol İnşaat’ın da çatısı altında olduğu Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’yle birlikte Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbeyev tarafından Kazakistan Dostluk Nişanı’yla onurlandırılan Gültekin, bu ülkedeki faaliyetlerine ilişkin olarak sorularımızı yanıtladı. Kazakistan’da 10 yıllık bir geçmişe sahip olmalarına karşın, risk alıp, agresif davranmaları sayesinde kısa sürede başarıyı yakaladıklarını anlatırken, şöyle konuştu: “20’ye yakın yabancı firmayla çalışıyoruz. Hiç biri de risk almayı sevmiyor. Bu nedenle de inşaat alanında hiçbir ülke Türk firmalarıyla yarışamıyor. Risk ortadan kalkarsa, başarıda ortadan kalkıyor. İngiliz, Alman, Amerikalı yatırımcı, yüzde 99.9 sağlam basmak istiyor. Kazakistan gibi ülkelerde de bu olmuyor. Türk firmaları da bu tip ülkelerde bir numara oluyor. Diğer ülkeler de buradan farklı değil. Kazakistan’daki en önemli risk faktörünü iklim şartları oluşturuyor. Eksi 40 derecelerde çalışmak zorunda kalınıyor.”

Müteahhitler gizli ihracatçı

Yurtdışı müteahhitlik kuruluşlarının Türkiye’nin gizli ihracatçıları olduğunu söyleyen Gültekin, bunu şöyle açıkladı: “Tablodan, mobilyaya, fayanstan duvar kağıdına kadar tüm malzemeleri yatırım yaptığımız her yere Türkiye’den taşıyoruz. 5 bin kilometreden mermer getirdik. Ukrayna’ya en fazla mermer ihraç eden kuruluş seçildik. Halı, mobilya, alüminyum da farklı değil. Tekirova Rixos’u 5 ay 10 günde tamamlarken, buraya 5 bin kilometreden mermer getiriyorsunuz. Saunacımız Isparta’dan geldi. Burada yüzlerce sauna yaptı. Şimdi Kazakistan’ın en büyük saunacısı oldu.”

11 yıldır Kazakistan’da

Gültekin’in örnek olarak gösterdiği saunacının, Ispartalı Sedir Sauna’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varışlı olduğunu öğrenirken, bu hiyayeyi bir de onun ağzından dinledik. Türkiye’nin ilk sauna üreticilerinden biri olarak 1984 yılında başladıklarını anlatan Mehmet Varışlı, yurtdışına açılma öyküsünü şöyle anlattı: “Yurtiçinde bugüne kadar 15 bin proje hayata geçirdik. Yurtdışına ilk olarak Enka ile beraber Rusya’da gerçekleştirdiğimiz projelerle açılmıştık. Ancak 1999 yılında Sembol İnşaat’ın eski firması olan Ude Turizm’le Kazakistan’a girmemiz firmamızı atağa geçirdi. Bugüne kadar sadece bu ülkede 100 adet sauna, kar ve buhar odası ve spa merkezi projesi gerçekleştirdik. Türkmenistan, Rusya, Libya, Ukrayna Ve Dubai’deki yatırımlarla birlikte gerçekleştirdiğimiz proje sayısı 500’e ulaştı.”

Antalya’ya Freedom Republic yapacak

SEMBOL İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Antalya’da zengin Rus turistlerin dünyanın en önemli markalarından özgürce alışveriş yapabilecekleri bir ‘Freedom Republic’ adlı proje gerçekleştirmek istediklerini söyleyerek, “Rus turistlerin tatil için en fazla tercih ettiği yer, Antalya. Biz de dünya markalarını Antalya’ya getirerek, bu projede yer almalarını planlıyoruz” dedi.

Devleri sarsmak gerekiyor

KAZAKİSTAN gibi ülkelerde Turgut Özal’ın yaptığı ağabeyliğin çok fazla etkisi olduğunu da söyleyen Aytekin Gültekin, şunları söyledi: “Nazarbayev, Astana’da benzeri olmayan, özgün projeler istiyor. Kopya bina Astana’da istemiyor. 10 yıl sonra burası mimari açıdan açık sergi alanına dönüşebilir. Bir şehirde ruh da çok önemli. Astana’da da ruh, zamanla oluşacak. Astana’da son olarak gerçekleştirdiğimiz Han Çadırı, bizim rüştümüzü ispat ettiğimiz proje oldu. Bir baş yapıt oluşturduk. Dünya devleriyle masaya oturduğunuz zaman gerçekleştirdiğiniz eserlerle onları sarsmalısınız. Han Çadırı, bizim böyle bir projemiz.”

Güven faktörü ön plana çıkıyor

YURTDIŞINDAKİ taahhütlerin zamanında yerine getirilebilmesinde güven faktörünün ön plana çıktığını söyleyen Aytekin Gültekin, şöyle konuştu: “Taahhütlerin yerine getirilmesi de aksaklıkların yaşanmamasına bağlı oluyor. Verilen vaadlerin zamanında yerine getirilmesi, sorun yaşanmaması gerekiyor. Bu yüzünden Türk firmalarıyla çalışayı tercih ediyoruz. En basit bir malzemeyi en erken 25 günde getirebiliyorsunuz. Bu bizi lojistik yapılanmaya ağırlık vermemeze yol açtı. Bu bizleri, Türkiye’nin birer gizli ihracatçısı konumuna getirdi.”

Amerikalı davetiyeyi bizden istiyor

VİZELERİN kalkması yurtdışında çalışan Türk firmaları için çok önem taşıdığına da dikkat çeken Aytekin Gültekin, şunları söyledi: “Aynı anda binlerce işçi getiriyorsunuz. Hepsi için ayrı ayrı vize almak gerekiyor. Son anda sorunlar yaşanabiliyor. Vizelerin kaldırılmasıyla sağlanan avantaj, bizler için parayla ölçülemez. Örneğin Almanlar, Kazakistan’a vizesiz giremiyor. Ruslar dışında vizesiz girebilen ikinci ülke Türkiye. ABD’li yatırımcılar, Kazakistan’a girebilmek, yatırım yapabilmek için bizden davetiye istiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!