Hırvatistan'ın Türkiye'ye vize kararı Dubrovniklileri üzdü

Güncelleme Tarihi:

Hırvatistanın Türkiyeye vize kararı Dubrovniklileri üzdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2013 13:14

Hırvatistan'ın, 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye vize uygulayacağını açıklaması, Türk turistlerin son yıllarda gözdesi konumunda olan Dubrovnik'teki turizmcileri endişelendirdi.

Haberin Devamı

Hırvatistan'ın tarihi ve doğal güzelliklere sahip Adriyatik kıyısındaki kentleri ve kültürel mirası, son yıllarda Türk turistler tarafından keşfedildi. İklimi ve şehrin yapısıyla Bodrum'u anımsatan Dubrovnik'e tatil sezonu dışında da turlarla Türkiye'den çok sayıda turistin gelmesi, özellikle bu kentte yaşayan esnafın yüzünü son yıllarda güldürmeye başladı.

Hırvatistan'ın 1 Temmuz'dan itibaren AB'ye girecek olmasından dolayı, 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye vize uygulayacak olması Türk turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Dubrovnik'teki turizmcileri endişelendirmeye başladı.

Geçen yıl Türkiye'den 21 bin turistin geldiğini belirten Dubrovnikli turizm işletmecileri, bu turistlerin özellikle sezon dışındaki dönemlerde gelmesinin kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Geçen Kurban Bayramı'nda sadece Türkiye'den Dubrovnik'e 3 bine yakın turist geldiğine işaret eden turizmciler, vize uygulamasıyla birlikte turist sayısının düşmesinden endişe ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Dubrovnik Turizm Birliği'nce, yapılan yazılı açıklamada, şu ana kadar henüz vize uygulamasından kaynaklı hiçbir rezervasyon iptalinin yapılmadığını, ancak genellikle seyahat etme kararını son ana bırakan Türk turistlere yönelik bu konuda kesin bir sonuca varmanın mümkün olmadığı belirtildi.
Ülkedeki birçok turizm şirketinin, Türk vatandaşlarına vize konusunda kolaylık sağlanacağı yolunda umutlu olduğu ifade edilen açıklamada, "Dubrovnik Şehri İnisiyatifi ve Dubrovnik Turizm Birliği olarak Türkiye vatandaşlarının daha kolay bir şekilde vize alabilmesi için Hırvatistan Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğiz" denildi.

Vize kararı Türk turistleri de üzdü

Dubrovnik kentine gelen Türk turistler ise Nisan ayından önce buraya vizesiz bir şekilde geldikleri için mutlu olduklarını söylediler. Dubrovnik'i vize olmadan gezmenin kendilerine özgürlük sağladığını ifade eden Türk turistler, alınan vize kararının turizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Tarihi Dubrovnik kentini görmek için üçüncü kez geldiğini söyleyen Elvan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hırvatistan'a bir sonraki gelişinde vize alması gerekeceği için memnun olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Yılmaz, "Benim Dubrovnik'i ziyaret etmemdeki en büyük etkenlerden biri, buraya gelirken hiçbir belgenin gerekmemesiydi. Bu bizim için yeni bir şey değil. Zaten tüm AB ülkeleri bizden vize talep ediyor. Hırvatistan'a hiçbir engel olmaksızın gelmemiz son derece güzeldi" diye konuştu.
Dubrovnik'in yaşanması ve görülmesi gereken birçok şeyi içinde barındıran güzel bir şehir olduğunu söyleyen Yılmaz, Türk vatandaşlarının Dubrovnik'e gelmeyi sevdiğini, ancak vize uygulaması başladıktan sonra Dubrovnik'i ziyaret edecek Türk turist sayısında önemli düşüş yaşanacağını ifade etti.
1 Temmuz'da AB üyesi olacak Hırvatistan'ın, AB yasaları gereği birliğe üye olmadan 3 ay önce, AB'ye vize serbestliği hakkına sahip olmayan ülkelere vize uygulamaya başlaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Dubrovnik

Dubrovnik, tarih ile denize yolculuğu bir arada sunuyor. İklimi ve şehrin yapısıyla Bodrum'u anımsatan Dubrovnik'in en önemli bölümü "eski Dubnovnik". Kalın kale surlarından geçerek içeri girilen şehirde, dün ile bugünün hala yaşayan bir şehirle tarihi bir açık hava müzesinin birlikteliği dikkati çekiyor. Şehre ilk girildiğinde insanda, zamanda yolculuk yapıp bir Orta Çağ kentinde gidildiği izlenimi oluştursa da turistler ile modern kafelerin varlığı günümüze dönülmesini sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!