Güncelleme Tarihi:
Tural, Kartlı Geçiş Sistemi'nin (KGS) yerini 1 Şubat itibariyle HGS'nin aldığını, bu kapsamda otoyol ve köprü geçişlerine 166 giriş, 217 çıkış olmak üzere 383 HGS gişesi kurulduğunu anlattı.
HGS etiketlerinin 17 Eylül 2012 tarihinde satışa sunulduğunu anımsatan Tural, "Bugüne kadar 1 milyon 750 bini PTT iş yerleri, kalanı diğer satış noktalarında olmak üzere toplam 2 milyon 456 bin HGS etiketi satıldı" diye konuştu.
HGS ile günlük geçiş ortalamasının 250 bin olduğunu bildiren Tural, köprülerdeki HGS geçiş oranının yüzde 35'i aştığını söyledi. HGS etiketlerine 5 araç plakası tanımlanmasına yönelik yazılım çalışması yaptıklarını da bildiren Tural, birden fazla aracı olanların tek kartla geçiş yapabileceğine dikkati çekti.
Tural, HGS gişelerinden etiketi olmadan geçiş yapıp, 7 gün içinde etiket alınmayan araç bilgilerinin Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderildiğini, burada gerekli tespitler yapıldıktan sonra araç sahibine tebligat gönderildiğini anlattı. HGS etiketi olmadan geçiş yapan araç sahibinin 7 gün içinde HGS etiket almaması durumunda geçiş ücretinin 10 katı kadar ceza kesildiğini dile getiren Tural, HGS ile köprü ve otoyollarda geçişten kaynaklanan yığılmanın ortadan kalktığını da vurguladı.
HGS etiketi satan yerler
HGS etiketlerinin PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar, petrol istasyonları, Avea bayileri ile bazı dinlenme tesislerinde satışa sunulduğunu anlatan Tural, bu bankaların, İş Bankası, Albaraka Türk, Garanti, TEB, Kuveyt Türk, Denizbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Bank Asya, Halkbank, Türkiye Finans, Akbank, Ziraat Bankası, Finansbank olduğunu belirtti.
Tural, ayrıca Avea bayileri, BP, Petrol Ofisi, Shell, OPET, TPPD, TOFED petrol istasyonları ile Ankara'da Kocalar petrol, Şanlıurfa'da Park Mirkelam, Bolu'da Cafer Usta dinlenme tesisleri ve Tursan/Highway'de HGS etiketi satıldığını kaydetti.