Güncelleme Tarihi:
Gül, Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ'nin temel atma törenine katılmak için geldiği Kayseri'de, Erkilet Havaalanı'nda gazetecilerin AB'ye ilişkin sorularını yanıtladı.
Yayınlanan AB İlerleme Raporu ile tarihi bir adım atıldığını belirten Gül, 17 Aralık'ta toplanacak AB Konseyi'nin, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine daha önceden kararlaştırıldığı gibi zaman geçirilmeden başlama kararı almasını beklediklerini ifade etti.
Gül, şöyle konuştu:
“Bu süre içinde yapılacak, çalışılacak birçok hususlar vardır. İnanıyoruz ki müzakere kararı alınınca, Lüksemburg'un dönem başkanlığında hükümetler arası konferans toplanacak, resmi açılış yapılacak ve Türkiye ile müzakerelere başlanmış olacak. Bu uzun bir süreç olacaktır. Bunu herkes biliyor. Çünkü diğer ülkeler nasıl üye olmuş diye baktığımızda, AB'nin lokomotif ülkelerinden, en güçlü ülkelerinden İngiltere 12 yılda müzakereleri tamamlamış, İspanya 7.5 yılda tamamlamış, Portekiz gibi büyük ülkelerin tamamlaması uzun yıllar almış. Bizim ki de böyle olacaktır. Ancak, bu süre içinde Türkiye'de çok büyük değişiklikler olacaktır. Müzakereye başlanınca durulup beklenmeyecek. Müzakere süreci içinde birçok kanunlar, yönetmelikler çıkacak, Türkiye'nin her türlü standartı AB standartlarına getirilecek.”
YABANCI SERMAYE AKINI
Müzakerelere başlandıktan sonra Türkiye'ye çok büyük bir yabancı sermaye akını beklediklerini kaydeden Gül, şunları söyledi:
“Türkiye'ye çok büyük bir sermaye akını olmasını bekliyoruz. Çünkü, diğer ülkelerde müzakereye başlandıktan sonra sermaye akını olmuş. Macaristan'da, Portekiz'de, Polonya'da, İspanya'da, Yunanistan'da böyle olmuş. Tam üyelik gerçekleşmeden önce yabancı sermaye gelmiş. Yabancı sermayenin gelmesi yatırım demektir, yatırım da kalkınmanın ivme kazanması, işsizliğin azalması, ihracatın çoğalması ve insanların zenginleşmesi demektir. Bu açıdan tarihi bir olaydır. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki süreç başarılı bir şekilde devam eder. Hükümetimiz Türkiye'yi bu noktaya getirmekten dolayı büyük bir onur duymaktadır. Gelecekte Avrupa'nın siyasi ikliminin nasıl olacağını tahmin etmek zordur. Daha zor şartlarla karşı karşıya kalınabilirdi. Bu nedenle büyük bir memnuniyet duyuyoruz. bundan sonra iktidar, muhalefet, basın, sivil toplum örgütleri hep beraber çalışmaya devam edeceğiz.”
Bir gazetecinin “Bu süreçte Türkiye'nin olmazsa almazları nelerdir” diye sorması üzerine Gül, “Rapor ortada. Müzakere süreci daha kolay, daha iyi, daha açık, net olsun diye tabii ki görüşmeler olacak. Raporda bizim açıklığa kavuşturmak istediğimiz bazı noktalar var. Bunların hiçbirini saklamadık. Daha yapacağımız işler var. Müzakere sürecinde zorluklarla karşılaşmamak için 17 Aralık'a kadar yapacağımız işler var. Bunlarla ilgili çalışmalar başlamıştır” dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Temmuz ayı itibariyle Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımı 2 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
Başbakan Erdoğan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda, Teşvik Yasası'yla birlikte Sivas'a yatırım yapan Alman işadamlarının da bulunduğu yemeğe katıldı.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Teşvik Yasası'nın çıkarılmasının, ülke genelinde sanayide bir kalkınma ve sıçramayı başlatma hareketi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yasayla bizler, kişi başına milli geliri bin 500 doların altında olan illeri seçerek, buralara bedelsiz arsa tahsis ettik ve üretime geçtikten sonra 5 yıl vergiden muafiyet, enerjide de yüzde 50 indirim yaptık. Burada hemen bir şeyi de ilave edeyim, yeni düzenlemeyle eski fabrikalar ve kuruluşlar da bundan istifade edecekler. Ve burada yerli-yabancı sermaye yatırımı diye bir ayrım söz konusu değil. Şu anda bizim özellikle son temmuz ayı itibariyle söylüyorum, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımı 2 milyar dolara ulaşmıştır.”
EKONOMİDE GÜVEN VE İSTİKRAR...
Türkiye'de ekonomide güven ve istikrar olduğunu, enflasyonun tek haneli rakama indiğini vurgulayan Erdoğan, “Büyüme hızı temmuz ayı itibariyle yüzde 13.4 ve bu şu anda OECD ülkeleri arasında son 3 yılda Türkiye'yi öne çıkaran rakamlar. Bu istikrarlı gidişimiz, güvenle ve emin adımlarla devam edecek” diye konuştu.
Erdoğan, Alman işadamlarına hitaben “Hele hele şu anda AB süreciyle ilgili olarak müzakere sürecinin açılmasıyla inanıyorum ki bu paylaşımımız ve dayanışmamız çok daha iyi bir noktaya gelecektir” dedi.
AB ülkelerinin, başta Almanya olmak üzere en önemli dayanışmayı beraber sürdürdükleri ülkeler olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Geçen hafta Almanya'daydım, 26'sında tekrar Berlin'de olacağız. Airbus alımıyla ilgili sözleşmemizi imzalayacağız. Biliyorsunuz, Türkiye aynı zamanda Airbus'a da yedek parça üreten bir ülke durumundadır. Bu birliktelikler, geleceğe yönelik çok daha önemli yatırımlar için önem taşıyor. Bir medeniyet kenti olan Sivas'a duyduğunuz bu ilgiden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.”