Fitch yine Fitch’liğini yapmış

Güncelleme Tarihi:

Fitch yine Fitch’liğini yapmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 10:59

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in piyasaları etkileyen cari açık raporu ile ilgili olarak "Fitch yine Fitch’liğini yapmış. Ben o değerlendirmeye katılmıyorum" dedi.

Haberin Devamı

GEDİKLİ: KRİZ YOLDA FAZLA HARCAMAYIN

Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’ye yürütme görevinin hükümette olduğunu hatırlattı.

“Kriz kelimesini çöpe attık. Ne ekonomide ne de siyasette artık kriz yok. Türkiye’nin çok sağlam temelleri var” diyen Çağlayan, vatandaşa ‘harcayın ya da harcamayın’ demediklerini söyledi. “Çok şükür artık Türkiye’ye çok sık gelmiyorlar” dediği IMF’yi ise çok fazla dikkate almadıklarını belirtti. Yılsonunda ihracatta 2008 rekorunu kırarak, 132 milyar doların üzerine çıkacakları tahmininde bulundu.

Fitch’in Türkiye’de cari açık uyarısına ise Çağlayan, “Fitch yine Fitchliğini yapmış. Bunların kredibilitesi sarsıldı. İtibar sınavını geçemediler. Anımsayın, en yüksek notu, yatırım yapılabilir notunu İrlanda’ya vermişlerdi. Cari açık Türkiye için risk oluşturmuyor. Ama biz her türlü önlemi aldık” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

IMF’Yİ DİKKATE ALMIYORUZ

Zafer Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği ile kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Türkiye’nin dünyada artık bir oyuncu değil, oyun kurucu olduğunu belirten Çağlayan, bunun siyasi istikranın bir sonucu olduğunu söyledi.

IMF’nin 2012’de Türkiye’nin yüzde 2.5 büyüyeceği ve yüksek cari açık vermeye devam edeceği tahminine de katılmayan Çağlayan, IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye’ye ilişkin hiçbir tahminlerinde başarılı olamadığını savundu. Her iki kuruluşun da tahminlerini sürekli revize ettiklerine dikkat çeken Çağlayan, “IMF, yüzde 2.5 tahminini hangi verilere dayanarak yapmış” diye sordu.

“Çok şükür artık Türkiye’ye sık sık gelmiyorlar. Bayram şekeri toplar gibi kapı kapı dolaşırlardı” diyen Çağlayan, IMF’nin de kredi derecelendirme kuruluşları gibi kredibilite kaybedeceğini söyledi. Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Onların söylediği şeyler bizim açımızdan çok fazla dikkate alınacak şeyler değil” dedi.

VATANDAŞA HARCA YA DA HARCAMA, DEMEYİZ

Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin ‘kriz geliyor, fazla harcamayın’ sözlerinin anımsatılması üzerine, “Yürütme görevi hükümettedir. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda 7 bakan var. EKK olarak vatandaşa ‘harcayın ya da harcamayın’ telkinimiz yok” yanıtını verdi. Ekonomi yönetimi olarak soğukkanlı olduklarını, ‘hiçbir şey yokmuş’ gibi davranmadıklarını, radarlarının iyi çalıştığını anlattı.

Haberin Devamı

Vatandaşın ne yapması gerektiğini çok iyi bildiğini de belirten Çağlayan, “Tabii ki ayağını yorganına göre uzatacak, geliri ölçüsünde harcama yapacak” dedi.

İHRACATTA YENİ REKOR KIRACAĞIZ

Bakan Çağlayan, TİM verilerine göre 1-20 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’nin ihracatının yüzde 27’lik artışla 7.5 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. Böylece 1 Ocak-20 Temmuz döneminde ihracatın yüzde 23.6’lık artışla 73.2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Dünyada olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa yıl sonunda ihracatın 2008’deki rekoru kırarak, 132 milyar doların üzerine çıkacağı tahmininde bulundu. Çağlayan, “Durmak yok koşmaya devam” dedi.

TEŞVİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Haberin Devamı

Türkiye’nin yeni dönemde ihracat odaklı bir büyüme stratejisi benimsediğinin altını çizen Çağlayan, cari açık sorunun kalıcı olarak çözümü için önemli adımlar atıldığını belirtti.

Türkiye’nin üretmekten başka çaresi olmadığını belirten Çağlayan, cari açığa neden olan sektörler bazında çalışma yaptıklarını ve teşvik sistemini buna göre değiştireceklerini söyledi.

Hangi sektörde neden ithalat yapıldığını çok iyi bildiklerini kaydeden Çağlayan, 500 sektör ve 81 ili tek tek analiz ettiklerini anlattı. Bu illerin hangi ülkelere, ne ihraç edebileceklerini tespit ettiklerini bildirdi. 

İTHALAT DEVLERİ İNCELENDİ

Ayrıca 15 trilyon dolarla dünya ithalatının yüzde 96’sını yapan 73 ülkede bin 243 sektörü incelediklerini belirtti. Çağlayan, “Gördük ki aslında biz bugün yaptığımızdan yüzde 30 daha fazla ihracat yapabiliriz” dedi. Dünyanın en büyük ithalatçılarından Hindistan’ın yıllık 305 milyar dolarlık ithalatından Türkiye’nin aldığı payın sadece 600 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. Buradan yola çıkarak ülke ve sektör bazlı çok önemli tespitler yaptıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

YATIRIM AVCILIĞI YAPACAK

Çağlayan, yurtiçinde üretilemeyecek ürünler içinse yabancı sermaye getirileceğini, bunun için

‘yatırım avcılığı’ yapacaklarını açıkladı. Yatırım Destek Ajansı’na sektör ve firma bazında Türkiye’de yatırıma davet edilecek CEO listesi verdiklerini söyledi.

CARİ AÇIK RİSK DEĞİL

Dünyada 128 ülkenin cari açık verdiğini, cari fazla veren ülke sayısının 58 olduğunu anımsattı. Türkiye’nin geçen yıl 185 milyar dolarlık ithalat yaptığını bunun yaklaşık 40 milyar dolarının enerji ithalatı olduğunu vurguladı. 30 milyar dolarlık aramalı ithalatının ise sadece 6 sektör tarafından yapıldığına dikkat çekti. Çağlayan, cari açığın Türkiye için risk oluşturmadığını savundu. Ancak ithalatta piyasa gözetim ve denetimi başta olmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli tüm önlemlerin alındığına işaret etti.

Haberin Devamı

AVRUPA ETKİLEYEBİLİR

Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ını Avrupa’ya; ithalatının da yüzde 43’ünü Avrupa’dan yaptığını belirten Çağlayan, bu bölgedeki krizin Türkiye’ye nakit girişini etkileyebileceğini söyledi. Çağlayan, “Dikkat edin, etkiler, demiyorum. Etkileyebilir, diyorum” uyarısında bulundu. Avrupa’nın durumunu önceden gördüklerini ve buna karşı önlemlerini çok önceden aldıklarını anlatan Çağlayan, bölgesel işbirliklerine, yeni Pazar arayışlarına ve bunların sonuçlarına değindi.

İTHAL HURDANIN FİYATI DÜŞECEK

Çağlayan, makine ve otomotiv sektörlerinin ana girdisi olan demir çelik ithalatına vurgu yaptı. Türkiye’nin dünyanın en büyük 6. hurda ithalatı yapan ülkesi olmasına karşın, bu hurdayı en pahalı alan ülke olduğunu söyledi. Oysa ticarette bir malı çok alanın ucuza aldığına dikkat çeken Çağlayan, 9 milyar dolarlık hurdanın yüzde 10 düşük fiyatla alınmasının bile yaklaşık 1 milyar dolarlık dövizin yurtta kalması anlamına geleceğini belirtti. Çağlayan, yeni dönemde uygulayacakları Girdi Tedarik Sistemi ile ithalatçıların, koordineli hareket ederek fiyat avantajı sağlayacaklarını söyledi.

SAVUNMA SANAYİ OTOMOTİV EVLİLİĞİ

Ekonomi Bakanı Çağlayan, otomotiv üretimindeki ithalata dikkat çekti. Otomotiv maliyetinin yüzde 35’ini elektronik ve gömülü yazılımın oluşturduğunu belirten Çağlayan, bu oranın önümüzdeki dönemde yüzde 70’e çıkacağı tahminlerini anımsattı. Sektörün bu alanda üretim yapmaya hazır olduğunu, bunun için savunma sanayini otomotiv sektörüyle evlendireceklerini açıkladı.

FITCH YİNE FITCH'LİĞİNİ YAPTI 

Çağlayan bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in piyasaları etkileyen cari açık raporu ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Fitch yine Fitch’liğini yapmış. Biliyorsunuz bunların artık kredibilitesi sarsıldı. Kredi derecelendirme kuruluşları en yüksek notlarını İrlanda’ya vermişti. Bunlarında itibar sınavından geçemediği kaybettiği bir dönemdeyiz. Biz de aynı şeyi diyoruz. Cari açık ihmal edilmeyecek olan bir şey. Üzerinde durulmayacak bir şey değil. Yaz başındaki ithalattaki yoğunlaşmanın biraz daha azalmasından dolayı önümüzdeki aylarda cari açığın etkisi ilk 6 ayda görülenden daha az olacak. Onunu için Ficth bu konudaki değerlendirmeyi böyle yapmış olabilir. Ben o değerlendirmeye katılmıyorum. Bunu söylerken de çok iyi pozisyondayız demek için söylemiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!