Güncelleme Tarihi:
Aralarında Çin, Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan’ın olduğu ülkelerle yeni bir uluslararası internet hattı için anlaşmaya varan Türk Telekom, fiber ipek yolu kurarak Çin’den Avrupa’ya kadar kesintisiz bir hat oluşturacak. Trans Avrasya Süper Bilgi Otoyolu (TASIM) ismi verilen proje, 15 bin kilometre ile dünyanın en uzun ağı özelliğini taşıyor.
6 ÜLKE YER ALIYOR
2015 yılında bitmesi planan ve iki kıtayı birbirine bağlayacak TASIM, Çin’den başlayacak hat Türkiye ile Avrupa’ya bağlanmayı amaçlıyor. Birleşmiş Milletler’in desteklediği TASIM projesinde, Türk Telekom’un yanı sıra, Avrupa’dan Türk Telekom International ile Azerbaycan’dan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı, Kazakistan’dan Kaztranscom, Çin’den China Telekom ve Rusya’dan Rostelecom olmak üzere 6 ülkeden telekomünikasyon kuruluşları yer alıyor.Bakü’de düzenlenen imza töreninde konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 2009 yılından beri söz konusu projenin üzerinde çalışıldığını belirterek, “Vizyonumuz Türkiye’yi internet alanında bir hub haline getirmek” dedi. Projenin dünyanın en uzun fiber optik internet ve veri iletişim ağı oluşturacağını anlatan Tahsin Yılmaz, “Yaklaşık dörtte biri Türk Telekom altyapısı üzerinden geçecek hat, İstanbul’u bir fiber iletişim kavşağı haline getirecek. Projenin fikir öncülüğünü biz yaptık. Özellikle Çin internet trafiği açısında önümüzdeki yıllar için çok büyük bir potansiyel oluşturuyor” dedi.
17 MİLYON EURO’LUK YATIRIM
Türkiye için “Seste rekabet bitti biz de başka yönlerde ilerliyoruz” diyen Yılmaz, “TASIM’da mevcut karasal hatların bağlanmasının ardından yaklaşık 17 milyon Euro’luk bir yatırımla Hazar Denizi’nin altına yeni bir hat yapılacak. 15 bin kilometrelik hattın dörtte biri bizim ülkemizde olacak” dedi.
Afrika hedefi
TÜRK Telekom International’ın yeni hedeflerini anlatan Tahsin Yılmaz, TASIM’in ardından yeni hedeflerinin Afrika bölgesi olduğunu söyledi. Buradaki ülkelerle görüşmelere başladıklarını anlatan Yılmaz, “Amacımız telefonla ulaştığımız 198 ülkeye internet bağlantısıyla da ulaşmak. 2014’te Güney Afrika’ya inmek istiyoruz. 5 senede Türkiye’de beklenen potansiyel belki 10 yılda Afrika’da da yaşanacak. Cibuti’den başlayıp Kızıldeniz’den geçerek Türkiye’ye gelecek bir hat düşünüyoruz” dedi.