Elektrikte zam rakamı açıklayan ofsayta düşer

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte zam rakamı açıklayan ofsayta düşer
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe zam yapılması konusunda alınmış bir karar olmadığını belirterek, "Rakam açıklayanlar bile var. Olmadığı taktirde futbol tabiriyle ofsayt durumu olabilir" dedi.

Güler, Müsteşar Vekili Selahattin Çimen’in de katılımıyla basına iftar yemeği verdi. Enerji zirvesi olarak anılan toplantının "2007-2012 Arz Güvenliği Değerlendirmesi" olduğunu söyleyen Güler, zam konuşulmadığının altını çizdi.

SENARYOLAR VAR: Güler buna karşılık, elektrikte arz güvenliği için bazı yatırımların hızlanması gerektiğini vurgulayarak, "Amacımız yatırımları yapacak özel sektörün önünü rahat görmesi. Bunun için tarife de -ki önemli bir unsurdur- ele alınacak. Ama zam konusunda henüz görüşülen, tartışılan, karara varılan birşey olmadığı için. Nakit akışı, alacak-verecek, borçlanma, tarife bütün olarak ele alınıyor" dedi. Güler, zam senaryoları olup olmadığı sorusuna ise, "Var elbette" yanıtını verdi.

ARZ GÜVENLİĞİ YATIRIMI: Elektrikte arz güvenliğinin sağlanması için önümüzdeki dönemde ne kadar yatırım yapılması gerektiğine yönelik soru üzerine Güler, konuyla ilgili düşük ve yüksek olmak üzere iki çeşit senaryo hazırlandığını kaydetti. Güler, bu çerçevede elektrikte arz güvenliği için yıllık yaklaşık 3,5-4 milyar dolar arasında, önümüzdeki 5 yılda da toplam 8-12 milyar dolar yatırıma ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. DSİ’nin Enerji Bakanlığından alınıp Çevre Bakanlığına bağlandığı hatırlatılarak, enerji amaçlı barajların kim tarafından yapılacağına ilişkin soruya da Bakan Güler, "Elektrik üretim amaçlı barajlar da bundan sonra özel sektör tarafından yapılacak, kamu tarafından yapılmayacak" yanıtını verdi.

Özel sektör iyi yatırım yapıyor

ENERJİ Bakanı Hilmi Güler, "Özel sektörün enerji alanında bir yıldır ciddi yatırım teşebbüsleri var. Sabancı, Zorlu, Koç, Enka gibi çok büyük ve ciddi şirketler yatırım amaçlı müracaatlarda bulundular. Bunların bir kısmı siparişlerini verdiler, çok hoşumuza giden çalışmalara giriştiler. Bunlar içinde kömür yatırımları, doğal gaz, su ve rüzgar yatırımları var. Yabancı şirketler de müracaat ediyorlar " dedi.

Enerji tüketim artışı ile dünyada ikinciyiz

ENERJİ Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz ve elektrik tüketimi artışında Türkiye’nin Çin’den sonra dünya ikincisi olduğuna da dikkati çekti. Güler, 2002-2007 yılları arasında hem elektrikte hem de doğal gazda Çin’den sonra en fazla tüketim artış oranının Türkiye’de olduğunu vurguladı.

Elektrikte zamsız bir yılın faturası 800 milyon YTL

İSTANBUL Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), büyük özelleştirme ihalelerine hazırlanan enerji sektöründe devlet kurumlarının Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) kapsamında özel üreticileri subvanse etmesi nedeniyle uğradığı yıllık zararın 800 milyon YTL’ye ulaştığını bildirdi. TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, enerji KİT’lerinde oluşan açığın ise vatandaşa zam ya da dolaylı vergi olarak geri döndüğünü savundu. İSMMMO’nun hazırladığı Enerji Raporu’na göre, özel sektörün yüksek doğal gaz maliyeti ve karlılığının düşmesi nedeniyle 1 Ağustos 2006’da yürürlüğe giren DUY sistemi elektrik borsasının oluşmasını sağladı. Toplam tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 10’u özel üreticiler tarafından karşılanırken, özel üreticilerden 15 Ykr karşılığında alınan elektrik TEDAŞ tarafından tüketiciye 12 Ykr karşılığında satılıyor. Söz konusu fiyatın içinde 2 Ykr amortisman bedeli olduğu dikkate alındığında ise TEDAŞ’ın satış fiyatı 10 Ykr’ye denk geliyor. Kilovat saat başına 5 Ykr veren devletin, son bir yıllık zarar faturası ise yaklaşık 800 milyon YTL’ye ulaştı. Raporda, enerjide ve özellikle elektrik üretiminde devletin yatırım yapmaktan çekilmesinin büyük sıkıntı yarattığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!